Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Води ли пут до колективног уговора за новинаре кроз колаборацију са компромитованим власницима медија?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

11. 04. 2024.

Аутор: Бранко М. Жујовић

Суботички синдикат

Води ли пут до колективног уговора за новинаре кроз колаборацију са компромитованим власницима медија?

У заглављу Синдиката новинара Србије (СИНОС) пише да слободе медија нема у условима корупције, сиромаштва и страха.

Јуче је Удружење новинара Србије (УНС) пренело вест СИНОС-а о посети руководства те синдикалне организације Телевизији Суботица. Руководство је, како је наведено у вести, разговарало са директором те телевизијске куће Владаном Стефановићем.

Стефановић је руководство СИНОС-а обавестио да поседује укупно осам медија – четири телевизије, две радио станице, магазин и новине, и да сваки од ових медија има свој портал.

Штавише, СИНОС наводи да је у тих осам плус осам Стефановићевих медија запослено 35 људи чије се зараде крећу од 55.000 динара до “двоструко виших”.

Руководство СИНОС-а као да није обавештено да су фирме Владана Стефановића међу највећим корисницима новца на медијским конкурсима, као и да удружење “ComNet”, које СИНОС такође помиње у својој вести – позивајући Стефановића да се придружи социјалном дијалогу, до сада није контриолисало рад свих медијских комисија на подручју Бачке, па и шире са својим сателитским организацијама.

Све ове године, организације окупљене око “ComNet”-а регрутовале су често једне те исте људе за чланове комисија и додељивале енормне износе Стефановићевим фирмама, али и медијима чланова комисија.

Притом, медији у власништву Владана Стефановића не извештавају у потпуности своје читаоце, слушаоце и гледаоце.

На ту тему могао бих да напишем есеј.

Поменућу само афреу ”Стартер” (куповину уређаја јавним новцем по вишеструко увећаној цени) која је пре годину дана добро протресала Суботицу, именовање директора у високопшколској установи против ког је вођен кривични поступак, фиктивно запослење политичког аналитичара у овдашњој болници, туристички центар који је у суседној држави подигао бивши граоначелник и још доста тога.

Набрајање свега што Стефановић поседује у вести СИНОС-а подсетило ме је на Ђенку из филма “Маратонци трче почасни круг” који Мирку и Кристини набраја шта све Хеди Ламар поседује, док их убеђује да се обнаже пред камерама.

Позивам руководство СИНОС-а, које више од двадесет година говори о колективном уговору за новинаре, да прочита натпис у заглављу властитог сајта, а затим и моје скромно новинарско истраживање о медијским конкурсима и комисијама, које сам спровео и објавио током 2022. године, па да новинарској јавности одговори да ли је здрав колективни уговор могуће градити и изградити у сарадњи са власницима медија чије су организације све време контролисале медијске комисије и додељивале њиховим фирмама енормна финансијска средства, или треба баш сви да се скину, задовољени оним што Ђенка прича о имовини Хеди Ламар?

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси