Насловна  |  Актуелно  |  Случај "Курир" (2017)  |  Три месеца без Вучића на насловној и Куриру рачун одблокиран
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Случај "Курир" (2017)

30. 10. 2017.

Аутор: Љ. Буквић Извор: Данас

Пореска управа пре два дана скинула забрану располагања новцем Адриа медиа групи

Три месеца без Вучића на насловној и Куриру рачун одблокиран

Опасност да Адриа медиа група "осујети, онемогући и учини неефикасним наплату пореза" очигледно више не постоји, јер је пре два дана Пореска управа одблокирала рачуне ове компаније. На адресу АМГ-а је стигло образложење ПУ да компанија "нема доспелих обавеза према Пореској управи", што би у преводу значило да после више од три месеца коначно може нормално да ради.

"Стигла су нам решења којима се укидају привремене мере на основу којих су нам били блокирани рачуни од јуна 2017. У решењима стоји да Адриа медиа група нема доспелих обавеза према Пореској управи, тако да од јуче можемо нормално да радимо", рекао је шеф корпоративних комуникација АМГ Желимир Бојовић, додајући у саопштењу да ова компанија не дугује ни један динар Пореској управи.

Међутим, према тврдњама надлежних у компанији Адриа медиа, ни летос када су им рачуни блокирани АМГ није дуговала ништа. Пореска управа им је тада, како ће касније објаснити у саопштењу, рачуне блокирала "превентивно", а шта се у међувремену десило да се у ПУ предомисле јуче смо покушали, али не и успели да сазнамо.

Судећи према подацима Народне банке Србије, АМГ у последње три године није ни представљала опасност по државу јер "није евидентирано да постоје неизмирене обавезе Адриа медиа групе" у том периоду.

Рачуница Пореске управе је очигледно била другачија у односу на ону НБС те су рачуни АМГ блокирани 6. јула. Дневни лист Данас је тада у наставцима писао о овом случају, међутим, оба покушаја да добијемо одговор од Пореске управе због чега је "превентивно" блокирала рачун Адриа медиа групе средином јула остала су безуспешна.

У првом се Пореска управа, позивајући се на Закон о пореском поступку, тачније на његов члан 7, бранила "ћутањем", односно одредбом о тајности података. Други пут - када су исцрпели могућности позивања на Закон - остало је само ћутање.

Пореска управа нам тако између осталог није одговорила на питање којим одредбама су дефинисани критеријуми за утврђивање сумње да "постоји опасност да порески обвезник осујети, онемогући и учини неефикасним његову наплату", ни да ли су у овом конкретном случају одлучили на основу арбитрарне процене. И овог пута смо остали без одговора из ПУ, те се поставља питања да ли је арбитрарна процена и сада била једино чиме су се руководили у овој институцији када су одлучивали да после више од три месеца одблокирају рачуне компаније која се бави издавањем новина.

Уместо арбитрарне процене, анализом насловних страна дневног лист Курир, водеће публикације Адриа медије, намеће се један други закључак.

Наиме, у јуну ове године председник Србије Александар Вучић је чак 18 пута био главни актер на насловној страни, углавном у негативном контексту. Следећег месеца Пореска управа АМГ-у блокира рачун, када сукоб на релацији Курир-Вучић ескалира, а председник Србије прелази пут од "диктатора" (8. јул), "лешинара" (9. јул) до "лажовчине и очајника" (26. јула).

Међутим, после отвореног писма власника АМГ Александра Родића, Александар Вучић је последњи пут на насловној Курира био 3. августа и то као део приче о директорки Пореске управе. Након тога, готово три месеца председник Србије ниједном није "заслужио" насловну страну - било да је у позитивном, или негативном контексту.

У последња два месеца, Курир се бавио појединим члановима партије коју предводи Вучић, попут Зорана Бабића или Синише Малог, Небојше Стефановића, али акценат је, пре свега, био на убиству Жељка Ражнатовића Аркана (коме је посвећено чак седам насловних страна у септембру) или убиству певачице Јелене Марјановић које је у последња два месеца чак 15 пута било главна тема у Куриру.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси