Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо Чедомира Антића председници УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

04. 06. 2013.

Писмо Чедомира Антића председници УНС-а

Председник Напредног клуба Чедомир Антић упутио је писмо председници УНС-а Љиљани Смајловић у којем је моли да „ауторитетом цењеног и угледног удружења коме је на челу, јавно апелује на колеге и тако помогнете да наша јавност, а самим тим, и држава, не скрену на пут ауторитарности, подршке једном анахроном и шовинистичком режиму који цвета у непосредном суседству“. Писмо преносимо у целости.

 

Уважена госпођо Смајловић,

Обраћам Вам се због једног важног, моралног питања. У понедељак 3. јуна 2013. г. Стево Вучинић, председник Савета црногорске невладине организације која је узела назив „Црногорска православна црква“, изјавио је да свети српски манастир Острог треба „вратити под власништво Црне Горе, а његове приходе под државну управу“.

Као што је познато у Црној Гори, држава ову невладину организацију види равноправном са Архиепископијом Црногорско-приморском СПЦ. Пре неколико година данашњи премијер Црне Горе г. Мило Ђукановић јавно је препознао стварање националне цркве као политички циљ ДПС , партије којој се налази на челу.

Познато је да установе ЕУ, из уских интереса својих највећих чланица, пропуштају да препознају ауторитарне и чак фашистичке црте које одликују власт и њене присталице у Републици Црној Гори. Такође, узалуд је апеловати на садашњу власт Србије која је још у време када је била у опозицији ушла у блиске и, дубоко верујем, морално недопустиве, себичношћу и властољубљем мотивисане, везе са црногорским режимом.

Чињеница да су овај позив на рушење основних вредности слободне и модерне државе – дакле слободу вероисповести, права верских заједница на слободно деловање и неповредивост имовине, без коментара и другачијег мишљења пренели државна новинска агенција Србије Танјуг и неколико утицајних медија (Б92, Курир, Актер...), делује управо поразно.

Молим Вас да ауторитетом цењеног и угледног удружења коме сте на челу, јавно апелујете на Ваше колеге и тако помогнете да наша јавност, а самим тим, и држава, не скрену на пут ауторитарности, подршке једном анахроном и шовинистичком режиму који цвета у непосредном суседству и изгубе и оно мало солидарности са својим обеспраљеним сународницима али и свима онима у свету који су прогоњени а не штите их САД и СР Немачка.

С уважавањем

Чедомир Антић

Председник Напредног клуба

Коментари (1)

Остави коментар
пет

20.09.

2013.

dobri moj boško [нерегистровани] у 19:07

pismo antića iz napredne stranke

slažem se da je situacija u Crnoj gori nešpovoljna za pripadnike srpske pravoslavne crkve i trebalobi više u medijima u Srbiji pisati o nekim događanjima u bratskoj republici i statusu pre svega Srba i građana te re'publike a koji su pravoslavne vere i verni ćirilici i srpslom jeziku. Ne treba Njegoša tek tako zaboravlojati, a lično znam u kakvoj su situaciji dobri i pošteni novinrai u Crnoj gori te podržavam sve aktivnosti, koje će voditi dijalogu i demokratizacji odnosa vernika i ostalih građana u toj republici,a posebno zaštiti novinara,crkvi,manastira,jezika,običaja...sve u duhu tolerancije,kako to evropsi orijentisano rukovodstvo Crne gore ističe.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси