Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Грађански активисти из Црне Горе и новинари проглашени екстремистима: Оштре реакције на извештај БИРН-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

21. 11. 2022.

Аутор: С. Д. Извор: Данас

Грађански активисти из Црне Горе и новинари проглашени екстремистима: Оштре реакције на извештај БИРН-а

Извештај регионалне Балканске информативне мреже за истраживачко новинарство (БИРН), која је у мапирању крајње десничарских организација у Црној Гори убројила и девет грађанских активисткиња и активиста, међу којима и две истакнуте новинарке и уреднице Побједе да су чланови екстремно десничарских и религиозно екстремних организација изазвала је бројна реаговања у региону.

Више активиста који су у истраживању сврстани у екстремисте најавило је тужбе против БИРН-а.

БИРН (Balkan Investigative Reporting Network) је мрежа невладиних организација која промовише слободу говора, људска права и демократске вредности у јужној и источној Европи.
И има бројне локалне канцеларије, између осталог и у Црној Гори.

Локални уредници су навели да је аутор спорног истраживања Јелена Jовановић њихова сарадница и новинарка „Вијести“.

Према истраживању БИРН је у Црној Гори делује седам крајње десних и екстремистичких организација и група.

Четири су православна братства: Завјетници Тврдош Никшић, Михољски збор, Православно братство Ступови и Витезови Светог Јована Владимира, једна је исламска Салафи група и две, како су навели, десничарске групе „Комите и патриоте Црне Горе“ и „Богоугоднице“ уз коју је додата и одредница религиозног екстремизама.

Истраживање је представљено 16. новембра на конференцији у Сарајеву и обухватило је балканске државе.

У групу Комита и Богоугодница побројани су бројни грађански активисти, новинари и вишегодишњи борци за људска права.

Из Центра за грађанско образовање су навели да је непрофесионално таргетирати појединце и неформалне група који су активисти или отворени критичари клерикалних и ауторитарних структура власти, деловања цркве и изједначавати их са организованим екстремистичким групама верских организација или њима блиских кругова.

Из Дигиталног форензичког центра су изразли забринутост због убрајања црногорских грађанских активиста и новинарки у групу екстремистичких организација.
Навели су да посебно забрињава методологија израде дела за Црну Гору, која се базира на слободној процени односно „јавној перцепцији“, а не на чињеницама и званичним подацима“. 

Институт за медије Црне Горе, истраживање БИРН-а, по којем су се у групу есктремиста нашле и две новинарке, Каћуша Крсмановић и Татјана Павићевић оценио је као таргетирање и замену теза у којој се критика цркве покушава представити као “религиозни есктремизам”.

Реаговао је и ПЕН центар наводећи да истраживање подстиче атмосферу обрачуна с грађанским активистима у Црној Гори.

Социјалдемоктратска партија је констататовала да се измишља црногорски национализам како би се сакрило да је великосрпски кључни узрок нестабилности у региону. Реаговале су и Либерална партија, Социјалдемократе, интелектуалци … 

Џидић: Свесни смо примедби, урадићемо процену 

Реагујући на бројне критике извршни директор БИРН БиХ Денис Џидић најавио је да ће та организација проверити објављене мапе екстремних организација у Црној Гори.

“Свесни смо примедби и врло брзо ћемо их адресирати“ рекао је Џидић за Радио Слободна Европа.

„Што се тиче овог дела о Црној Гори, упознати смо са примедбама. Знате ко је истраживач, ко је био уредник, а и регионални уредници су кроз то пролазили. Не бежимо од одговорности, урадићемо независну процену да видимо је ли евентуално дошло до неких грешака. Видим да је приспио велики број реакција и схватамо их озбиљно. Зато ћемо погледати о чему се ради и након тога се брзо изјаснити, а ако је дошло до неких грешака и извинити.

Ја, као неко ко се бави Босном и Херцеговином, ни не знам за организације и особе у Црној Гори шта и како раде“, рекао је Џидић.

На питање да ли је видео анализу и мапу пре него је објављена и презентована у Сарајеву на конференцији БИРН-а, Џидић је рекао да није, али да су тај урадак гледали регионални уредници.

Душица Томовић и Самир Кајошевић, који са Јовановић чине редакцију БИРН за Црну Гору, у изјави за Побједу нагласили су да нису имали никаквог удела у писању или чекингу црногорског извештаја о мапирању крајње десних екстремних организација у Црној Гори.

Њихове речи су супротстављене ставу Јовановић која је казала да је на извештају радила са „комплетним тимом БИРН-а“.

Међу побројаним екстремистима у групи Комита су и грађански активисти Александар Саша Зековић, Предраг Вушуровић, Небојша Мрваљевић, Драшко Мартиновић, као и одборница у никшићком парламенту Тања Кнежевић-Перишић.

Иначе организација под именом „Комите и патриоте Црне Горе“ није регистрована у Црној Гори.

У групи „Богоугоднице“ побројане су грађанске активисткиње Маја Миличковић и Тијана Лопичић, и новинарке ‘Побједе’ Каћуша Крсмановић и Тања Павићевић.

Ова група организовала је неколико перформанса као вид борбе против религиозног екстремизма Српске православне цркве у Црној Гори.

Александар Саша Зековић је казао да је ступио у контакт са уредништвом БИРН-а које му је саопштило да га црногорски грађани „препознају међу прве три комите Црне Горе“. „Ступио сам у контакт са ауторком и сą уредништвом БИРН. Кажу да се методологија своди на перцепцији јавности, не на чињеницама. Кажу да ме грађани препознају међу „прве три комите“ Црне Горе и зато сам у тој бази. Не осећам се добро због овог“‘, поручио је Зековић.

Грађанска активисткиња и настојатељица неформалне феминистичке групе “Богоугоднице” реаговала је наводећи да је ово „лов на вештице!“ “Грађански активизам, тачније феминизам је борба за равноправност, али онај који то заиста јесте, требало би да буде савест власти, пошто у Црној Гори имамо клерофашистичку власт и политичаре лицемере који се скривају иза Бога и помирења док праве листе за одстрел грађанкама и грађанима који су неистомишљеници и који им сметају за остварење циљева које добијају по директиви од разних агената који вршљају по држави и институцијама ево две године потпуно је логичан след најбруталније гашење слободе мишљења и изражавања. Зар то нису фашистичке методе“, оценила је Миличковић за Побједу.

Истраживање сматра мапирањем од стране АНБ-а и бившег директора Дејана Вукшића, који је, како је рекла, јавно признао да прави листе грађана који се изјашњавају национално као Црногорци и који нису вјерници Цркве Србије.

“Без икакве логике и јасне методологије, новинарка Јелена Јовановић је атеисте, љевичаре, грађанске активисте и бескопромисне борце за људска права означила у двије групе: вјерски екстремизам и патриотско-комитске екстремисте. Она је овом подметачином начинила немјерљиву штету људима које је побројала без икаквог образложења, али и самом БИРН-у који након овога никада више неће бити кредибилна организација – оценила је новинарка и грађанска активисткиња, Тања Павићевић.

У Сарајеву, где је извештај и представљен на конференцији БИРН-а о крајњој десници на Балкану значајан број учесника конференције су позвали БИРН да се огради од дела извештаја који се односи на Црну Гору, уклони га са интерактивне мапе, да упути извињење таргетираним антифашистима, али и својој публици због “манипулативног и злонамерног извештаја”.

Изабела Кисић: Извештај релативизује одговорност оних који угрожавају државност Црне Горе 

Изабела Кисић, извршна директорица Хелсиншког одбора Србије, рекла да је стављање активисткиња организације „Богоугоднице“ и листе људи означених као припадници наводне организације „Комите и патриоте Црне Горе“ на мапу десних екстремистичких организација БИРН-а крајње опасно и, по свему судећи, политички мотивисано.

“Ово је с правом изазвало велику забринутост организација цивилног друштва у Црној Гори које су упозориле да се ради о нападу на познате антифашисте, грађанске активисте, новинаре и борце за људска права”, казала је Кисић.

Свесна тензија у Црној Гори, Кисић наглашава да је ,,таргетирање људи који се супротстављају религиозном фундаментализму и екстремизму Српске православне цркве у функцији не само њиховог делегитимисања него и обесмишљавања активизма заснованог на либералним принципима и концепту људских права. Навела је и да извештај за Црну Гору релативизује одговорност свих оних који угрожавају државност Црне Горе и покушавају од ње направити марионетску државу Србије”.

Едина Бећиревић са Факултета за криминалистику, криминологију и сигурносне студије Универзитета у Сарајеву, јасно је ставила до знања да је БИРН, организација „са којом већ дуго и радо сарађује“, овај пут злоупотребљена, те да случај „црногорских антифашиста-екстремиста“ указује на развијену стратегију у којој популистички и антилиберални режими смишљено сеју сумње с циљем да овладају делом невладиног сектора у региону, који је и даље независан.

Подсетила је на модел пропаганде из раних година владавине Владимира Путина који је Петер Померантсев описао у књизи ,,Ништа није истина и све је могуће“.

Боравећи у Русији, истиче професорица Бећиревић, Померантсев је упознао чудан пропагандни модел – када вас режим не покушава толико уверити у нешто, већ само сеје сумње, несигурност, имате осећај да живите у чудном свету у којем никада нико није могао знати што се догађа и у којем су се политички језик и идеологија раздвојили; било је то као да су речи одвојене од свог значења.

Од лажних избора до плуралних медија све је било контролисано из средишта.

Бећиревић је сугерисала да је књига Померантсева веома пригодна за разумевање овог скандала са БИРН-овим извештајем из Црне Горе. 

Новинарка Јовановић: Свима било место у извештају 

Гостујући у прегледу штампе на Телевизији Вијести, Јовановић, ауторка извештаја БИРН за Црну Гору казала је да је у пројекат укључена од априла и да је на њему радила „са комплетним тимом БИРН-а“.

„Није овде таргетиран нико ко није требао да буде ту. Све оно што се дешава од када је мапа представљена у Сарајеву, показује да је заиста свима и било место ту“, експлицитна је била Јовановић додајући да није реч о таргетирању антифашиста.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси