Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Спортски новинари Ниша: За напад на новинара 50 000 динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

29. 05. 2014.

Спортски новинари Ниша: За напад на новинара 50 000 динара

Ево, још мало па прође и други месец од како је помоћни тренер Радничког Владимир Прочикевић насрнуо на нашег колегу, уредника спортске рубрике „Народних новина“ Душана Јоцића и то најпре вербално, а потом и физички.

Тог 5. априла, подсећамо јавност, Прочикевић је пришао Јоцићу после меча Радничког и Јавора и дрско му се обратио затраживши од њега да објасни „одакле му право да објављује састав тима“, притом ниподаштавајући лист за који Јоцић пише, а потом је и физички наснуо на њега.

Наравно, реаговала је Секција спортских новинара Ниша, известила јавност о поменутом догађају и више се нисмо оглашавали, иако је у међувремену своју „страну приче“ на појединим порталима објавио и Прочикевић. А нисмо се оглашавали, јер је, по службеној дужности, реаговала и полиција узевши изјаве од актера инцидента, као и од присутних сведока. Потом је реаговало и тужилаштво и јуче је читав догађај добио свој правни епилог. Колеги Душану Јоцићу стигло је обавештење из Вишег јавног тужилаштва, које преносимо у целости:

 -Обавештавам Вас да је осумњичени Владимир Прочикевић из Инђије, на основу чл.283. ст 1. ЗКП, прихватио, да због извршеног кривичног дела насилничко понашање на спортској приредби из чл. 344. а, ст. 1. КЗ, уплати на хуманитарни рачун Владе Републике Србије износ од 50.000,00 динара, у року од 6 месеци, након чега ће кривична пријава против њега бити одбачена, а Ви ћете своја права моћи да остварујете у парничном поступку.

                                                                                             Заменик Вишег јавног тужиоца
                                                                                             Владимир Павловић

 

И шта сада, питање је које постављамо јавности, а пре свега, Радничком и његовом председнику Дарку Булатовићу. Јер, клуб се након инцидента само декларативно изјаснио да је против напада на новинаре и да такво понашање осуђује, а очекивали смо бржу и енергичнију реакцију најпопуларнијег нишког клуба, дисциплинске мере према Прочикевићу, јавно и јасно извињење нашем новинару... Но, у клубу су инсистирали на томе да ће реаговати тек када се оконча поступак и утврди права истина. Па ево, утврђена је и то недвосмислено. И од Радничког свакако очекујемо реакцију.

  Не, нећемо да сеиримо, још мање да ликујемо, понајмање да се понашамо тријумфално. Само желимо да подсетимо да новинари нису дужни да полажу рачуне ни тренерима, ни спортистима, ни клупским функционерима. Дужни су и обавезни само према јавности односно, у овом случају, читаоцима. Наравно, при томе нико не сме да насрће на њих, ни вербално, још мање физички и никакве фрустрације не могу да послуже као оправдање за било какво виолентно понашање према њима.

  Иако, у разговору са замеником вишег јавног тужиоца, Душан Јоцић није тражио никакву новчану сатисфакцију, већ је искључиво захтевао јавно извињење Прочикевића, овај је, иако је de facto признао извршење кривичног дела насилничко понашање на спортској приредби, одбио да то учини и тиме пропустио шансу да се показе због онога што је учинио. Али, то иде њему на душу.

 Могло би бит' да је лакше умрит', хего људима рећ' опрости – Џибони

 

У Нишу                                                         Секција спортских новинара Ниша

29.05.2014.год.                                                    Зоран Петковић, председник

Коментари (1)

Остави коментар
чет

29.05.

2014.

Саша Тодоровић [нерегистровани] у 17:17

НОВЕ КЊАЖЕВАЧКЕ НОВИНЕ

Статус службеног лица - једино решење!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси