Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо ТВ Канала 9 УНС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

10. 10. 2013.

Писмо ТВ Канала 9 УНС-у

ТВ Канал 9 из Новог Сада упутио је данас УНС-у писмо у којем објашњава како је остао без предајника. Писмо преносимо у целости.

Поштовани,

У прилогу Вам достављамо допис који је ТВ Канал 9 упутио РАТЕЛ-у, а у вези са ситуацијом у Новом Саду и кршењем закона од стране ТВ Паноније, због чега емитер који поштује закон и редовно измирује своје обавезе трпи ненадокнадиву штету.

Наиме, ТВ Панонија не плаћа своје обавезе према РАТЕЛ-у, а и свој предајник са панелима је преместила, како нам је сама рекла, "на бољу и вишљу" локацију, без сагласности РАТЕЛ-а. Разлог је што су направили велики дуг за закуп стуба где им је био предајник и панели, а који не желе да измире, па су, једноставно, одлучили да се преместе на друго место...

С обзиром да постоји уговор према коме Канал 9 и Панонија заједно користе и антенски стуб и панеле, чињеницом да је Панонија преместила све панеле (и то без најаве) Канал 9 је остао без иједног панела и само захваљујући добром срцу фирме која је била ангажована да премешта панеле, сада имамо један, који су нам позајмили...

Но, ово је само тужна прича, која стоји иза свега и која се тиче евентуалних парничних поступака између два емитера, односно Паноније и закуподавца стуба...

Са друге стране, Канал 9 је покренуо поступак пред РАТЕЛ-ом и тражио да се испита да ли Панонија поступа у складу са законом.

Рател је недвосмислено утврдио да Панонија не користи дозволу на начин на који то дозвола предвиђа, а поред свега не плаћа ни накнаду за коришћење фреквенције РАТЕЛ-у. 

У свом изјашњењу Панонија се изјаснила да је преместила предајник, а да за то није тражила дозволу РАТЕЛ-а, те је у том изјашњењу тражила од РАТЕЛ-а да јој накнадно изда дозволу за то што је већ, незаконито, урадила.

РАТЕЛ је покренуо прекршајни поступак, а на наше питање зашто нису покренули поступак за одузимање фреквенције таквом емитеру, Душко Костић из РАТЕЛ-а нам је објаснио да је првенствени циљ РАТЕЛ-у да наплати потраживања која има према Панонији, па ако то не успе, тек онда ће размотрити покретање поступка за одузимање дозволе... 

Није нам баш јасно да ли је чекање на наплату предвиђено у закону као основ РАТЕЛ-у да чека и не покреће поступак за одузимање фреквенције емитеру који испуњава све услове да се овакав поступак покрене...

Поготово што је рачун оснивача Паноније у блокади, непрекидно, већ више од годину дана и то на дан 10.10.2013. године због износа преко 16 милиона динара... па нам није јасно какву то наду гаји РАТЕЛ да ће то своје потраживање икада наплатити...

За то време, оснивач ТВ Паноније је отворио нову фирму, на име своје супруге, а која је регистрована на истој адреси... преко које, чини се, несметано ради... и то му сви толеришу... плаћа само оно што жели, а оно што не жели фактурише на фирму у блокади...

Достављамо вам и сцреенсхот са сајта принудне наплате, као и сцреенсхот са сајта АПР-а са информацијама о тој новој фирми... па процените сами...

У прилогу Вам достављамо и допис који смо добили од РАТЕЛ-а из којег је видљиво да је РАТЕЛ-ова комисија установила да Панонија крши закон. 

Достављамо вам и маил који смо упутили РАТЕЛ-у и у којем тражимо да заштите емитера који се понаша у складу са законом и који редовно измирује своје обавезе, а да против емитера, који дозволу не користи на начин прописан дозволом, а који уз то и не плаћа своје обавезе као ималац дозволе, како закон и налаже, хитно покрену поступак за одузимање додељене фреквенције. 

У њему пише и још неколико интересантних ствари чиме се све служи овај емитер, како би избегао плаћања...

Додајемо још да је, према информацији коју смо добили од РРА, овај емитер платио накнаду за емитовање програма, али ми никада нисмо добили одговор од РРА на који начин (иако смо послали Захтев за информацију од јавног интереса, који сада чекамо по уложеној тужбу Поверенику за информације, а који можда и не дочекамо). 

Оно што нас је интересовало да нам РРА објасни је како је Панонија платила накнаду за емитовање програма, када јој је рачун већ више од годину дана непрекидно у блокади, а када члан 46 Закона о платном промету изричито забрањује и цесију и асигнацију и приступање и преузимање и уступање дуга правним лицима која су у блокади, а РРА нема регистар касу да би емитер могао своју обавезу да измири у кешу... а ни то не би било у складу са законом, јер сав новац који као поклон у кешу добије правно лице или свака позајмица оснивача... мора, како закон каже и налаже, бити одмах бити уплаћена на рачун правног лица...

И тако испада да се у овој нашој Србији не исплати поштовати законе и да увек боље пролазе они који их не поштују... па докле ће то тако бити?

Коментари (1)

Остави коментар
чет

10.10.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 23:11

Obaveze pruzalaca medijskih usluga i operatora

Umesto komentara - dopis UNS-u

UDRUZENJE NOVINARA SRBIJE
Beograd, Resavska 28

"Pismo TV Kanala 9 UNS-u"

Postovana redakcijo,

Ovo je lep primer jedanog problema koji se javlja u slucaju sadasnje analogne terestricke TV radio-difuzne sluzbe, u kojoj je pruzalac medijske usluge istovremeno i operator elektronske komunikacione mreze za distribuciju i emitovanje medijskih sadrzaja. Ta radio-difuzna organizacija (emiter) placa dve naknade: jednu naknadu RRA - za pruzanje medijske usluge ( emitovanje programa), i drugu naknadu RATEL-u - za koriscenje radio-frekvencija, odnosno radio-frekvencijskih kanala.

U bliskoj buducnosti, u slucaju digitalne terestricke TV radio-difuzne sluzbe, svaki pruzalac medijske usluge koristice "objedinjenu uslugu" jednog jedinog operatora - Javnog preduzeca "Emisiona tehnika i veze" (JP ETV) - koje uspostavlja elektronsku komunikacionu mrezu za multipleksiranje, distribuciju i emitovanje digitalnog TV programa, u skladu sa clanom 104. stav 3. Zakona o elektronskim komunikacijama (ZEK). Pruzalac medijske usluge placa jednu naknadu - RRA (Regulatornom telu za elektronske medije), a drugu naknadu - JP ETV. S druge strane, ovo JP placa naknadu RATEL-u za koriscenje radio-frekvencija.

Iako se odredbe NACRTA ZAKONA O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA (clan 2) ne odnose na uslove obavljanja delatnosti elektronskih komunikacija, uslove i nacine koriscenja radio-frekvencija za distribuciju i emitovanje medijskih sadrzaja, kao i na uslove postavljanja, upotrebe i odrzavanja emisionih fiksnih i mobilnih uredjaja, ipak brojne odredbe clana 102. nacrta ovog zakona obuhvataju posebne obaveze operatora elektronskih komunikacionih mreza za distribuciju (i emitovanje) medijskih sadrzaja. Da li su ove odredbe dovoljne da povezu razdvojene delove proizvodnje i emitovanja programa, te obezbede efikasno i ekonomicno funkcionisanje digitalne terestricke TV radio-difuzne sluzbe, ostaje da se vidi u toku javne rasprave o nacrtu ovog zakona; kao i, posle toga - u praksi.

Iskreno,
Dejan Popovic

Beograd, 10. oktobar 2013.

P. S. - "Objednjenje usluge" distribucije i emitovanja koje pruza JP ETV predvidjene su clanom 104. stav 3. ZEK-ai to samo za audio-vizuelne (TV) programe, dok za audio (zvucne) programe - nisu?! Ovakva komplikovana,"slozena" situacija u kombinovanoj analognoj i digitalnoj terestrickoj radio-difuznoj sluzbi (zvuk i TV) ne regulise se, niti pominje u oba zakona!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси