Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Политике и Курира (2015)  |  Изјаве Богићевића и продају дела „Политике” испитује тужилаштво
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Политике и Курира (2015)

10. 11. 2015.

Аутор: А. С, А. Б, Д. Т. Извор: Политика

Изјаве Богићевића и продају дела „Политике” испитује тужилаштво

Тужилаштво за организовани криминал наложило је јуче полицији да прикупи нова обавештења у вези са изјавама власника „Фармакома” Мирослава Богићевића, који је у недељу обавестио јавност да је на име „рекета” дао милион евра Александру Родићу, власнику „Адрија медија групе” и његовом сараднику Душану Бјелопетровићу. Тај новац, како је навео Богићевић, дао је како би обезбедио уговор о куповини „Политике” од немачког ВАЦ-а.

У тужилаштву нам је речено да је Служба за борбу против организованог криминала (СБПОК) доставила јуче специјалном тужиоцу извештај поводом разговора са Мирославом Богићевићем, обављеним 6. новембра. Тада је, наиме, Богићевић дошао у полицију и дао изјаву у вези са поменутим изнуђивањем.

„Тужилаштво за организовани криминал води преткривични поступак у вези са наводима Мирослава Богићевића”, рекли су јуче за „Политику” у овој институцији, уз тврдњу да од јула проверавају наводе у вези са продајом дела „Политике”.

Према незваничним сазнањима нашег листа, и полиција води предистражни поступак у вези са спорном куповином „Политике”.

Како сазнајемо, полиција сада треба да саслуша Александра Родића, и људе које је Богићевић поменуо у својој изјави, и да затим о томе обавести тужилаштво које ће одлучити о даљем току кривичног поступка.

Према незваничним информацијама нашег саговорника блиског истрази, за тврдње Богићевића нема докумената који би их поткрепили.

Иначе, Мирослав Богићевић је само два дана након што му је суд укинуо кућни притвор уз електронски надзор, открио јавности детаље о давању „рекета”, уз тврдњу да су за све то знали тадашњи председник Србије Борис Тадић, као и Миодраг Ракић и Душан Петровић.

Спорни „тајминг” ове изјаве вратио је у жижу интересовања и кривични поступак који се против Богићевића води.

Занимљиво је да је оптужница против Богићевића, подигнута због малверзација око банкарских кредита, пет пута враћана тужилаштву, а њему је, од хапшења и притвора, преко мере електронског надзора, сада једино забрањено да напусти место боравишта – Шабац.

Тужилац Миљко Радисављевић јуче није желео да коментарише одлуку суда којом је Богићевићу у петак укинут и кућни притвор.

Подсећамо, електронски надзор и кућни притвор одређени су му због истраге злоупотреба одговорног лица са кредитима „Фармакома”.

Специјални тужилац није желео да тумачи ни чињеницу да је суд за годину дана пет пута укинуо оптужницу против Богићевића, тражећи од тужилаштва да допуни истрагу.

Божо Прелевић, Богићевићев адвокат, за наш лист каже да је суд у неколико наврата давао налог да се разјасне одређене ствари, првенствено око вештачења.

– Оптужница суштински није мењана, али промене до којих је дошло нису мале – каже Прелевић за „Политику”.

Он објашњава да закон не ограничава суд у томе колико пута може тражити додатна разјашњења од тужилаштва.

Подсетимо, Тужилаштво за организовани криминал је 25. јуна подигло оптужницу против власника концерна „Фармаком МБ”, и још шесторо окривљених, због незаконитог одобравања и коришћења 42 кредита Привредне банке Београд АД.

Осим Богићевића оптужницом су обухваћени и председник кредитног одбора Привредне банке Београд Миодраг Салаи, чланови кредитног одбора те банке Александра Јанковић, Вера Медић и Предраг Тошић, заменик члана кредитног одбора Душан Вујадиновић и Оливера Ђорђевић, финансијски директор концерна „Фармаком МБ”.

Оптужница је подигнута због сумње да су учинили кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица којим је „Фармакому МБ” прибављена противправна имовинска корист у износу од 3.943.733.588 динара.

Привредној банци Београд нанета је имовинска штета од 4.021.584.762 динара у виду новца пласираног корисницима на име 42 спорна кредита, који нису враћени тој банци.

За ово кривично дело запрећена је казна до 10 година затвора.

Мирослав Богићевић је сувласник компаније која издаје лист „Политика” а акције је од немачког ВАЦ-а откупио преко фирме „Ист медија груп”. Ухапшен је у новембру прошле године на београдском аеродрому „Никола Тесла” када је покушао да изађе из земље.

 

Антонијевић није радио у полицији

Богићевић је изјавио да је цео случај 2013. године пријавио полицији преко познаника који је радио у МУП-у Миодрага – Микија Антонијевића.

Он је, према тврдњама Богићевића, цео случај пријавио тадашњем начелнику Управе криминалистичке полиције Родољубу Миловићу, а после тога случај је остао у „фиоци”.

„Политика” из незваничних извора из полиције сазнаје да Миодраг – Мики Антонијевић није никад био запослен у МУП-у. Такође, према незваничним информацијама, Антонијевић није венчани кум директора полиције Милорада Вељовића.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси