Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ХРТ изгубио спор који је због навода о цензури покренуо против Хрвоја Зовка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

14. 11. 2020.

Извор: HND

ХРТ изгубио спор који је због навода о цензури покренуо против Хрвоја Зовка

Хрватска радиотелевизија неправомоћном пресудом Опћинског суда у Загребу изгубила је спор који је покренула против предсједника ХНД-а те новинара и уредника ХРТ-а Хрвоја Зовка, у којем је тражила накнаду штете од 250.000 куна због његових изјава о постојању цензуре на ХРТ-у.

Суд је цијелости одбио ХРТ-ов тужбени захтјев те одредио да ХРТ Хрвоју Зовку мора надокнадити 19.375 куна трошкова парничног поступка. У пресуди се, међу осталим, наводи како су искази бројних свједока те исказ туженика Хрвоја Зовка "прихваћени као непосредно увјерљиви и искрени те у битном међусобно сугласни те као релевантно произлази да радна атмосфера и окружење код тужитељице (ХРТ) у раздобљу које је трајало дуље вријеме и претходило је спорним изјавама туженика (Хрвоја Зовка), опћенито били такви да је код већег броја особа, тако и туженика, основано могла упутити на закључак о постојању одређеног ступња ограничења запосленика тужитељице (ХРТ) у неометаном изражавању и размјени мишљења и идеја".   

Ријеч је о једном од три поступка које је ХРТ покренуо против Зовка.

Хрвоје Зовко је у рујну 2018. године поднио оставку на мјесто извршног уредника програма ХРТ 4 и уредници Информативног медијског сервиса ХРТ-а Катарини Периши Чакарун послао писано образложење оставке у којем је указао на притиске и цензуру на јавној телевизији те приговорио због непрофесионалног избора тема, организацијскога каоса и озбиљних техничких проблема у реализацији ХРТ-а 4.

Услиједио је позив на разговор његове уреднице Перише Чакарун у којем је прихватила његову оставку. Само два сата након тога Зовко је позван на други састанак на којем је дошло до свађе између њега и Перише Чакарун. Управо је та свађа била разлог за изванредни прекид радног односа Зовку. ХРТ је отказ образложио "тешком повредом Опћих правила о раду и понашању".

Након отказа, Зовко је покренуо радни спор против ХРТ-а због, како је све вријеме тврдио, незаконитог отказа и лажних оптужби које су му претходиле.

Неправомоћном пресудом Опћинског суда у Загребу 29. листопада 2019. године отказ је проглашен незаконитим. Поткрај коловоза 2020. стигла је и одлука Жупанијског суда у Ријеци, који је потврдио првоступањску пресуду и одбио жалбу ХРТ-а. ХРТ је Зовка морао вратити на радно мјесто уредника координатора у Информативном медијском сервису ХРТ-а те му мора платити припадајуће трошкове са затезном каматом. У пресуди Жупанијског суда, међу осталим, стајало је како "проведеним доказима није утврђено да би нека судионица догађаја примила тужитеља за руку како би га смирила, нити је дошло до насилничког понашања тужитеља или пријетњи, посебно је суд нашао недоказаним наводе из Одлуке о отказу о лупању шакама у стол те о понашању тужитеља које је 'престрашило' пет радница и код туженика узроковало застрашујуће, непријатељско и увредљиво окружење".

Након двије изгубљене судске пресуде ХРТ је упутио захтјев Врховном суду РХ за ревизију пресуде.

Већ је отприје понашање ХРТ-а осудио ХНД, Еуропска федерација новинара и OSCE те бројне друге домаће и међународне организације, које ће бити упознате с данашњом пресудом.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси