Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Организације за слободу медија у Црној Гори осудиле изрицање казне новинару
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

31. 03. 2021.

Аутор: Бета Извор: Н1

Организације за слободу медија у Црној Гори осудиле изрицање казне новинару

Једанаест организација за слободу медија и новинара снажно су осудили одлуку Апелационог суда Црне Горе да новинар Јово Мартиновић буде кажњен са годину затвора због посредовања у трговини дрогом.

У питању су осуде пресуде по којој је новинар Мартиновић осуђен на годину затвора. Апелациони суд Црне Горе јуче је потврдио пресуду Вишег суда у Подгорици којом је Мартиновић осуђен на годину затвора за посредовање у шверцу наркотика, а ослобођен је оптужбе за стварање криминалне организације.

„Иако он неће бити у затвору, због времена које је већ провео иза решетака, Мартиновић ће имати криминални досије, само због свог новинарског рада. Осуђујемо пресуду и жалимо што Апелациони суд није уграбио прилику да ослободи међународно награђиваног новинара и тиме пошаље поруку подршке истраживачком новинарству у Црној Гори, наводи се у заједничком саопштењу Центра за истраживачко новинарство Црне Горе (ЦИН-ЦГ), Европског центра за слободу медија (ЕЦПМФ), Европске федерације новинара (ЕФЈ), Неограничене слободе медија, Међународне размјене слободе изражавања (IFEX), Међународне федерације новинара (ИФЈ), Међународног института за медије(ИПИ), ОБЦ Трансевропа, Репортера без граница (РСФ), Организације медија Југоисточне Европе (SEEMO) и Синдиката медија Црне Горе (СМЦГ).

Ове организације су поручиле да су солидарне са Мартиновићем и свим истраживачким новинарима у Црној Гори.

„Позивамо власти Црне Горе и судове да раде са посвећеношћу према медијским слободама и европским стандардима, што је дио њихове обавезе у приступању Европској унији (ЕУ), и да осигурају да Мартиновић убудуће неће бити криминализован и прогоњен због новинарства“, пише у саопштењу.

Мартиновић је у истражном затвору провео 14 и по месеци.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси