Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  БХ новинари: Додикови обрачуни с медијима су на граници патолошке мржње
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

21. 11. 2023.

Извор: Н1, Удружење БХ новинари

БХ новинари: Додикови обрачуни с медијима су на граници патолошке мржње

Предсједник Републике Српске (РС) Милорад Додик поново је јуче на прес-конференцији напао и оптужио телевизију Н1 да ради против РС, те изјавио да има службу која прати рад тог медија. Након прес-конференције, назвао је на телефон новинарку Н1 Снежану Митровић те јој је пријетио, псовао и вријеђао. Митровић је за Н1 изјавила да се након свега осјећа узнемирено и угрожено.

Управни одбор Удружења БХ новинари оцијенио је увредљивим и непримјереним напад на новинаре и уреднике телевизије Н1 током обраћања Милорада Додика на јучерашњој прес-конференцији у Бањој Луци.

Додик је поново оптужио телевизију Н1 како је „дио политике која руши РС“, да „лажу и подваљују“ те да имају „антисрпски наратив”, објавили су из Удружења БХ новинари.

Иако је више пута поновио да се његове оптужбе не односе директно на новинарку Н1 Снежану Митровић, која је извјештавала са прес-конференције, БХ новинари напомињу да је Додик на потпуно неприхватљив начин узео микрофон из руку новинарке, уз коментар да то ради како се  „новинарка Н1 не би лоше осјећала“. Додају да је Додик јасно ставио до знања како има службу која прати све оно што ради овај медиј и још једном нагласио да Н1 треба забранити рад јер је  „субверзивни државни елемент“.

„Срамотни су и на граници патолошке мржње вишегодишњи обрачуни Милорада Додика са медијским дјелатницима те његово континуирано узурпирање јавне политичке функције за лични обрачун са новинарима/кама и медијима који критикују Додикове одлуке или му постављају легитима питања од јавног значаја“, навели су из Удружења БХ новинари.

Посебно су истакли изјаву Додика о „праћењу“ онога што ради Н1 телевизија и њени новинари и новинарке. Напоменули су да прислушкивање и праћење новинара и новинарки престављати озбиљан законски проблем и недозвољено политичко и институционално уплитање у рад медија.

Објавили су да ће БХ новинари затражити званични одговор од државних агенција СИПА и ОСА, које морају обавијестити јавност о томе да ли је и на основу чијег захтјева или одлуке омогућено праћење и прислушкивања новинара и новинарки Н1 телевизије или било којег другог медија у Босни и Херцеговини.

Н1 је данас објавила да је новинарка Н1 телевизије јуче добила позив из Кабинета предсједника РС. Додик ју је путем телефона вријеђао, псовао и галамио на новинарку због текста који је објављен на Н1.

“Врло је опасно што је новинарска заједница огуглала на такав вид напада. Ја сам данас можда мало и разочарана, јер је генерално медијски простор остао нијем на оно што је јучер изречено на прес-конференцији. Не треба мени адвокат нити одбрана, ја се браним својим честитим радом већ 20 година. Али, када функционер призна да има службу која прати рад новинара, то је врло опасно и за мене индикативно“, изјавила је Митровић.

“Господин Додик је негодовао и викао због текста објављеног на порталу Н1. Кренуо је да виче и псује, било је врло лично и неугодно. Врло стресно. У тој минути разговора употребљавао је непристојне ријечи, псовао је, користио је ријечи на ‘ј’. Ја нисам тако васпитана да понављам те ријечи”, рекла је Митровић.

Она је све пријавила Линији за помоћ новинарима, а у полицију до сада није ишла јер нема тонски запис позива.

Због овог напада огласили су се из Уреда Европске уније у Сарајеву одакле су упозорили на забрињавајући тренд јавних напада на новинаре, те позвали Додика и власти РС да у потпуности поштују права новинара.

Из Н1 су изјавили да је тек неколико медија објавило информације о нападу на Митровић те да се нису огласила ни новинарска удружења.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси