Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  БиХ: Званичници честитали Дан слободе медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

03. 05. 2021.

Аутор: Бета Извор: Данас

БиХ: Званичници честитали Дан слободе медија

Највиши званичници БиХ и ентитетских власти упутили су данас новинарима честитке поводом 3. маја – Светског дана слободе медија.

Председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија навео је да је слобода медија темељ демократских друштава, која могу да напредују само ако грађани имају приступ поузданим информацијама.

Наводећи да је важност преношења тачних, благовремених и проверених информација дошла у пуном капацитету до изражаја у јеку пандемије вируса корона, Тегелтија је захвалио свим медијским радницима који одговорно и предано раде свој посао у овом тешком периоду пандемије.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић је у честитки нагласио захвалност новинарима што су у време глобалне пандемије показали колико је значајна улога медија, посебно за грађане који су имали брзе, тачне и проверене информације.

„И у оваквим сложеним ситуацијама новинари су, често се и сами излажући опасности, благовремено и аутентично извештавали јавност о заштити нашег становништва у условима борбе против ове пошасти и на томе треба сви заједно да им будемо захвални“, истакао је Вишковић.

Додао је да ће Влада наставити да негује „отворен и партнерски однос са свим медијима, пружајући подршку слободи изражавања која је пресудна за свако демократско друштво“.

Синдикат медија и графичара РС: Новинари често изложени физичким и вербалним нападима

Из Синдиката медија и графичара Републике Српске саопштили су да су новинари често изложени физичким и вербалним нападима, као и да се у РС и даље гради атмосфера у којој један значајан део грађана мисли да је то сасвим у реду.

„Овај дан подсећа нас да да је улога медија кључна за развој свих демократских процеса и развоја друштва у којем живимо, али и да притисак на наш рад никада није био већи“, истиче се у саопштењу.

Из Синдиката медија и графичара РС су оценили да „под изговором да поштују слободно, независно и плуралистичко новинарство и воде транспарентне политике, носиоци владајућих функција и власници медија неретко прибегавају притисцима на новинаре и не чине ништа да би се њихов положај поправио“.

Упозорили су да већина новинара на својим радним местима остаје сатима након завршетка радног времена, раде празницима и викендима, имају лоше или никакве уговоре и неретко немају уплаћене доприносе.

„У светлу услова у којима раде, морамо бити свесни да се једино социјално и радно сигурни новинари могу борити за своја права и професионално обављати своје задатке“, наглашава се у саопштењу.

Из Синдиката су још навели да новинари у РС то нису и да зато своје задатке извршавају оптерећени егзистенцијалним питањима и под притицима носилаца власти и власника медија, због чега „увек трпи и новинар и јавност према којој он има дужност“.

„Иако је битно да се на овај дан сетимо основних правила новинарског посла и дужности да штитимо слободно, независно, објективно и посебно истраживачко новинарство, како бисмо помогли друштву у којем живимо, пре свега тога, морамо се побринути за сопствени статус, како бисмо своје дужности обављали са чврстих темеља“, истиче се у саопштењу Синдиката медија и графичара РС.

Америчка амбасада у БиХ: Медији треба да раде без притисака, застрашивања и страха

Америчка амбасада у БиХ наставља да подржава слободу медија и да пружа помоћ развоју професионалних и независних медија у Босни и Херцеговини, изјавио је амбасадор Ерик Нелсон поводом Светског дана слободе медија.

Он је позвао власти да створе окружење у коме медији могу функционисати без притиска, застрашивања и страха.

„Мој тим и ја потпуно смо свесни потешкоћа с којима се суочавају многи новинари у БиХ док извештавају о разним проблемима и раде да би власти позвали на одговорност, а грађане информисали“, нагласио је Нелсон.

Он је пожелео медијским професионалцима у БиХ да буду „снажни и храбри“ док играју једну од најважнијих улога у демократском друштву.

Заједничку поруку поводом Светског дана слободе медија послале су и шефица Мисије ОЕБС-а у БиХ Катлин Кавалец и амбасадорка Шведске Јохана Стромквист, упозоривши на све већи број изазова с којима се суочавају новинари у БиХ.

„То би се требало тицати свих нас, јер су медијске слободе и слободе говора основе демократије. Посебно у време кризе. Људима је потребан приступ поузданим информацијама“, истакле су оне.

Кавалец и Стромквист су упозориле да напади и претње одвраћају многе новинаре од обављања свог посла, оценивши како су посебно угрожене новинарке.

„Власти морају обезбедити да новинари и новинарке имају приступ тачним информацијама и да могу слободно извештавати без страха. Ми подстичемо све људе да удруже снаге да поштују и штите слободу изражавања и слободу медија“, закључиле су оне.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси