Насловна  |  Актуелно  |  Грађани траже да новинари питају  |  Грађани траже да новинари питају: Зашто банке ограничавају исплату девиза старијим од 65 година? Када ће плата за личне асистенте особа са инвалидитетом у Новом Саду?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Грађани траже да новинари питају

13. 04. 2020.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Грађани траже да новинари питају: Зашто банке ограничавају исплату девиза старијим од 65 година? Када ће плата за личне асистенте особа са инвалидитетом у Новом Саду?

Удружење новинара Србије је за рубрику "Грађани траже да новинари питају" добило бројна питања намењена надлежнима од грађана забринутих за своју егзистенцију и остваривање права у време ванредног стања због коронавируса.

УНС апелује на новинаре да траже одговоре надлежних и на питања која објављује на свом сајту и друштвеним мрежама од увођења ванредног стања у рубрици "Грађани траже да новинари питају".

- Зашто су старији од 65 година онемогућени да дођу до дела својих девизних уштеђевина у банкама? Преко Кол-центра ОТП банке јуче ми је речено да тај износ у еврима са мог девизног рачуна могу добити само ако дођем у банку лично (имам више од 65 година, па подлежем забрани кретања), а ако тај новац хоћу да добијем преко опуномоћеника или исплатом на кућну адресу, онда га могу добити само у динарима. Зашто?

И Војвођанска банка има невероватан начин да пензионере спречи у покушају да дођу до свог новца. Кол-центар те банке, преко које примам део пензије из БиХ (120 евра месечно), информисао ме је да могу на кућну адресу добити само пензију за последњи месец, у еврима, али да не могу добити претходне пензије са тог рачуна. Речено ми је да одем у њихову банку у Београду (упркос 65+), па ће ми “можда” дати и моје остале пензије, али неће ми их дати посредством поште или преко опуномоћеника.

Одговор: Решен проблем пензионерке која се жалила УНС-у - Од данас исплата пензија и штедње у девизама на кућну адресу старијих од 65 година

- Када ће лични пратиоци особа са инвалидитетом и сметњама у развоју који раде у Новом Саду добити плату за март?

Одговор: Нови Сад: Пратиоцима деце са сметњама у развоју и инвалидитетом пуна накнада док траје ванредно стање

- Када ће држава у сарадњи са надлежним органима Републике Српске и БиХ обезбедити мештанима села Бадовинци, који имају земљу у Босни, приступ њивама? Земљорадници траже да им држава омогући прелазак границе бар два пута недељно, уз полицијску пратњу, а месна заједница организоваће дезинфекцију пољопривредних машина.

Одговор: Министарство пољопривреде најавило специјалне дозволе за пољопривреднике са њивама у БиХ

- Да ли држава планира финансијску помоћ, ванредну помоћ, лицима која су на евиденцији НЗС, а не остварују права за новчану надокнаду?

Радио сам у приватној фирми од септембра до фебруара месеца, наводно пробни рад, радио сам и по 12 сати, завршавао послове и ниже спреме, и моје високе,,,и рекли су ми да више не морам да долазим, задовољио сам њихове критеријуме, и да ће ме звати кад крену са радом у новој хали. Када сам отишао на НЗС за уредно јављање, рекли су ми да нисам уопште скинут са евиденције и да се водим и даље као незапослено лице.

Одговор: Нема ванредне новчане помоћи за незапослене пријављене у Националној служби за запошљавање

- Може ли време куповине предвиђено за старије особе бити измењено и омогућено у послеподневним сатима, од 17 сати, када се види? Понижавајуће је садашње време, многи од нас имају срчане и друге проблеме и у тим условима отежано дишу.

Одговоре на питања УНС објављује у рубрици "Грађани траже да новинари питају" на сајту www.uns.rs.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси