Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Шта нам је Закон о медијима донио?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

04. 09. 2024.

Аутор: Синдикат медија Црне Горе Извор: Синдикат медија Црне Горе

Шта нам је Закон о медијима донио?

Новинари могу да одбију да потпишу медијски садржај који је у суптотности са законом и Етичким кодексом и због тога не могу бити кажњени престанком радног односа или било каквим умањењем зараде. Они штавише могу да захтијевају накнаду штете уколико је тим садржајем повријеђен његов углед.

То су само неке од новина које је увео недавно усвојени Закон о медијима, чијем је креирању допринио и Синдикат медија Црне Горе.

Тако су дефиницијом новинара први пут су обихваћени фриленсери (фрееланцер-и), уведене су новчане казне за власнике медија који нису регистровани а повећана су и издвајања из буџета којима се финансирају пројекти у области информисања.

У наставку истичемо кључне аспекте које је ово законско рјешење донијело медијској заједници Црне Горе

Ко су новинари?

Законом, који је усвојен у јуну ове године, новинар је јасно дефинисан као особа која прикупља, обрађује, разврстава, уређује или се бави другим врстама интервенције на информацијама које се објављују у медијима.

Битна измјена састоји се у томе што, да би неко имао статус новинара, свој посао може да обавља као запослени или на други начин ангажовани као и неко ко ту дјелатност обавља као слободно занимање.

Шта ако се медијски садржај коси са законом?

Уколико је медијски садржај супротан закону и Кодексу, новинар или аутор који није новинар има право да одбије да га припреми, напише или учествује у његовом обликовању, уз писано објашњење главном уреднику.

Новим законом се прецизира и да новинару не може престати радни однос, не може му бити умањена зарада или накнада за рад, нити се може на други начин ставити у неповољан положај.

За тај медијски садржај, који је објављен без пристанка новинара или аутора, одговара само главни уредник. С друге стране, новинар или аутор може да захтијева накнаду штете, ако је медијским садржајем повријеђен његов углед.

Заштита новинарских извора

Законом се наводи да новинар није није дужан да открије свој извор информације, осим у случају када му то наложи суд и то ради заштите интереса националне безбједности, територијалног интегритета и јавног здравља.

Притом, суд ће посебно водити рачуна о томе да ли је утврђена информација у непосредној вези са конкретним случајем, те да ли се може прибавити из других извора.

Додатно, суд ће водити рачуна и о томе да ли на закону заснован легитиман интерес за откривање података о извору информације претеже у односу на заштиту идентитета извора информације.

У Закону се наводи да се новинару не може одбити акредитација за било који догађај који организују субјекти јавног сектора или догађај који организују други субјекти, а који подразумијева учешће медија.

Учешће новинара у именовању и разрјешењу главног уредника

Истиче се да запосленом у медију не може престати радни однос, не може му се умањити зарада, промијенити статус у редакцији или утврдити одговорност због става или мишљења које је изразио у складу са професионалним стандардима и програмским правилима.

Ти се поступци додатно уређују статутом оснивача медија, који се може измијенити само након консултације са новинарима.

Евиденција медија и буџетска издвајања за њихово финансирање

Посебно је значајна и обавеза да се сви медија упишу у евиденцију, која ће бити јавно доступна на интернет страници ресорног МИнистарства и која ће се благовремено ажурирати.

Евиденција је јавно доступна на интернет страници Министарства, благовремено се ажурира и садржи преглед података из члана 12 овог закона, са свим промјенама.

У случају да се та обавеза не испуни, оснивач медија ће се казнити новчано од 500 до 5.000 еура.

Законом су повећана издвајања из буџета Црне Горе за Фонд за подстицање плурализма и разноврсности медија, којим држава финансира пројекте у области информисања.

За ту намјену, обезбијеђено је најмање 0,20 одсто издвајања из текућег буџета Црне Горе.

Недавно усвојени Закон о медијима, дакле, донио је бројне новине које значајно унапређују положај новинара и транспарентност медијског сектора у Црној Гори.

Медијски радници су додатно заштићени, јасно је дефинисан статус новинара и унапријеђене су основе за одговорније и професионалније медијско извјештавање.

У крајњем, уз јасније дефинисана права и обавезе, као и механизме заштите интегритета и слободе новинара, постављени су темељи за плурализам и транспарентност у информисању јавности.

Закон је ступио на снагу објављивањем у Службеном листу Црне Горе 11. јуна а медија имају рок од шест мјесеци да почну са његовом примјеном.

СМЦГ је и раније апеловао на црногорске медије да уоче значај нових правила и што прије почну да их примјењују како би, између осталог, сопствени квалитет подигли на што већи ниво.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси