Насловна  |  Актуелно  |  Медији и инклузија  |  Од обука до промена у формалном образовању- млади о начинима на које се може унапредити извештавање о особама са хендикепом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медији и инклузија

30. 05. 2024.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

Од обука до промена у формалном образовању- млади о начинима на које се може унапредити извештавање о особама са хендикепом

О начинима на које се може унапредити извештавање о особама са хендикепом ставови младих су опречни. Док су једни мишљења да су обуке, радионице и други видови неформалног образовања кључни за усвајање знања о одговарајућем медијском представљању особа са хендикепом, други сматрају да је кључно да се на факултетима за новинарство чешће дискутује о овој теми.

Новинарка сајта Удружења новинара Србије (УНС) Анђела Момчиловић неформално образовање Момчиловић види као најбољу шансу да за едуковање о овој теми.

„Сматрам да је потребно да се одржавају радионице и семинари на којима ће се новинари образовати о професионалном извештавању о особама са хендикепом“,  додаје она.

Супротно томе, за новинара Алексу Анђелића најбољи начин за стицање нових знања о овој теми је управо формално образовање.

 „Мислим да је потребно да се, пошто сам завршио новинарство, на департманима за новинарство одреди неки предмет на коме ће се говорити о начину информисања о осетљивим или дискриминисаним групама, као што су особе са инвалидитетом, ЛГБТ популација, Роми, жене…“, додаје Анђелић.

Видео: УНС

Новинарка агенције “Бета” Јелена Чоловић, с друге стране, сматра да је за новинаре који први пут извештавају о особама са инвалидитетом најважнија темељна припрема која подразумева консултацију са искуснијим колегама, претраживање доступног материјала о саговорницима и о самој теми.

Са њом је сагласан и новинар Живко Бошковић који сматра да је сваки од ових фактора важан. Да би новинари извештавали о особама са инвалидитетом на одговарајући начин, неопходно је, додаје Бошковић, да се информишу о томе које су праксе пожељне, а које не.

Видео: УНС

„Мислим да је суштински проблем непознавање материје. Често новинари и новинарке не познају неку особу са хендикепом. Живи смо људи и када се са нечим не суочавамо довољно, често можемо имати предрасуде“, каже Бошковић за УНС.

Новинари се, додаје Бошковић, свакодневно суочавају са притиском да произведу што више прилога и текстова, који ће постати вирални и донети што више интеракције. Још један од изазова за новинаре приликом извештавања о особама са инвалидитетом је одговарајућа терминологија.

„За сваког новинара и новинарку је изазовно то што готово свако удружење и сваки савез има своју реторику коју заступа. Зашто је то тако? Вероватно због тога што се, као и за свако друго питање у Србији, ставови мимоилазе“, навео је он.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси