Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Маја Север добила упозорење ХРТ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

12. 03. 2021.

Аутор: Илко Ћимић Извор: index.hr

Маја Север добила упозорење ХРТ-а

Хрватска радиотелевизија (ХРТ) уручила је својој дугогодишњој новинарки Маји Север упозорење ХРТ-а због кршења одредби Закона о раду.

Како дознајемо, повод су њени посљедњи медијски иступи. Према неслужбеним информацијама Маји Север, која је уједно челница Синдиката новинара Хрватске, замјера се интервју у тједнику Национал и то не због тога што није од водства куће затражила дозволу за медијски иступ, већ због тога што их није - обавијестила о садржају.

Север је у том разговору с новинаром Национала рекла да је против главног равнатеља ХРТ-а Казимира Бачића покренула поступак због заштите части и угледа јер је равнатељ Бачић на Саборском одбору, говорећи о „афери Стипић“, рекао да је Север као синдикална повјереница ускратила помоћ у једном другом случају наводног злостављања на ХРТ-у.

„ХРТ, као и иначе, не коментира радно-правне односе“, стоји у одговору ХРТ-а на наш упит о случају Маје Север.

ХРТ: Није због Национала

Након објаве чланка с ХРТ-а су појаснили како није точно да је Маја Север добила ‘опомену пред отказ’ због иступа у Националу.

„ХРТ ни на који начин не оспорава синдикално дјеловање и јавне иступе колегице Север. Међутим, колегица је дужна , као и сви запосленици ХРТ-а, придржавати се закона – па је путем е-маила ‘упозорена’ на своје кршење одредби о Закона о раду.“, стоји у појашњењу ХРТ-а.

Подсјетимо, Саборски одбор за медије три сата је расправљао о сексуалном узнемиравању на ХРТ-у након што је равнатељ пословања ХРТ-а Мислав Стипић прозван због сексуалног узнемиравања.

Представница ХНД-а на ХРТ-у: Водство куће и Бачић изнијели низ неистина о случају

Представница ХНД-а на ХРТ-у Сања Миклеушевић Павић оцијенила је на том Одбору досадашње иступе водства ХРТ-а и изјаве главног равнатеља „окретањем пиле наопако“, устврдивши како су, умјесто децидираног става о наводима дјелатнице о сексуалном узнемиравању, наглашавали да је то посљедица њезиног незадовољства коефицијентом плаће. Оцијенила је и како су, након открића да је равнатељ пословања ХРТ-а наводно сексуално узнемиравао дјелатницу, водство и главни равнатељ ХРТ-а Казимир Бачић изнијели низ „полуинформација и неистина о том случају“, али и о начину на који је проведена интерна истрага, саслушана пријавитељица и проведена процедура.

Подсјетимо како је овог тједна ХРТ уручио отказ свом дугогодишњем новинару и челнику Хрватског новинарског друштва Хрвоју Зовку. ХРТ је потврдио да је отказао уговор о раду новинару Хрвоју Зовку због насилног понашања на радном мјесту, а повод покретању поступка утврђивања повреде радне обвезе и доношењу коначне одлуке о отказу била је анонимна пријава у којој се наводило Зовково непримјерено и непрофесионално понашање према једној новинарки.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси