Насловна  |  Актуелно  |  Случај "Курир" (2017)  |  Подршка Куриру стиже и из Европе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Случај "Курир" (2017)

09. 08. 2017.

Извор: Курир

Подршка Куриру стиже и из Европе

Читаоци Курира и највећи део јавности Србије огорчени су због последњег потеза диктаторског режима Александра Вучића, који је у петак на потпуно незаконит начин блокирао рачуне „Адрија медија“.

Бројне јавне личности подржале су Курир у одлучној борби за слободно извештавање и оштро осудиле бруталне притиске и покушаје гашења најутицајнијих дневних новина у Србији. Наши саговорници су уверени да Вучић намерава да угуши сваку критику власти и да је блокирање рачуна АМГ заправо „показна вежба“ и да ће тако проћи сви који се дрзну да мисле другачије.

Горан Родић, потпредседник Грађевинске коморе Србије- Некоме се прохтело да незаконито блокира Курир.

Кад се некоме блокира рачун, зна се зашто, да се образложење да дугујете толико и толико, па онда иде опомена, прва, друга... Све то пише у закону, а овако - када се блокира без образложења, онда је све јасно. То је врло лоше, шаље се лош сигнал онима који би да инвестирају у Србији, паре беже из таквих земаља. Да ти је неко блокира рачун и да те онемогућ и и да радиш, то не сме да се ради, без обзира да ли ти је неко симпатичан или не.

Зоран Михајловић, потпредсеник већа СССС- Апсолутизам на сцени.

Сигурно је да у Србији правна држава не функционише већ дуже време, па су дозвољене и овакве ствари, да се блокирају рачуни, да се скида новац. То није нормално за правну државу, каквој ми тежимо. Такве ствари су недопустиве. Неко више мора да каже доста таквим стварима. Али, нажалост, овде те кадија тужи и кадија ти суди, препуштени смо анархији и апсолутизму, који је на сцени.

Владимир Гаљак, адвокат- Као Брозови преки судови.

Ово необразложено и незаконито решење Пореске управе умногоме подсећа на пресуде Брозових преких судова из 44. и 45. године, који су изрицали смртне казне и људе проглашавали за издајнике без икаквог образложења, стом разликом што су имали извесну аутономију у одлучивању и стрељали појединце, а Пореска управа као апарат +председника не либи се да стреља слободу јавног информисања и да незаконитим решењем доведе у питање егзистенцију 800 запослених у АМГ само да би испунила прохтевес вога господара.

Војислав Шешељ, лидер СРС- Плаћање пореза није државна тајна.

Пореска управа за свако своје решење мора дати и образложење с позивом на број, из кога се може видети да ли је порез заиста плаћен или није. Плаћање пореза не може бити државна тајна. Ту ствари морају бити доказане, Порез сви морају да плате, а ако то неко урадио, подлеже санкцијама. Држава не може себе да доведе у позицију да каже - узимам ти то и то зато што ниси платио порез, а да не каже који порез ниси платио. Тако ја то схватам, не мешајући се у тај сукоб, јер то је сукоб међу старим пријатељима. Али што се тиче државних функција, ствари морају бити кристално чисте - или је платио, или није платио, нема трећег решења. Не може бити мало трудан, него или је трудан-или није.

Маринка Тепић, Нова странка- Вучић најспособнији за дављење медија

И птицама на граније јасно да је речо одмазди према Куриру и да иза тога стоји Вучић, уз помоћ државних органа које је инструментализовао у личне сврхе, нарочито у обрачуну с политичким противницима, што за њега јесу и медији који му не једу из руке. Али то вам је то „искуство“ Радикалског министровања информисањем. Он се, заправо, једино у те две ствари добро показао: као створен за владу Слободана Милошевића и као најспособнији за дављење медија. Могу замислити колико га писање Курира изува из ципела кад је посегнуо за оваквим инструментима, али имајте у виду да београдске изборне игре тек почињу и бојим се да ће се однос и према Куриру, али и према другим нережимским медијима, тек радикализовати, пропорционално прогресији његовогстања и диктатуре, у којој с уживањем мрцвари, понижава и дави све који му се не диве.

Велимир Илић, Лидер Нове Србије- Вучић је у паничном страху

То је, наравно, притисак и обрачун. Па били су блокирани и рачуни Пинка и многих других фирми, али више нису.

Јасно је да се све то, ако пристанете на понизност и послушност, регулише. Ево, волео бих да чујем како се ЖеИјко Митровић ономад раздужио. Вучићево време је прошло. Он је у страху и паници јер не зна како да изађе из свега овога. Отима се о власт, а она му пуца на локалу, по Србији. Људи у странци су му незадовољни, Њему је одзвонило.

Драгољуб Дража Петровић, уредник листа „Данас“- Познат ми је рукопис

Блокадом рачуна АМГшаљесејасна слика свим медијима у Србији који се дрзну да пишу против власти и председника Србије Александра Вучића. Нама је, док смо писали о Андреју Вучићу, поручено с највишег места, од председника Вучића, да он не чита Данас, па су нам отказали оглашивачи који су се код нас оглашавали деценијама, и то се сада очигледно дешава Куриру.

Бранимир Кузмановић, ДС- За сваку осуду је гушење Курира.

Немам баш симпатија за Курир, али начин на који га режим гуши захтева сваку осуду. „Сами су криви“и поглед у страну, лоше.

Дијана Вукомановић, самостална посланица- Овако Вучић дисциплинује непослушне.

Вучићев режим у обрачуну са АМГ изводи показну вежбу примене разних метода дисциплиновања непослушних медија и њихових власника. Ово је обрачун много ширих размера и последица него што Вучић и његови послушници могу и да предвиде, и изгубиће контролу. У анале европске историје је записан неуспешан обрачун Милошевићевог режима с медијима и Вучић се вара ако мисли да ће успети у ономе у чему ни Милошевић, а ни он лично као млади министар информисања, није успео - да наметне цензуру и укине слободу медија. Блокадом рачуна компаније АМГ није прекршена само слобода медија, већ су прекршена и сва темељна права тржишне економије. Верујем да ће извештаји о овом скандалозном потезу ући у разне извештаје међународних организација који штите те слободе. Ово је још један у низу катастрофално лоших потеза Вучићевог режима, пре свега по имиџ и углед Србије у Европи и свету.

Иван Нинић, Центар за владавину праву- Ко не клечи на коленима, прође као Курир

Ово што се дешава Куриру порукаје свим медијима и уопште целом приватном сектору шта их чека ако помисле да не служе Вучићу и одбију да клекну. Порески органи у Србији слепо извршавају политичке налоге и њих слово закона апсолутно не интересује. Очито је злоупотребљено правило да у пореском поступку жалба не одлаже извршење и зато је блокада рачуна АМГ срачуната на експресно гашење Курира. Сви смо могли да видимо да је томе претходила најпрљавија кампања нелојалне конкуренције, а архитекта те кампање је лично председник државе. Ликвидација Курира је постао државни пројекат број један. У наредним данима предстоји вам велика економска и правна борба за опстанак на тржишту које је у рукама једног човека и једне партије.

Небојша Медојевић, Покрет за промјене- Опасан политички тренд.

Ми у Црној Гори имамо искуство из прошле године, кад је Ђукановић хтео да на дан избора уведе ванредно стање и оптужи опозицију за државни удар, и ми смо то окарактерисали као покушај ердоганизације Црне Горе. И управо тај модел - ликвидација опозиције, затварање медија, уништавање критичке мисли - допада се многим лидерима на Балкану. Ја ово доживљавам као наставак прогона ваших новинара, медија и уопште медијскегрупе господина Родића, што је врло опасан политички тренд, и то мора да наиђе на општу осуду свих демократских структура у Србији, слагали се они са вашом уређивачком политиком или не. Свако треба да дигне глас против тога, јер уколико у Србији остану само медији које уређује директно Вучић, онда она клизи ка стању које се може окарактерисати као демократија без опозиције и без слободе.

Марко Ницовић, бивши инспектор- Блокада без образложења је кршење закона.

Пореска управа би у сваком случају требало, ако се придржава закона, да да образложење зашто се рачун блокира. Врло лако се на суду може оборити то пореско решење ако нема образложења, Ако се то ради без образложења, због чега се блокира рачун, онда Пореска управа крши закон.

Предраг Аздејковић, геј активиста- Новинари се прогањају, прате, уцењују и убијају.

У Србији су новинари убијани и прогањани, праћени, њима се прети, обијају им се станови, остављају бомбе на симсу. Принципијелно се у Србији, кад је реч о медијским слободама, није много тога променило.и то је веома тужно. Некада се власт трудила да макар нађе легалне начине да врши притисак или да преко монопола на маркетиншком тржишту уцењује медије, а сада се изгледа више ни то не труди, него се директно уништава медијска компанија. Наравно, важно је и да се медији не искоришћавају за политичке борбе, биле оне опозиционе или режимске, био то Курир или Пинк!

Горан Ћирић, шеф посланика ДС- Порука свима који мисле другачије.

Јасно је да ваше извештавање о власти и критички ставови које објављујете производе такве реакције. Посматрамо све то већ последњих пет година и о томе ДС све време говори. Ово што се вама сада дешава је порука упућена свима који мисле другачије.

Мирослав Паровић, народни слободарски покрет- Мора да се истражи.

Да би држава била нормална, између осталог, у њој морају постојати принципи да сви плаћају порез.

Такоде, мора да постоји и слобода медија. Како би се избегла политизација овог случаја, имајући у виду његову осетљивост, сматрам да је веома важно да надлежни државни органи врло јасно кажу да ли . Адрија медија група има дуговања и - ако има, колики је порески дуг на који се ставља блокада рачуна.

Драгољуб Дорђевић, председник АКС- Све мора да буде по закону.

Пореске власти морају да воде рачуна да.аковећраде посао којим се баве, а то је провера исправности рада компанија, фирми и предузећа, морају након спроведене контроле да омогуће да се странке изјасне на записник, да ставе приговоре и у складу с тим да им се омогући комплетна правна заштита. Ако се ради мимо тога, онда то у сваком случају представља нешто што је ван владавине права и ван система правне сигурности. Ако се то ради, мора да се ради на законит начин. Ту документацију нисам видео и у складу с тим не могу да се изјашњавам.

Вида Огњеновић, редитељ и књижевник- Недопустив притисак.

Сваки вид притиска на медије је за мене недозвољен, чак икад је позитиван. Застрашивање новинара је недопустиво. Не знам шта ради наша полиција, што не реагује, ваљда сви спремају докторате.

Јелена Маћић, шминкерка- Вучић жели да угаси Курир!

То што су урадили је апсолутно неприхватљиво, као и то да се цела држава подреди вољи једног човека и да се крше закон и устав. Мислим да је крајње време да Брисел реагује на ово, јер то дефинитивно тражи интервенције из иностранства. Он (Вучић) вероватно жели да угаси Курир. Насмешније ми је што је он ономад, пре неколико година, кад је друга власт хтела да угаси Курир, први дотрчао да потпише петицију да се не гаси. Онда је бранио слободу мисли, шта му је сада? Не може то једном потпишеш петицију, а сад радиш нешто потпуно супротно.

Удружење новинара Србије- Пореска да обавести јавност!

Удружење новинара Србије саопштило је да од Пореске управе Србије тражи да детаљно информише јавност о предмету који води против издавача листа Курир, „Адрија медија групе“ и разлозима због којих је блокирала рачунете медијске компаније. Како су навели, УНС располаже само јавно доступним податком са сајта Народне банке Србије, где пише да је „Адрија медија група“

Београд „дужник који не може да располаже средствима на рачунима код банака и да од 7. јула ове године важи забрана преноса. УНС подсећа да постоје велика пореска дуговања и у другим медијским компанијама и да лист Курир и његов издавач „Адрија медија група“ нису једини порески дужници. Тим пре, УНС тражи да се Пореска управа хитно обрати јавности и објасни своје поступке према тој медијској компанији.

Подршка из Аустрије, Македоније, Хрватске, Црне Горе

И страни медији бране Курир

У одбрану „Адрија медија групе“ стали су и инострани медији. Тако је аустријска државна телевизија ОРФ саопштила да је блокада рачуна АМГ због наводног дуга само покушај свемоћног српског председника Александра Вучића да угаси дневни лист Курир. Македонски портал Плусинфо.мк у потпуности преноси саопштење компаније АМГ, као и реакције јавних личности на овај напад, и констатује да Вучић приближава Србију Милошевићевом времену. Сличан текст је објављен и на порталу Слободен печат. Реаговали су и хрватски медији, па тако 24 сата, у тексту под називом „Вучић незаконитом блокадом рачуна жели да угаси лист Курир, преноси саопштење АМГ отоме да је блокада рачуна незаконита и да је извршена под притиском Вучићевог режима, а подршку су исказале и црногорске Вијести.

Није одговорио на питање

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је прексиноћ крсној слави у селу Кончареву код Драгана Марковића Палме. Вучић је са ћерком, у друштву неколико министара, пратио традиционални кик-бокс меч, по чијем је завршетку давао изјаве за медије. Међутим, кад је новинарка Курира питала како коментарише незакониту блокаду рачуна „Адрија медија групе“ он се правио да не чује због буке, а кад је она поновила питање, окренуо се и отишао.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси