Насловна  |  Актуелно  |  Грађани траже да новинари питају  |  Национални савет: Нема коронавируса у ромским насељима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Грађани траже да новинари питају

29. 04. 2020.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

Национални савет: Нема коронавируса у ромским насељима

Стање у ромским насељима током епидемије коронавируса је задовољавајуће и нема зарежених коронавирусом одговорили су Удружењу новинара Србије за рубрику "Грађани траже да новинари питају" из Националног савета ромске националне мањине.

Далибор Накић, председник Националног савета Рома рекао је УНС-у да је било појединачних случајева позитивних на ковид-19, али не и у ромским насељима, где, како каже, на срећу није дошло до ширења вируса.

Накић, међутим, каже да организованог тестирања у ромским насељима није било. Према сазнањима Националног савета, било је појединачних случајева сумње на симптоме ковид-19, али су тестови показали негативан резултат.

"Вишедневно трајање полицијског часа током викенда и празника представљало је проблем Ромима који се баве сакупљањем секундарних сировина", рекао је УНС-у Дејан Влајковић, генерални секретар Националног савета Рома и додао да већина њих добија социјалну помоћ и оброке у Народним кухињама.

Влајковић је истакао да су током ванредног стања имали добру сарадњу са свим локалним самоуправама.

У неким насељима било је проблема са пијаћом водом, па су у сарадњи са локалним самоуправама постављене цистерне. 

"У сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Заштитником грађана покренули смо иницијативу да се посредством Црвеног крста обезбеди 50.500 пакета помоћи ромским породицама широм Србије. Почело је евидентирање особа за помоћ, а пакети би требало да буду подељени у наредном периоду", каже Накић, додајући да су се чланови Националног савета Рома придружили локланим штабовима за ванредну ситуацију и од почетка ванредног стања део су волонтерских тимова широм Србије.

УНС је тражио од надлежних одговор на питање: "Каква је ситуација са ширењем заразе у ромској популацији и шта државни органи раде да заштите тај део нашег становништва? Роми који живе у нехигијенским насељима су и економски и здравествено најугроженији део популације у Србији".

Питање је добио УНС за рубрику "Грађани траже да новинари питају".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси