Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ХНД: Објавит ћемо срамну листу судаца против новинара, позивамо на солидарност с колегицом Блажевић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

28. 11. 2022.

Аутор: Ивица Буљан Извор: ХНД

ХНД: Објавит ћемо срамну листу судаца против новинара, позивамо на солидарност с колегицом Блажевић

Наставља се прогон новинара у Хрватској у процесима у којима суци и суткиње туже новинаре и по томе смо најгори у Европској унији, речено је на конференцији за новинаре Хрватског новинарског друштва на којој се упозорило на најновији правосудни удар на новинарску професију и то пресудом Жупанијског суда у Загребу према којој новинарка и чланица ХНД-а Даворка Блажевић суткињи Врховног суда Сенки Кларић Барановић мора платити одштету од 40.000 куна на име фамозне одредбе "повреде части и угледа".

Ријеч је о тексту који је објављен још 2015. године у рубрици портала Трис "Портрет тједна" у којем су изнесене већ познате чињенице.

Предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко казао је како ће управо због тога ХНД идућих дана кренути у кампању у којој ће се објављивати имена и презимена судаца и суткиња који туже новинаре.

- Срамотно је ово малтретирање новинара - јер се то само тако може назвати - и тражење великих одштетних захтјева за повреду части и угледа. Ријеч је о "обијесном парничењу" у којем се траже велика новчана средства као одштета. Питам се како и тко може одредити "душевну бол" и колико то кошта. Ово је скандалозна пресуда и као таква показује да се наставља терор тужбама, а томе једном треба стати на крај - казао је Зовко додавши како је суткиња у почетку тражила одштету од 150.000 куна, а спуштена је на 40.000.

Зовко је истакнуо да је ово лакрдија и подсјетио како има више серијских тужитеља подсјетивши на предсједника Жупанијског суда у Осијеку Звонка Врбана, који је у неколико наврата тужио портал Телеграм и његову главну уредницу Јелену Валентић те новинара Драгу Хедла, али и суца Жупанијског суда у Задру Ивана Марковића, који је поднио 26 тужби против новинар и медија од чега је половица против Ханза Медије.

- Новинаре се тужи и напада и с обзиром на то, можемо рећи: ако сте жељели рат, имат ћете га. Нећемо одустати од тражења да се одредба о повреди части и угледа избаци из закона јер она служи за притиске и увођење цензуре те прогањање новинара, да би их на концу финанцијски уништила - казао је Зовко додавши како је исто тако срамотно да држава ништа не подузима по том питању те је затражио да се нешто подузме.

Такођер је нагласио да би они који туже требали ставити одређени новчани полог па би га након завршетка процеса добили натраг или би био уплаћен у државни прорачун, овисно о пресуди. Тиме би се дестимулирало серијске тужитеље јер тужени новинари у оваквој ситуацији стално имају над главом тужбу и под тим оптерећењем раде. Зовко је нагласио да постоје бројни респектабилни суци и суткиње у нашем судству, али како има и доста оних који имају велики број тужби противи новинара.

Главна тајница ХНД-а Мелиса Скендер додала је како ће ХНД истражити и доставити податке о томе колико су тешки новчано одштетни захтјеви који од стране суткиња и судаца иду према новинарима и медијима.

- Испитат ћемо колика је то њихова бол у кунама и како је то мјерљиво. Одштетни захтјев од 40.000 куна, колико тражи суткиња Кларић Барановић, осам је пута већи износ од Даворкине плаће па је дакако упитно како ће она то платити. Стога ћемо позвати све чланице и чланове ХНД-а да се солидаризирају и на рачун Даворке Блажевић донирају средства за одштету и судске трошкове. Рачун ће бити објављен и на друштвеним мрежама па ће се у акцију прикупљања средстава моћи укључити сви који то желе. С овим случајем без преседана ХНД је упознао и међународне новинарске организације Међународну (ИФЈ)  и Европску федерацију новинара (ЕФЈ) и Одбор за заштиту новинара (ЦПЈ) - казала је Скендер додавши како ХНД још једном жели упозорити на неприхватљиву праксу да су суци и суткиње чести тужитељи у поступцима против новинара и медија, којима се неријетко досуђују високи одштетни захтјеви који угрожавају егзистенцију наших колегица и колега. 

Потпредсједник ХНД-а Горан Газдек истакнуо је посебно проблем новинар у локалним срединама, гдје се готово свакодневно новинари сусрећу са својим тужитељима и на њима је непрестани притисак.

- Нама је пуно теже него у великим срединама, гдје су новинари заштићенији у великим медијским кућама. То тужење је циљано и то је чиста корупција. Желе нас ушуткати и уништити. Теже нам је наћи и сураднике јер смо стигматизирани и нитко се не жели упуштати у сукобе с локалним моћницима. Но морамо устрајати, тражити и писати истину и бити храбри - казао је Газдек.

Подсјећамо да ХНД већ годинама биљежи све више случајева СЛАП тужби, а у ту сврху је основао и Центар за заштиту слободе изражавања, који окупља најбоље одвјетнике и одвјетнице специјализиране за медијско право који про боно заступају све чланице и чланове ХНД-а суочене са СЛАП-ом.

Број рачуна на који се може уплатити за помоћ плаћања судске пресуде Даворки Блажевић је: ХР3523900013199019277.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси