Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  БХ новинари: Милиновићеве изјаве су злоупотреба РАК-а и директан притисак на Фејс телевизију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

01. 11. 2022.

Аутор: БХ новинари Извор: БХ новинари

БХ новинари: Милиновићеве изјаве су злоупотреба РАК-а и директан притисак на Фејс телевизију

– Управни одбор Удружења/Удруге БХ новинари позива Вијеће Регулаторне агенције за комуникације (РАК) да детаљно анализира изјаве генералног директора РАК-а Драшка Милиновића поводом његових најава о „ригорозним казнама“ за Фејс телевизију и уредника тог медија, Сенада Хаџифејзовића, те да утврди да ли је Милиновић као директор Агенције прекршио одредбе професионалног и етичког обављања дужности.

Милиновић је јучер изјавио да је РАК по службеној дужности покренуо поступак против Фејс телевизије, те најавио да ће се „ићи ка највишој могућој казни“ јер је Сенад Хаџифејзовић, наводно, у програму питао госта треба ли „убити“ Милорада Додика. Иако се из спорног снимка емисије, који су јучер објавили бројни медији, не може јасно разазнати шта је конкретно рекао Хаџифејзовић, директор Регулаторне агенције за комуникације је унапријед „пресудио“ Хаџифејзовићу и Фејс телевизији, што представља преседан до сада незабиљежен у раду РАК-а.

Управни одбор Удружења БХ новинари истиче да никада до сада ниједан директор РАК-а, нити било којег другог сектора у оквиру Регулаторне агенције није говорио о казнама према електронским медијима прије него што је окончан поступак, те саслушани сви актери  спорног случаја. Изјаве Драшка Милиновића представљају директан притисак на Фејс телевизију, као и злоупотребу регулатора и његове неовисне позиције, те увођење праксе која може нанијети несагледиве штете осталим медијима у БиХ – носитељима дозволе РАК-а.

Неспорно је да у овом случају треба бити проведена детаљна и неовисна истрага којом ће се прецизно утврдити шта је тачно рекао Сенад Хаџифејзовић, те у складу са утврђеним чињеницама евентуално подузети законске и етичке мјере. Међутим, политизовање случаја и прије утврђивања чињеница и садржаја спорне изјаве је протузаконито и у супротности са одредбама и Кодексом РАК-а.

Управни одбор БХ новинара посебно скреће пажњу на члан 8. Етичког кодекса РАК-а, у којем се наводи да „чланови Вијећа Агенције и генерални директор не смију злоупотријебити свој ауторитет и допустити да лични интереси и односи резултирају ситуацијама које могу утицати на могућност објективног пресуђивања, те професионалног и етичког обављања дужности и радних обавеза“.

Изјаве директора РАК-а у којима се и прије проведеног поступка најављују „ригорозне“ мјере и санкције за Фејс ТВ евидентно су кршење одредби Кодекса и захтијевају хитну реакцију Вијећа РАК-а, са циљем заштите професионалног и неовисног рада овог регулаторног тијела.

Управни одбор Удружења/Удруге БХ новинари

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси