Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Просвјед због смрти Матијанића: "Ово је за све који су доживјели исто што и Владо"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

06. 02. 2023.

Аутор: Ивица Буљан Извор: ХНД

Просвјед због смрти Матијанића: "Ово је за све који су доживјели исто што и Владо"

Мноштво просвједника окупило се пред Новинарским домом у Загребу те су уз бучну подршку Злих бубњара кренули у просвједну шетњу до Маркова трга.

Мноштво просвједника окупило се пред Новинарским домом у Загребу те су уз бучну подршку Злих бубњара кренули у просвједну шетњу до Маркова трга.

– Кренут ћемо на Марков трг да кажемо Вилију Берошу и АП-у (премијеру Андреју Пленковићу) што мислимо о томе како и на који начин бешћутно заташкавају цијели овај случај, казао је при поласку поворке предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко.

Поворка од готово 1000 људи од Новинарског је дома преко Трга Републике Хрватске ишла Франкопанском и Илицом до Трга бана Јосипа Јелачића па Закмардијевим стубама до Горњега града на Марков трг. С транспарената на којима су били исписани дијелови разговора Владимира Матијанића с лијечницима пред његову смрт одаслане су поруке одговорнима: „Опростите што сметам, не могу дисати“, „Тко је убио Владимира Матијанића?! Зна се!?“, „Мијењамо Владу за Матијанића“… На просвјед су многи стигли аутобусима из Сплита, Шибеника, Винковаца, Вуковара, Дарувара, Вировитице Осијека, Славонског Брода, Пуле, Ријеке… а међу окупљенима је мноштво новинара, политичара, књижевника, глумаца.

Просвједници који су се кретали у поворци навели су како су дошли подржати просвјед да бисмо у будућности имали бољу бригу за све нас.

– Ситуација у нашем здравству је катастрофална и дошла сам дати подршку, казала је једна просвједница, док је друга истакнула како треба промијенити у грађанима свијест и да треба изаћи на улицу и треба просвједовати.

– Не само сједити код куће и бавити се кафанском политиком. Ако већ не можемо промијенити ствари на изборима, можда можемо на просвједима, нагласила је.

На Маркову тргу пуштени су потресни снимци разговора Владе Матијанића са сплитском хитном службом, која му није помогла. Како је речено, просвједовало се против система који је убио Матијанића те за све друге жртве здравственог сустава, који у Хрватској не функционира. ХНД и даље тражи неовисну истрагу околности Матијанићеве смрти те оставку министра здравства Вилија Бероша.

Предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко казао је како се овај просвјед тиче свих грађана и грађанки јер смрт Владе Матијанића није једина која се тако догодила.

– Бешћутни министар здравства Вили Берош одговоран је за сустав који је убио Владу заједно с лицемјерним повјеренством које нас жели увјерити како је све било у реду, али није било у реду и нећемо то никада прихватити, не само у име, Владе него и у име свих грађана и грађанки који су нешто слично доживјели. Да ствари не функционирају, говоре и стотине маилова и позива које смо ми у ХНД-у добили и у којима су људи описивали драматичне околности у којима су изгубили своје најмилије. Ово је просвјед и за све оне који су доживјели трагедију попут Владине. Шест мјесеци нас увјеравају, лажу, манипулирају да је све било у реду. Да ствари не функционирају говоре стотине маилова и позива које су ХНД-у упутили грађани из цијеле Хрватске, а у којима су описивали драматичне околности у којима су изгубили најмилије. Желимо бољи здравствени сустав, сустав у којем пацијенти попут Матијанића неће бити жртве. Ово није просвјед против здравствених радника и радница, чији рад поштујемо. Сви они су жртве сустава који не функционира, а подржавамо борбу бројних здравствених удруга које траже боље увјете рада, рекао је Зовко казавши како је ово одговорност премијера Пленковића, којем је поручио: „АП, ово је тема, ово је тема коју никада нећемо заборавити“.

Зовко је захвалио на подршци и доласку на просвјед свима од здравствених радника до партнерских организација које су дошле дати подршку Независном удружењу новинара Србије (НУНС) и организације Нови оптимизам из Београда.

Андреа Топић, новинарка и животна партнерица Владимира Матијанића, истакнула је како је све већ рекла што мисли о здравственом суставу поновивши да је ово просвјед за боље здравство те је прочитала неколико Фацебоок-порука Владимира Матијанића о хрватском здравству па тако Владо у поруци од 4. вељаче 2014. наводи: „Лежим у болници изграђеној прије охохо година, на кревету који је одавно прошао прву младост с постељином какву више нитко нема дома и слушам на Дневнику о потреби смањивања вртоглавих трошкова за здравство“.

Потпредсједник ХНД-а Бранко Мијић казао је како је прошло шест мјесеци од медицински потпомогнутог  убојства Владимира Матијанића.

– Главни кривици и даље се не желе погледати у огледало и праве се као да се ништа није догодило. И штовише, одговорност за смрт Владимира Матијанића пребацују на особу која се не може бранити, на покојног Владу убијајући тако нашег колегу и пријатеља и по други пут. Зато смо и дошли данас овдје, зато дижемо глас и зато ћемо то чинити и убудуће. Гуше нас бијес и срџба, али за разлику од Владе, ми још дишемо и док буде тако, нећемо опростити онима који су га усмртили. Зато у име Хрватског новинарског друштва позивамо све да не одустајете и не шутите док год имате даха јер то што се догодило Владимиру Матијанићу није усамљен примјер, јер то се могло догодити свакоме од нас и некоме нама блиском, казао је Мијић додавши како се то догодило већ многима.

Новинар Индеxа Илко Ћимић подсјетио је на тијек догађаја који су се одвијали у задњим сатима Матијанићеве агоније која је завршила смрћу, као и све што је услиједило након тога, а што је назвао заташкавањем.

-Здравствени суставу Хрватској не функционира, поручио је Ћимић.

Владина пријатељица и новинарка Габријела Радановић у свом говору је казала:

– Министре Берош, када сте се усудили гњусним лажима коментирати смрт Матијанића, споменули сте надстандард. Јесте ли под тим мислили на оживљавање које је трајало преко сат времена? Дебело преко сат времена! Је ли то надстандард? Толико смо дуго на стубишту испред стана слушали звук упухивања зрака у његова плућа, звук који никад нећемо заборавити. Прогласили сте га немарним, Владу, који је одбијао у очају повлачити везе“, казала је и поручила:

– Владина смрт је на души човјека којег однедавно зовемо АП.

На крају су предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко и Андреа Топић предали Влади РХ захтјеве из петиције коју је потписало готово пет тисућа људи. Тражи се нова, неовисна истрага Матијанићеве смрти и оставка министра здравства Вилија Бероша.

– АП и бешћутни ВБ, од ове теме никад нећемо одустати. То је тај бахати сустав. Добили смо поуздану информацију да неки лијечници нису могли доћи јер су добили инспекцију. Може министар говорити да је ово што ми говоримо злонамјерно, али докле год је жив, неће побјећи од одговорности. АП, ово је тема!, казао је Зовко прије него што су захтјеве предати у згради Владе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси