Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Словенци на референдуму прихватили закон о деполитизацији РТВ Словеније
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

28. 11. 2022.

Аутор: Бета Извор: 021

Словенци на референдуму прихватили закон о деполитизацији РТВ Словеније

Словенци су на референдуму усвојили закон који има за циљ спречавање политичких именовања на јавној телевизији.

Изборна комисија објавила је резултате по којима је више од 62 одсто бирача дало сагласност за ступање на снагу закона вероватно почетком 2023. године.

Неколико удружења за одбрану штампе, попут Медијске организације југоисточне Европе (SEEMO), поздравило је амандман који има за циљ да "заштити уређивачку независност канала РТВ Словенија од политичког и сигурног уништења".

Лидер конзервативаца Јанез Јанша, који је био на власти од 2020. до 2022. године, појачао је нападе на медије, оптужујући их за пристрасност и заменио већину функционера РТВ да би именовао рођаке. 

Канал је од тада потресло неколико протеста против преоријентације програма и притисака на новинаре, док је Словенија пала са 54. на 36. место на најновијој ранг листи невладине организације Репортери без граница (РСФ).  

Према тексту, влада и парламент више неће имати право да именују функционере, а канал ће бити стављен под надзор група цивилног друштва (запослених, заштитника права, Академије наука итд.).

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси