Насловна  |  Актуелно  |  Сукоб: Информер и Курир vs Блиц и Ало (2014)  |  Хитно истражити лажирање тиража
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Сукоб: Информер и Курир vs Блиц и Ало (2014)

07. 11. 2012.

Аутор: Е. И. Извор: Информер

Хитно истражити лажирање тиража

Подаци о продатим тиражима дневних новина у Србији већ неко време се лажирају!

Информер за ову тврдњу има конкретне доказе, које ће следеће недеље доставити одитинг компанији „АБЦ Србија“.
Међутим, уместо да утврди истину о спорним подацима, компанија „АБЦ Србија“ је јуче, преко „Блица“ и „Алоа“, без икаквих доказа оптужила Информер и „Курир“ да износе лажне тврдње и чак најавила да ће наш лист искључити из система одитинга!

Замена теза

Ово је још један конкретан доказ повезаности АБЦ и немачког издавача „Аксел Шпрингер“ (издавач „Блица“). Ово је и још један разлог за основану сумњу да је ова једина овлашћена одитинг кућа у Србији заправо само услужни сервис неких издавача, којима се вештачки дижу тиражи. А самим тим нетржишно обезбеђују и милионски приходи од маркетинга.

Главни уредник Информера Драган Ј. Вучићевић каже да би пословање „АБЦ Србија“ морало да се истражи и да, после јучерашње непримерене реакције ове куће, постоји основана сумња да је она саучесник у великој превари оглашивача.

- Веома је сумњиво то што се АБЦ у јавности поставља малтене као заштитник пословних интереса само неких издавача. Они нас оптужују да имамо некакве опасне намере и да намеравамо да медијску индустрију уведемо у, како кажу, мутне воде. То је страшна замена теза! Бојим се да су они ти који све време држе медијско тржиште у тој мутној води - наводи Вучићевић, и наглашава да једино што тражи јесте фер и транспарентна тржишна утакмица.

- Сви ми који се бавимо новинама, као и сви они који дистрибуирају штампу, добро знамо у коликом тиражу се, на пример, „Блиц“ заиста прода на киосцима. То су врло прецизни подаци и они су знатно мањи од онога што пише у извештају компаније АБЦ. Ситуација је још драстичнија кад је реч о дневном листу „Прес“. Е, ко је за то одговоран, да ли руководство компаније „АБЦ Србија“ или ревизори који раде за њих, то би морали да утврде надлежни државни органи - апелује главни уредник Информера и подсећа да су, кад је пре неколико година у Турској доказана превара с одитингом тиража, неки кривци осуђени и на затворске казне.

Проверити све

Иначе, сасвим је занимљиво да је „АБЦ Србија“ у свом јучерашњем саопштењу најавила и да одитовани тираж Информера „тек треба да се докаже“!Никакав проблем. Стојимо на располагању ревизорима АБЦ. Одговорно тврдимо да поштено, до у примерак, пријављујемо продати тираж. И баш због тога имамо пуно право да тражимо да се ревизија тиража уради и у другим дневним новинама.

,Политика’ изашла из одитинга

Пре него што нападне издаваче који траже истрагу одитинга, „АБЦ Србија“ би морала и да објасни   зашто су из њиховог чланства иступиле дневне новине „Политика“. И да ли су можда и колеге из „Политике“ зли и прљави таблоидни новинари који желе да медијску индустрију „уведу у мутне воде“. 

„Блиц“ би морао да ћути од срамоте

Дневни лист „Блиц“ је последњи који у Србији има право да било коме држи лекције из морала или пословне етике!
Можда су неки заборавили, али издавач овог дневног листа, компанија „Рингијер Аксел Шпрингер“, у 2011. и 2012. је само од Фонда за развој животне средине на име наводних еколошких пројеката узела чак 60.560.000 динара! Исте те новине су у време бившег режима, управо уз помоћ проблематичних истраживања тржишта, узеле и несразмерно много новца од оглашавања јавних и државних фирми.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси