Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ХНД организира просвјед “Опростите што сметам, не могу дисати“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

16. 01. 2023.

Аутор: Ивица Буљан Извор: ХНД

ХНД организира просвјед “Опростите што сметам, не могу дисати“

Хрватско новинарско друштво организират ће просвјед под називом "Опростите што сметам не могу дисати" шест мјесеци након трагичне смрти новинара Владимира Матијанића. На просвједу ће се поново упозорити на то да актуална власт заташкава овај случај и околности новинарове смрти. У ХНД-у подсјећају да ни након шест мјесеци није покренут службени поступак, нитко није смијењен, нити је итко одговарао, чак ни на дисциплинским или етичким одборима, казано је на конференцији за новинаре Хрватског новинарског друштва.

Просвјед ће бити организиран 5. вељаче 2023. Окупљање је од 12 сати испред Новинарског дома у Загребу, у 13 сати креће просвједна шетња према Маркову тргу, а на скупу ће говорити Андреа Топић, новинарка и животна партнерица Владимира Матијанића, потпредсједница огранка ХНД-а Сплитско-далматинске жупаније Габријела Радановић, новинар Индекса Илко Ћимић, потпредсједник ХНД-а Бранко Мијић и предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко, који је на конференцији истакнуо како се не може прихватити чињеница да за трагичну смрт колеге Матијанића нитко није одговарао.

– Нажалост, то се може догодити свакоме од нас. Они који су мислили да ће ово трајати пар дана и да ћемо зашутјети, јако су се преварили. Нећемо одустати од захтјева за смјеном бешћутног министра Бероша, а сада то више није само његова одговорност, него и премијера Пленковића. Ми ћемо и надаље устрајати на захтјевима постављенима у петицији коју је потписало готово 5000 грађана у којима се тражи да ново, независно повјеренство проведе извиде и утврди постоје ли пропусти у лијечењу колеге Матијанића – казао је Зовко те додао како то неће бити просвјед против људи који раде у сектору здравства јер ХНД цијени њихов труд и рад којим су се исказали, али и они су жртве несређеног и нефункционалног сустава. 

- Зачудо, посебно повјеренство Министарства здравства, које је оформио и даље актуални министар Берош, закључило је како није било већих неправилности. Повјеренство није узимало у обзир ни укупну медицинску документацију, а нитко није позван на одговорност због недостатка лијека који је Матијанићу могао спасити живот. Није узето у обзир ни свједочење Андре Топић. Умјесто тога, Берошево повјеренство хладно је закључило, сасвим погрешно, да је Матијанић био "немаран пацијент" – рекао је Зовко.

Потпредсједник ХНД-а Горан Газдек истакнуо је како није једнако радити као новинар у Загребу и у другим мјестима.

– Владо Матијанић је писао и залагао се за права малог човјека и стога је завриједио да се грађани одазову на просвјед како данас, сутра не би и њих задесила иста судбина од стране сустава који не функционира - казао је Газдек. 

Главна тајница ХНД-а Мелиса Скендер истакнула је како је смрт колеге Владимира Матијанића била трагично непотребна.

– Не желимо да буде и узалудна и не желимо нагађати какав би исход био да добио врхунску медицинску бригу, али бисмо тада барем знали да је здравствени сустав који сви плаћамо учинио све да му помогне, али није. Желимо да смрт нашег колеге покрене промјене, да више нитко никада не остане без одговарајуће медицинске бриге – казала је Скендер и позвала све грађанке и грађане, удруге цивилног друштва, медицинске дјелатнике и дјелатнике који раде у тешким увјетима и без одговарајуће подршке сустава да се изборе за здравствени сустав у којем нећемо бити само бројеви, него људи.

ХНД ће и даље бити за петама властодршцима који се овако нехумано обрачунавају с мртвим човјеком чију смрт носе на савјести јер ово што се догодило Матијанићу догађа се свакодневно људима који траже лијечничку помоћ од запуштеног здравственог сустава у Хрватској. 

– Сустав је убио човјека и грађанина. Спавате ли мирно, господо Пленковићу и Берошу? Ми нећемо одустати и ако треба, и даље ћемо наставити с акцијама све док не истјерамо праву истину на видјело, што би  Владо учинио за свакога од нас – поручио је на крају Зовко те је позвао грађане и све партнерске организације да се придруже просвједу на Марковом тргу 5. вељаче.  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси