Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Index.hr: Влада каже да је текст „Је*о вас Вуковар“ увредљив. Вређа ли вас (Дежуловић)?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

04. 11. 2021.

Аутор: Index.hr Извор: Данас

Index.hr: Влада каже да је текст „Је*о вас Вуковар“ увредљив. Вређа ли вас (Дежуловић)?

Текст Бориса Дежуловића под насловом „Је*о вас Вуковар“, објављен на порталу Н1 (Хрватска) већ два дана изазива бројне реакције у земљи, јавља портал Index.hr, објављући анкету за читаоце са питањем да ли их вређа или не текст

Службени став владе Хрватске, објављен преко Министарства бранитеља, јесте да је текст увредљив, пише Index.hr.

Реч је о тексту у којем Дежуловић пише о бројним забранама концерата и забавних догађаја који су планирани у данима око годишњице пада Вуковара. Ситуација је слична сваке године, а ове године одложен је наступ Радета Шербеџије који се у Винковцима требао одржати три дана пре годишњице.

„Јебо вас Вуковар. Јебо вас посебни домовински пијетет. Јебале вас колоне сјећања, посмртни маршеви и почасни плотуни. Јебали вас пластични лампиони, пластични вијенци и пластичне кризантеме. Јебале вас комеморације, реквијеми и мисе задушнице. Јебале вас минуте шутње, дани жалости и ноћи свијећа. Јебали вас ногометни меморијали, домољубни рецитали, вуковарски арзухали и навијачки мурали. Јебо вас Вуковар.

Јебала вас смрт“, пише Дежуловић на крају. Цео текст је изворно објављен на Н1 порталу, јутрос га је објавио и Index, а у сутрашњме броју преноси га и Данас.

Наравно, новинарски текст некога може увредити и то што је нетко њиме увређен не значи баш ништа. Но, овде су осим десничара и низа бранитељских удружења, Дежуловићев текст о Вуковару непоћудним и увредљивим прогласила и влада кроз своје Министарство бранитеља, а на њега је у сличном тону реаговао и ХДЗ што итекако отвара питање слободе говора у Хрватској.

Текст је изазвао бројне реакције

Реакције већ два дана не престају стизати. Странке које су јавности перципиране као десничарске су бесне. Први се јуче јавио Домовински покрет саопштењем, а од тада до сада реаговали су више мање познати чланови Домовинског покрета. Шеф Домовинског покрета и градоначелник Вуковара јутрос је чак одржао и прес конференцију због објављеног текста.

Свим критичарима, од којих многи зазивају службени прогон Дежуловића те забрану текста, заједничко је што сматрају да је његов текст увреда за Хрватску, Вуковар, Вуковарце и жртву коју је тај град поднио у Домовинском рату.

Влада тврди да је текст напад на темеље Хрватске

Јавили су се из Министарства бранитеља. Они најозбиљније тврде да овај текст напада саме темеље савремене Хрватске и крши Декларацију о Домовинском рату.

„Сватко разуман и добронамеран згражава се над лакоћом којом Борис Дежуловић обезвређује жртву Вуковара. Потребно је застати и запитати се – што то смета аутора овог срамотног и нецивилизацијског уратка?“ питају се у министарству.

С друге стране, део јавности брани текст као слободу изражавања. Вуковарац и саборски посланик Бојан Главашевић сматра да су текст многи криво схватили, или га нису схватили уопште. Сам каже да и он већ годинама говори о истим стварима.

„Оно о чему се ради у тој колумни и ја и многи други људи говоримо већ годинама, нешто другачијим речником од Дежуловићева“, нагласио је. „Простор једног града, и физички и симболички, који се сакрализује и претвара у свето мјесто на којем вреде строжа правила него на гробљу, док њихово непоштовање и одступање тих правила резултира оптужбама за издају, није простор за живе него за мртве“, истиче Главашевић.

„Колико год да је новца уложено у Вуковар, а уложено је стварно јако пуно од свих влада до сада, то није заједница и врста места примерена за свакодневицу, а свакодневица је живот. О томе се ради“, оценио је: „Већ деценијама у политици постоји група људи која паразитира на симболици Вуковара како би на њој прикупљали политичке бодове. То су они којима је упућен наслов Дежуловићеве колумне. То су они који су се први јавили с реакцијама на Дежуловића, од Домовинског покрета до умировљених генерала плинско-боцашке бригаде, има их.“

Дежуловић: Они нису схватили да ја ту псовку изговарам у име тог града

Дежуловић каже да нема намеру да се извињава и да они који га нападају нису схватили текст. „Ако су увређени неки невини људи, нисам их ја увредио, него су их увредили они који тргују њиховим жртвама, о чему је у мом тексту и реч. Ја сам овде писао о тој јефтиној коњокрадичкој трговини грозном жртвом Вуковара“, коментарисао је јутрос за Н1 Дежуловић.

„Ја ту жртву знам, боље од многих који данас скачу, јер сам био тамо. Не морају они мени говорити какав је Вуковар био, ја то знам, ја сам тамо био. Чињеница је да је за тих 10 година из Вуковара отишло 5,5 хиљада људи, из Вуковара у који је влада уложила милијарде. Улагано је у град за мртве, то није град за живе, то је планирано да буде вечна опомена и мера домољубља нас осталих. Ових 5,5 хиљада није сигурно отишло јер су милијарде утрошене на њихов живот. Питајте их, питајте Вуковарце“, поручио је Дежуловић.

„Слабо они разумеју, то се види из реакција, анонимних и неанонимних коментатора, они нису схватили да ја ту псовку изговарам у име тог града. Јер знам што је Вуковар био, а што је данас. Ја нисам Србин, ја сам статистички Хрват и пишем из те позиције. То је град парола, јефтина стиропорска парола која служи за мерење домољубља, за страшење Вуковараца и Хрвата“, додао је.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси