Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Бањалучки новинар оптужује Додика због напада и застрашивања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

10. 03. 2023.

Аутор: Радио Слободна Европа Извор: Радио Слободна Европа

Бањалучки новинар оптужује Додика због напада и застрашивања

Непознати починиоци су током ноћи 9. марта оштетили возила Александра Трифуновића, уредника магазина "Бука" и новинара Блица Николе Мораче у бањалучком насељу Старчевица, гдје живе. Случај су пријавили полицији.

Трифуновић је за Радио Слободна Евроа (РСЕ) изјавио да је „узнемирен“ због цијеле ситуације.

„Ово је напад, застрашивање, дан послије Додикове изјаве да смо сподобе, логично да је ово неко схватио као наредбу“, рекао је Трифуновић у четвртак, 9.марта, након што је затекао своје возило оштећено.

Трифуновић је у јавном иступу навео да је очекивано што је Додикове изјаве неко схватио као наредбу те да је „од стотину аута на овом паркингу само су брутално оштећена аута колеге Мораче и моје. Изгледа тако насилнички да вас то мора узнемирити.“

Даље додаје да је сада створен осјећај несигурности.

“Имате сада једну бојазан шта је то сљедеће што нам се може десити. Данас је то ауто, а сутра смо можда ми или нешто друго, да не идем даље са претпоставкама, али све је могуће. Лов је отворен и дозвољен и сада је до нас да видимо како ће се то завршити.“

Трифуновић је истакао је да је полиција у овом случају професионално поступила.

“Стигли су одмах након пријаве, а надам се да ће се свједоци јавити, јер се то десило синоћ у 11:00 сати и вјерујем да су многи били будни”, поручио је Трифуновић.

Никола Морача је 24. фебруара саслушан у полицији због истраге у вези са информацијама које је објавио у дневном листу „Блиц“ и порталу „Српскаинфо“.

Саслушан је у својству осумњиченог за кривично дјело повреда тајности поступка, у вези текста који је објавио о недавно пријављеном случају силовања 18-годишњакиње у Бањалуци.

Током саслушања, одузет му је мобилни телефон.

Дан након саслушања, у Бањалуци је одржан протест новинара у знак подршке Морачи.

Милорад Додик је 8. марта коментаришући неслагања новинара са најавом измјена Кривичног закона Републике Српске којим се криминализује клевета, изјавио како мисли да они који су „прекардашили“ у реакцијама „стварају неповољну атмосферу“.

„Као онај Вукелић (Синиша Вукелић, уредник Capital.ba) и неке друге сподобе, које овдје годинама лажу, петљају, подмећу, рекетирају и сада желе новинарску заједницу купит за себе како би је наводно заштитили“, казао је Додик.

Из Полицијске управе Бањалука за РСЕ нису могли да потврде догађај, само су навели да ће се током дана огласити саопштењем за јавност.

„Ја вам не могу дати више информација осим да полицијски службеници поступају по пријави. Полицијска управа ће се огласити саопштењем када будемо имали релевантне чињенице и околности“, рекла је за РСЕ Милана Стојановић, портпарол Полицијске управе Бањалука.

Реакције новинара и Transparency International БиХ

Синиша Вукелић, уредник портала Capital којег је Додик прозвао сподобом и оптужио за рекетарење, рекао је да су то „обичне глупости“.

Навео је да Додик већ годинама има своје људе на челу полиције те и у другим правосудним органима у овом ентитету, и могао је то наводно рекетирање процесуирати у сваком мооменту.

„Имао је полицију и тужилаштво у својим рукама и он то није процесуирао? И то је кривично дјело скривање доказа уколико је имао доказе. То су глупосто“, навео је Вукелић.

На честе Додикове оптужбе да су критички настројени новинари и невладине организације „страни плаћеници и агенти“, Вукелић је рекао да би у том случају требало таблу са натписом ставити пред бројне јавне институције и објекте.

Рекао је да је жељезничка и путна инфраструктура, као и бројне јавне зграде изграђени и обновљени уз помоћ страних кредита међународних банака и финансијских институција. Додао је да је и Влада РС-а капитал прикупљала на страним берзама.

Друштво новинара БиХ осудило је оштећење аутомобила двојице бањалучких новинара Николе Мораче и Александра Трифуновића.

Они од од надлежних институција траже хитну истрагу и проналажење починилаца, те евентуалних налогодаваца.

„Све се дешава у свјетлу протеста новинара због полицијског понашања према Николи Морачи, али и незадовољства новинарске заједнице у БиХ због покушаја да се донесе закон о клевети у РС који је највећи удар на медијске слободе икад у БиХ“, наводи се у саопштењу.

Напад на имовину новинара у Бањалуци је осудио и Transparency International (ТИ) у БиХ.

„ТИ БиХ сматра да није случајно да су се ови напади десили након нове серије отворених притисака и пријетњи Милорада Додика упућених независним медијима и његових најава доношења рестриктивних закона којима би се створили предуслови за институционални прогон критичара“, наводи се у саопштењу за јавност.

Додаје се како су „притисци на независне медије, активисте и организације цивилног друштва појачани након упућивања у скупштинску процедуру измјена Кривичног закона РС у којем се поново уводи криминализација клевете, те најаве доношења рестриктивног закона о невладиним организацијама“.

„ТИ БиХ сматра да циљ ових закона није ништа друго него стварање предуслова за институционални прогон и застрашивање независних новинара, медија и невладиних организација који указују на корупцију, кршење људских права и друге девијантне појаве. Умјесто обрачуна са распрострањеним појавама корупције и безакоња, власт у РС очигледно има намјеру ућуткати оне који на то указују и створити услове у којима неће бити могуће дјеловање медија и организације које нису под контролом власти“, истиче се у саопштењу.

Клевета и увреда су уврштене у нови Нацрт закона Кривичног закона Републике Српске (РС), речено је након сједнице Владе Републике Српске (РС) 2. марта у Бањалуци.

Према нацрту, за клеветање су предвиђене новчане казне у износима од око 2.500 до чак 50.000 еура.

Идеју о поновној криминализацији клевете је крајем октобра прошле године покренуо Милорад Додик, предсједник РС-а и лидер владајућег Савеза независних социјалдемократа (СНСД). На Твитеру је навео да је од Владе РС тражио доношење још два закона, о спречавању ширења лажних вијести те о спречавању језика мржње.

Скупштина РС ће 14. марта расправљати о овом нацрту.

Поводом овог закона реаговале су домаће и међународне институције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси