Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Предложене оштрије казне за нападе на новинаре у Црној Гори
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

03. 11. 2021.

Аутор: Радио Слободна Европа Извор: Радио Слободна Европа

Предложене оштрије казне за нападе на новинаре у Црној Гори

Одбор за политички систем, правосуђе и управу Скупштине Црне Горе је подржао предлог измјена Кривичног законика о пооштравању казни за нападе на новинаре.

Иницијативом девет невладиних организација је предложено увођење нових кривичних дјела – напад на новинара и спречавање новинара у обављању професионалног задатка, као и пооштравање казни за најтежа кривична дјела на штету новинара.

Предложено је да се убиство новинара приликом вршења професионалних задатака третира као тешко убиство, као и казне од три мјесеца до три године за спрјечавање новинара у вршењу професионалне радње.

У иницијативи се наводе и пооштрене казне од једне до осам година затвора, умјесто садашњих шест мјесеци до пет година за наношење тешких тјелесних повреда новинара, малољетника, трудних жена и службених лица.

На сједници је саопштен став Владе да су предложене промјене у начелу прихватљиве, а коначну одлуку о измјени Кривичног законика ће након усаглашавања текста донијети посланици.

Новинарска удружења и организације које се баве медијима иницирале су ове измјене у јуну како би се обезбиједила већа кривично-правна заштита новинара и медијских радника, након што је у првој половини године забиљежено чак 10 случајева вербалних и физичких напада, пријетњи, увреда и омаловажавања новинара.

Иницијативу су потписали Акција за људска права, Синдикат медија Црне Горе, Институт за медије, Грађанска алијанса, Удружење новинара Црне Горе, Друштво професионалних новинара, Центар за грађанско образовање, Медиа центар и “35мм”.

Усвајање њихове иницијативе на скупштинском Одбору се поклопило са 2. новембром, Међународним даном борбе против некажњивости напада на новинаре.

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић је тим поводом изјавио да очекује од свих институција да заједничким дјеловањем превенирају насртаје на живот и достојанство новинара.

Истина о свим нерасвијетљеним злочинима у Црној Гори мора се сазнати и правда мора бити задовољена, написао је Кривокапић на Твитеру.

Из Амбасаде САД у Црној Гори очекују од власти да учине све како би обезбиједили правду за све новинаре који су били мете због посла којим се баве и додају да је слободно, независно новинарство круцијално за демократију.

“Још чекамо разрјешење убиства Душка Јовановића и напада на Оливеру Лакић, и позивамо релевантна тијела да помогну рад комисије за праћење тих истрага. Сви који су учествовали у тим злочинима морају да одговарају”, наведено је на Твитер налогу Амбасаде САД.

Мрежа Safe Journalists и Синдикат медија Црне Горе (СМЦГ) су поручили да је напад на новинаре – напад на јавни интерес, уз оцјену да на Западном Балкану постоји култура њиховог несанкционисања.

Међу примјерима наводе случај рањавања истраживачке новинарке Оливере Лакић у Подгорици 2018, који још нема судски епилог, и позивају полиције, тужилаштва и правосуђа у региону да све случајеве напада на новинаре процесуирају што је прије могуће.

У Црној Гори се у посљедњих 20 година десило преко 70 напада на новинаре и имовину медија, а убиство уредника листа Дан Душка Јовановића 2004.године још није расвијетљено.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси