Насловна  |  Актуелно  |  Грађани траже да новинари питају  |  Фонд ПИО: Новчана помоћ и грађанима који чекају решење о пензији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Грађани траже да новинари питају

07. 05. 2020.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

Фонд ПИО: Новчана помоћ и грађанима који чекају решење о пензији

Новчану помоћ од 4.000 динара моћи ће да добију и грађани који су остварили право на пензију, али решење још увек нису добили, под условом да им је то право признато до 25. марта ове године, одговорили су Удружењу новинара Србије из Фонда пензијског и инвалидског осигурања.

Ово се односи на оне који су пре ванредног стања предали захтев за пензију, али решења још увек нису добили. 

"Новчана помоћ корисницима пензија, као и корисницима привремене накнаде преко Фонда ПИО, у износу од 4.000 динара исплаћена је 10. априла 2020. године свима који су остварили право на пензију, односно накнаду, до 25. марта ове године. Корисницима којима решења о признавању права буду донета накнадно ова помоћ ће бити исплаћена, ако им је то право признато са датумом до 25. марта 2020. године",  рекли су из ПИО фонда за УНС-ову рубрику "Грађани траже да новинари питају".

Старије грађане који су предали захтеве, а нису добили решења о пензији, интересовало је када ће им бити решен статус, као и да ли ће моћи да добију пакете помоћи које су током ванредног стања добијали пензионери са најнижим пензијама.

У Фонду ПИО одговорили су УНС-у да су пакете додељивале локалне самоуправе и да су се критеријуми разликовали од општине до општине, те да би одговоре требало да потраже у својим општинама

За УНС-ову рубрику "Грађани траже да новинари питају“ стигло је више питања грађана који су остварили право на пензију, али формални статус чекају, како би сазнали имају ли право на помоћ коју су пензионери добијали током ванредног стања.

„Предао сам захтев за пензију у децембру, решења и пензије још нема. Како да преживи у овој ситуацији неко ко нема ни пензије, ни плате, ни помоћ државе?“, гласи једно од питања за надлежне које је стигло УНС-у.

„Добио сам картончић да сам предао документа, али нисам добио пин код да бих пратио решавање мог захтева, како се наводи на њиховом сајту. Послао сам сина лично, али тамо је затекао само портира и чистачицу“, написао је УНС-у грађанин који наводи да од јануара, без прихода,  чека на статус пензионера.

„Није за нас било ни пакета од општина, али ни пакета за оне са нижим пензијама“, написао је УНС-у старији суграђанин ког је интересовало има ли право на 4.000 динара помоћи које су исплаћене пензионерима, као и да ли ће му уплатити најављених 100 евра помоћи који по аутоматизму следују пензионерима.

У одговору УНС-у из ПИО фонда навели су да су у време ванредног стања радили скраћено, са 30 одсто запослених.

УНС-у је речено да је ова служба свакодневно радила на захтевима за пријаву и одјаву радника, као и потврдама о животу.

Захтеви за пензије су примани поштом и током ванредног стања, а од 4. маја сви захтеви ПИО фонду могу се поднети и електронски.

Статус предмета, рекли су у ПИО фонду, грађанин може пратити преко њиховог сајта уз помоћ Д броја који добије приликом подношења захтева. За сада, рекли су УНС-у, тај сервис је омогућен за подручје централне Србије, а ускоро ће бити доступан и за предмете на територији Војводине.

У којој фази поступка је предмет грађани могу пратити и преко ПИН кода, а за његово добијање потребно је попунити посебан захтев. Како су УНС-у рекли у Фонду, због заштите података о личности овај број није достављан електронским путем, а грађани га могу добити само лично на шалтерима филијала Фонда ПИО.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Текст је настао у оквиру пројекта „Грађани траже да новинари питају“, који је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

17.12.

2020.

Sara [нерегистровани] у 13:35

Otpremnine

Šta je sa otpremninama za odlazak u penziju? Otišla sam u penziju u julu. Niko ih ne pominje, a predviđene su budžetom. Nigde se ne može dobiti odgovor. Hvala unapred.

Одговори
пет

04.12.

2020.

djangoanonymous [нерегистровани] у 21:42

invalidska penzija

da li je normalno cekati 18 meseci invalidsku penziju zbog povrede na radu i izdrzavati troje dece stidim se drzavljanstva koje imam

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси