Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Политике и Курира (2015)  |  По­ли­ти­ка из­ме­ђу ра­је и гра­је
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Политике и Курира (2015)

18. 10. 2015.

Аутор: Љи­ља­на Смај­ло­вић Извор: Политика

По­ли­ти­ка из­ме­ђу ра­је и гра­је

Покушај непријатељског преузимања „Политике” био би својеврстан вид дивљаштва чак и да на најугледнију српску медијску установу не насрћу власници једног од најгорих таблоида у новијој историји наше земље.

Али, није овде реч само о предаторском капитализму. „Куриров” напад на „Политику” је објава завршне фазе културног рата у ком су се линије фронта тако испомерале да, ако „Политика” падне, неће бити потребно ни да се воде преговори о капитулацији пристојне Србије.

Власници „Курира” нису дали ниједан доказ да су од немачког ВАЦ-а купили потраживања која „Политика” ионако оспорава. Немају доказе да су било шта купили, али воде прљаву кампању против листа који тобож покушавају да купе. Све живо што имају су више пута ставили под хипотеку, али не презају ни од чега да под контролу ставе лист за који истовремено измишљају да је дужан педесет милиона евра.

Наравно да нису Родићи ти који су измислили транге-франге трговину, фингирање тржишта и куповину без новца. У напад на „Политику” они су само уложили своје посебне вештине у разарању људи и институција. „Хеџ фондови” у Америци не маре за пустош коју за собом остављају у локалним заједницама, али немају таблоиде да их као претходницу шаљу да уз псовачку хајку ломе отпор жртава.

Зато није чудо да се људи устручавају да се супротставе „Куриру”. Прексиноћ је председник Србије изложен погрдама само зато што се усудио да јавно каже да би била катастрофа да „Политика” почне да личи на „Курир”. Таблоид је муњевито нашао чак два позната адвоката, Тому Филу и Боривоја Боровића, који су очитали лекцију Томиславу Николићу да је „злоупотребио функцију и утицај” и „извршио притисак” на медије. „Курирови” стручњаци се чак претварају и да верују како су Родићи „Политику” купили на берзи, кроз деонице.

А јуче се у хајку укључио и Миломир Марић, да објасни како су људи некад учили да читају из „Политике”, а сад се уз њену помоћ одвикавају од читања. Знате Миломира Марића? Открио је најнижу степеницу ријалитија а издаје се за новинара, па многи грађани Србије мисле да је новинар човек који убацује или избацује из штале у „Фарми”.

Лакоћа којом овај лист проналази „стручњаке” који ће да потврде оно што Раји и Аци одговара није вест, али јесте важан део друштвене моћи „Курира”. У неуређеном друштву се моћ стиче и тако да се ничег не стидите и да ни од чега не презате. Паукова мрежа утицаја „Курира” у српском друштву налик је оној „жутој хоботници” с графикона који је Савет за борбу против корупције нацртао о испреплетености њихових фирми и мрежи пребацивања потраживања.

Постојао је „Курир” и пре стотину и више година, када су Рибникари основали „Политику”, само се нико више не сећа како се тада звао јер су сви ондашњи „курири” изумрли. И није ту посреди никаква специјална српска ругоба: хоће то у фази „дивљег капитализма”, разарања породице и слабљења институција. „Курир” по себи не представља ништа, он је снажан само ако постоји упоредо с криминалним немаром државе. Тај немар је стварна претња судбини „Политике”, која је делом још у државном власништву.

Да ли држава излази из медија да би у њих ушли Родићи или Пецони?

Власт Бориса Тадића прва је покушала да тајно прода „Политику” „Куриру”, али је та брука спречена. Александар Вучић је по доласку на власт 2012. године обећао да ће се до краја августа те године знати потпуна истина о куповини „Политике”. Тридесет месеци касније, на врхунцу моћи, изјавио је да ни Свети Петар не би могао да размрси власништво „Политике”. Хоће ли остати на томе да држава не може ништа или ће истражни органи ипак успети да распетљају пипке те хоботнице?

 

Коментари (4)

Остави коментар
суб

13.02.

2016.

Jerotije [нерегистровани] у 12:30

Glas razuma i sloboda stampe

Podrzavam pisanje Ljiljane Smajilovic,ali bi mogla i da malo vise poradi na slobodi stampe u "Politika Online".

Одговори
пон

19.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:32

kakva je ovo smejurija

Ljilja se dopisuje sa samom sobom preko svojih mnogih visokih funkcija. Ima se moze se. Smesno. Slika i prilika naseg medijskog prostora.

Одговори
пон

19.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 08:17

Re: Tako Evropa kaže

Pa upravo ova vlast je insistirala i na brzinu usvojila set Medijskih zakona, a uz veliku podršku ''relevantnih'' novinarskih udruženja i zato sada po Srbiji kaldrmdžije, kamiondžije i džiplije kupuju medije i unuštavaju svaki vid kulturne komunikacije. Ali, tako su rekli ovi iz Evrope i tako je moralo biti. Nikad nećemo shvatiti da najpre moramo dostoći evropske standarde i nivo svesti, pa onda da primenjujemo, odnosno prepisujemo evropske zakone. Mi radimo obrnuto i zato se sve ovo dogadja, a medijska scena je najbolje ogledalo društva.

Одговори
нед

18.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 13:48

СВЕ ЈЕ ЈАСНО!

Да ли има кога у овој нашој, без обзира на све, дивној земљи коме није јасно и кад су у питању медији?! Пустите наметнуте приче о ”теорији завере”, овде се ради о освајању терена као предигри за још горе и погубније потезе. Касно је кад судија одсвира крај, доцкан ће Јанко да стигне са разнобојним белосвестким и овдашњим форумима и појединцима да нам кажу шта је црно или можда бело. Приватизација на овакав начин медија нема везе са прокламованим жељама да се смањи политички утицај, државе или било кога, свеједно, кад је видно да у најмању руку под сумњом капитал улази на велика врата у трци да освоји и једну историјски вредну ”Политику” и не мање важне ”Новости”. Пред очима нам је судбина легендарног СТУДИА Б, већ је новопечена власница отерала 19 или не знам већ колико хонорараца на улицу. Ко су разноразни родићи и сличне калдрмџије, превозници, анонимуси у журнализму што су решили широм Србије, па и успели, да покупују ”црним парама” све новине, радио и тв станице. Аман, има ли ко да заустави ту провидну кампању у корист штете нашег народа и државе. Владајућа партија, која се гради невешта, већ се опекла са ”кадрирањем” у РТС. Зар се нису хвалили да је генерални на супротној страни, а са њим и сви остали шефови апсолутно ”жути”? Већ им се то обија о главу, јер не може се, то нигде нема, да чак у Дневнику тврде како је премијер, на страначкој свечаности, режирао напад на државу ВБ. Може ако постоје докази, овако би, свугде и у свим временима, неко летео из фотеље. Зар не! Али све то је део миљеа у коме је медијска сцена, а рачун ће се ускоро, не дај Боже, испоставити са каматом.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси