Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  Сандра Жигић – новинарка која је добила отказ након породиљског: Како сам наставила новинарску каријеру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

31. 05. 2023.

Аутор: А. М, А. Н Извор: УНС

Сандра Жигић – новинарка која је добила отказ након породиљског: Како сам наставила новинарску каријеру

„Не бојте се да проширујете своју породицу, нећете добити отказ“, рекли су новинарки Сандри Жигић из медијске куће Луфтика, годину дана након што је претходно отпуштена јер је постала мајка. Ово је, каже Жигић, било охрабрујуће чути с обзиром на то да је после 11 година рада на РТВ-у, када се вратила са породиљског одсуства, проглашена технолошким вишком.

После волонтерског, хонорорног и уговора на одређено време у РТВ--у, Жигић је ангажована преко агенције за привремено запошљавање, а последњи уговор који је са њима потписан био је на неодређено време.

Да је уговор са агенцијом раскинут, а она проглашена технолошким вишком, сазнала је када је дошла у редакцију након породиљског одсуства.

„Након што се породиљско завршило, агенција ме је прогласила технолошким вишком. РТВ са мном није имао ништа, иако сам радила и сваки радни дан проводила у тој кући“, рекла је Жигић.

Из РТВ-а су јој тада рекли једино да јој не би одговарало због детета да уређује емисију која се емитовала у вечерњим сатима, што је пре трудноће радила.  

„Пошто сам радила у редакцији културно – уметничког програма, рекли су да ми свакако не одговара да радим емисију коју сам до тада уређивала, јер иде увече. Рекла сам им да ја треба да кажем да ли ми то одговара и да ли могу да се организујем. Било је људски да ми изађу у сусрет“, рекла је.

Прихватила би, каже, и рад на другој емисији да су јој из РТВ-а то понудили.

„Није ни реч о томе да ли сам била неподобан новинар за њих него о људском моменту. Да ли је у реду да ви жену која код куће има дете од годину дана оставите без посла?“, истакла је она.

Жигић је јавност обавестила о свом проблему, али постоје жене које то нису учиниле.

„Ниједна жена са истом причом ми се није јавила. Волела бих да то значи да је мој случај усамљен, али се бојим да није. Јављале су ми се колегинице које су биле у страху када су чуле моју причу, а у том тренутку су планирале заснивање породице. Плашиле су се шта ће бити са њиховим радним местима после трудноће“, рекла је за УНС.

Брачним паровима је неопходна финансијска стабилност, што жени отежава да истовремено буде успешна на послу и мајка. Жигић каже да јој је олакшавајућа околност била финансијска подршка породице, као и чињеница да није морала да отплаћује кредит.

Није размишљала да одустане од новинарства али је била спремна да се опроба и у блиским пословима.

Последњих годину дана ради на порталу Луфтика као новинар и уредник.

„Редакција Луфтике показала је људски однос према мени. Дете ми је често било болесно, али наишла сам на људски приступ за који желим да постане нормалност, а не изузетак. Жалосно је да се калкулише колико ћете имати деце и све на основу тога јер сте женско и не знате какав ће послодавац имати однос према вама“.

Сада очекује друго дете и ускоро треба да отвори породиљско боловање. Колегама из Луфтике је кроз шалу рекла: „Можда се видимо за годину дана“.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

01.06.

2023.

Predrag [нерегистровани] у 08:15

To je RTV

Poznajem Sandru godinama i bila je zaista posvećena poslu dok je radila u RTV-u. Ali na žalost u ovoj kući to nije dovoljno. Možete biti posvećeni, stručni, gledani, ništa vam ne vredi ako niste po volji "uredničkog tandema".
Odlični snimatelji, montažeri, mladi novinari angažovani su na privremeno-povremenim poslovima, dok ugovore za stalno, ili na odredjeno dobijaju kadrovi koje je "neko poslao da ne rade ništa". Gledaoci su oterani od ekrana katastrofalnim izborom poslušnih kadrova i nikakvom uredjivačkom politikom. Deset godina uništavanja RTV-a je prošlo, a niko nije ni trepnuo. O ostavkama ne vredi ni pričati, jer to ovde ne postoji. Postoji samo smena neposlučnih, ili nepodobnih. To je danas RTV.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси