Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Усвојена иницијатива којом ће се напад на новинаре/ке третирати као посебно кривично дјело
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

04. 07. 2022.

Аутор: БХ новинари Извор: Media.ba

Усвојена иницијатива којом ће се напад на новинаре/ке третирати као посебно кривично дјело

У иницијативи се наводи да је недопустив било какав вид застрашивања или угрожавања сигурности оних који извјештавају јавност о догађајима и појавама у друштву

Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине усвојио je иницијативу групе посланика којом се Вијеће министара БиХ обавезује да најкасније у року од 60 дана припреми и у парламентарну процедуру упути измјене Кривичног закона БиХ, којим ће се напад на новинаре/новинарке третирати као посебно кривично дјело. Иницијативу је претходно разматрала и Уставноправна комисија Представничког дома ПСБиХ, која је дала зелено свјетло. 

“Значајан пораст броја напада на новинаре у БиХ у периоду од 2012. до 2022. године позива на разматрање усвајања измјене закона који ће квалификовати напад на новинаре као посебно кривично дјело. Као особе које обављају функцију промовисања слободе говора и основних демократских начела слободне дебате и информисања јавности, новинари требају бити заштићени од физичког насиља”, каже се у иницијативи коју су поднијели Аида Баручија (НБ), Саша Магазиновић (СДП БиХ), Едита Ђапо (СББ), Џенан Ђонлагић (ДФ), Јасмин Емрић (НЕС), Мирјана Маринковић-Лепић (НС) и Шемсудин Мехмедовић (СДА). 

Додаје се да је недопустив било какав вид застрашивања или угрожавања сигурности оних који извјештавају јавност о догађајима и појавама у друштву, поготово насилничко понашање према новинарима и пријетње њиховим породицама. 

Заступници у иницијативи подсјећају да Линија за помоћ новинарима у БиХ у посљедњих неколико година биљежи пораст пријетњи и напада на новинаре, а посебно су у порасту пријетње у онлине простору. Истиче се да је у посљедње три године Линија регистровала више од 143 кривична дјела почињена према новинарима, међу којима су један покушај убиства, пријетње смрћу, физички напади и кршења права којима се угрожава њихова сигурност. 

“Новинари тренутно нису у могућности да поднесу адекватну кривичну пријаву, која ће бити у складу с врстом напада извршеног на новинаре. Као такав, напад на новинаре с циљем физичке повреде или пријетње не може бити пријављен, јер нема закона који дефинише радње напада на новинаре као засебно кривично дјело. Овај недостатак закона резултује у обесхрабрујуће малим бројевима кривичних пријава насиља над новинарима”, наводи се у иницијативи. 

Додаје се да је само у првој половини 2021. године регистровано више од 30 напада и других видова кршења права новинара у БиХ. Према подацима Удружења БХ новинари, у 2020. години забиљежено је 69 кршења новинарских права, а годину раније 56. Тек мали проценат, 30 посто пријављених случајева напада на новинаре у БиХ је процесуиран. 

“Неефикасно дјеловање надлежних органа, која се вежу за напад на новинаре, шаље обесхрабрујућу поруку јавности да особе које обављају функцију посредника између политичког и друштвеног живота, а у интересу јавности, нису заштићене од стране државе”, наводи се у иницијативи. 

Иницијатори наводе да овим желе да подстакну и јачање саморегулаторних механизама и јавне одговорности новинара и медијских радника, као и промовисање вриједности професионалног и етичког новинарства. 

На крају иницијативе се у смислу важности заштите и сигурности новинара истиче важност дефинисања статуса новинара, с обзиром на мноштво информатичких могућности којима се злоупотребљава ова професија и угрожава њен кредибилитет.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси