Насловна  |  Актуелно  |  Погледи  |  Корона и медији на мекши, чешки начин
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Погледи

09. 05. 2020.

Аутор: Ристо Лазаров Извор: УНС

Поглед из Прага

Корона и медији на мекши, чешки начин

Кад у оно вирусно доба кренете за Праг (није битно како, важно да стигнете) наравно да ће те уз пртљаг понети и све страхове којима су вас "пумпали" на брдовитом Балкану, скоро па свеједно одакле сте кренули.

На прашком аеродрому нема путника, мукла тишина, никаква посебна процедура, само ти службено лице овлаш погледа у пасош и дода ти један листић са упутствима о понашању у време короне.

Дакле: треба да се имејлом јавите на одређену адресу и да потврдите да сте дошли, да би са пар минута добили прецизне инструкције. Уствари, добијате љубазну добродошлицу, да треба да боравите 14 дана у тзв. кућној изолацији - за не дај боже добијате и број телефона на коме се можете јавити.

Наредних 14 дана нико вас ни на који начин неће проверавати да ли баш чучите кући. Кад прођу те две недеље - онда по прописима који важе за староседеоце. А зашто вам је чудно и што вас чуди, ово, још мало па редовно стање?! Па, знате да су у Чешкој. 

Љубазни домаћини вам брзо објасне: још од самог почетка, предузимајући све неопходне борбене мере против опаког вируса, чешка влада се није одлучила за радикалне  мере налик забране кретања, полицијских часова и томе слично, него је урађено оно што хтели-не хтели мора да се уради: затворити сва места масовних окупљања (молове, стадионе, паркове) и дати грађанима неопходна упутства: обавезно са маскама и медицинским рукавицама, одстојање од два метра и кретање у "групама" по двоје. Ни реч више.

Чак је шеф кризног штаба малчице љутито добацио новинарима: то вам је све, ваљда сте свесни какве опасности носи својеглавост у сусрету са вирусом, па ако покушате да се правите важни настрадаћете ви, а не ја... И то је била да почетна и једина кап страха која је јавно изречена.

Медији у целини, најредовније и веома професионално прате дневне резултате борбе против вируса, али не сеју страх. Чак и просторно: нису сасечени и изпоукидани сви остали (редовни) садржаји и не говори се нон-стоп само о вирусу.

Сваког дана се не одржавају и прес конференције посвећене вирусу и у томе нико не препознаје лежерност власти, већ напротив, напор да се не ствара паника илити инфопандемија, реч који је у јавном опхођењу донео сам вирус.

Сви медији ујутро објаве графичке табеле са бројем тестираних, позитивних, оболелих, оних који су у критичном стању и умрлих. Нема ковид-19 болница, него се користе редовни болнички капацитети. Допремљена је помоћ са разних страна, а и сама држава је набавила све што је неопходно да би се изашло на крај са вирусом.

Најтраженији за новинаре је "шеф параде" Роман Примула, водећи чешки епидемиолог чија је, што се каже - задња. Наравно да има и других садржаја - од интервјуа са лекарима, оних који су се излечили, па до тога како се одвија снабдевање грађана.

О оним у познијим годинама бригу воде на хиљаде волонтера. На улазу у свакој згради у Прагу, имате листиће са именом и телефонским бројем волонтера, који ће вам љубазно донети све што вам треба. И тако, у једном уједначеном ритму, Чешка је добила прву фазу борбе са грипом.

Страначких препуцавања и то пристојно интонираних, једва да је било по медијима. И ако их има, они се главно односе на економске мере, на економски живот чија је обнова већ започела. Увелико се дебатира о обнављању производње, трговинске размене, саобраћаја, хотелијерства и туризма.

Они медији који су наклоњенији влади, наговештавају бржи економски опоравак (то "бржи" се мери са најмање пет година) док опозиција је суздржанија што се лепо види, црно на бело, у парламентарним дебатама.

Дакле, стање у медијима је такорећи редовно: вирус има приоритет, али се о њему пише без злурадости и без икаквог заташкавања од било кога и у корист било кога.

У току су велике анкете са привредницима о будућности економије, при чему се не крије страховање од тога какве ће бити и како ће се искористити могућности опоравка.

Праве се многе анализе и пројекти да цена свих перипетија које је донео вирус буде што мања, уз уздржавања од катастрофичних предсказања у стилу "ништа више неће бити као што је било", поготову сада, након што је чешки здравствени систем однео видљиву победу над вирусом корона. То не значи да је обазривост свих грађана на волшебан начин нестала и да је Чешку обасјало сунце самозадовољства.

И данас на улици не можете да сретнете никога без маске, и данас вам је "занимљив за око" начин на који се пролазници мимоилазе по тротоарима. А точи се и пиво, па се у великим флашама носи кући, ради одржавања националне традиције, а богами и пивопијског духа Чеха. 

* Аутор је песник, бивши директор Танјуга и оснивач македонске телевизије Телма 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси