Насловна  |  Актуелно  |  Медији и инклузија  |  Чоловић: За новинаре који први пут извештавају о особама са инвалидитетом кључна је темељна припрема
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медији и инклузија

28. 05. 2024.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

Чоловић: За новинаре који први пут извештавају о особама са инвалидитетом кључна је темељна припрема

Новинарка агенције “Бета” Јелена Чоловић и чланица “Мреже за инклузију” коју су основали Удружење новинара Србије (УНС) и Академска инклузивна асоцијација (АИА), рекла је за сајт УНС-а да је за новинаре који први пут извештавају о особама са инвалидитетом најважнија темељна припрема која подразумева консултацију са искуснијим колегама, претраживање доступног материјала о саговорницима и о самој теми.

Чоловић је о овој теми први пут писала када је радила интервју са успешном паратеквондоисткињом.

“Ишле смо у исту основну школу, али се нисмо дружиле. У међувремену, када сам уписала новинарство на ФПН-у, схватила сам да је она врло инспиративна особа. Писала сам о њој за портал ‘Они инспиришу’ и одлучила сам да баш њу позовем”, рекла је Чоловић.

Када је смишљала питања која би поставила, Чоловић је, како каже, била у недоумици како да приступи теми.

“Бојала сам се да је неким питањем не повредим. С једне стране, не желим да од ње правим суперхероја. С друге стране, она је изузетна јер је талентован спортиста. Управо сам се на то фокусирала разговарајући са њом”, додаје она.

Још једна недоумица са којом се суочавала била је како ту девојку ословљавати у тексту.

“Нисам знала да ли да нагласим да нема шаке и стопала, да само кажем да је особа са инвалидитетом или да све то занемарим и да кажем да се бави паратеквондоом, па ће људи закључити. Определила сам се за последњи приступ”, прича Чоловић.

У том интервјуу било је и питања која се односе на друге актуелне теме попут изложбе радова ове паратеквондоисткиње која се бави и сликарством.

“Повод је, међутим, била медаља коју је освојила у паратекводноу. Она је једина особа у нашем селу која је успешна у спорту и то сам желела да прикажем и кроз ову причу. Сматрала сам да је добро да кренемо од спортског успеха, да бисмо га завршили информацијом о томе како се она бори са препрекама”, навела је Чоловић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси