Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Предлози Удружења новинара Црне Горе за израду Медијске стратегије Владе Црне Горе до 2025. године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

08. 03. 2021.

Извор: УНЦГ

Предлози Удружења новинара Црне Горе за израду Медијске стратегије Владе Црне Горе до 2025. године

Удружење новинара Црне Горе је заинтересовано да активно учествује у изради Медијске стратегије Владе Црне Горе 2021-2025. која се по први пут израђује за област медија у Црној Гори.

Новинарство у ЦГ се налази на раскрсници, оптерећено свим бољкама које море цјелокупно наше друштво. Многи кажу да новинарства више и нема, да су друштвене мреже угрозиле оно што се подразумијевало под новинарством као занатом. Медијска стратегија треба да омогући најшири могући дијалог заинтересованих који се баве информисањем јавности, медија и одреди јасну политику Владе у односу на то питање.

Излазимо из периода 30 година власти једне партије, што јесте утицало да многи новинари, из разноразних мотива, потраже утичиште под партијским скутима. Тај проблем да се новинари везују за политичке партије, два политичка непомирљива блока, код нас је, евидентан. То је исисавало сву срж новинарства, поготово, у медијима наколњеним властима.….Можда је ту сад шанса да се и овом стретегијом предвиди неко владино тијело које би радило на превазилажењу очигледне поларизације.

Шта новинари могу да очекују од Медијске стратегије? Новинарима треба обезбиједити бољу заштиту како би могли да слободно раде свој посао, без бојазни за свој живот. Ваљало би размотрити идеју да новинари имају статус Службеног лица. Ваљало би и у Кривичном закону предвидјети да је напад на новинара кривично дјело. Имали смо у Црној Гори на десетине напада на новинаре који никада нијесу расвијетљени.

Ваљало би да сви новинари који раде у црногорским медијима, било државним или приватним, потпишу Колективни уговор који би их штитио, јер многи, поготово почетници, раде без икаквих уговора.

Да се ураде анализе и идентификују притисци на медије који могу да угрозе њихов интегритет и независност.

Стратегијом би ваљало омогућити да јавност идентификује медијске компаније које новац добијају из државних фондова, али и да се утврди ко су њихови власници. Да се јасно каже како се дијели државни новац медијима, који медији су ослобојени плаћања пореза и о којим је свотама ријеч.

Ваљало би Мијењати Закон о медијима и због начин надзора на интернетским публикацијама (порталима), као и дијеле око статуса медија у Црној Гори

Закон о РТЦГ ваља мијењати како би Савјет те куће имао више овлашћења. Трансформација РТЦГ из државног у јавни сервис није потпуна.  И са тим  промјенама ускладити Закон о аудиовизуелним медијским услугама.

Актуелни прописи у Црној Гори не прате у довољној мјери технолошке промјене.

Медијска стратегија би требало да омогући да новинари буду безбједнији, јавни медијски сервиси независнији, систем суфинансирања медијских садржаја унапријеђен, а локални и регионални медији одрживи.

За Удружење новинара Црне Горе

Бобан Нововић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси