Насловна  |  Актуелно  |  Медији и инклузија  |  РИК: На предстојећим изборима упутство за гласање на српском знаковном језику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медији и инклузија

14. 12. 2023.

Аутор: Слађана Димитријевић Извор: УНС

РИК: На предстојећим изборима упутство за гласање на српском знаковном језику

Слепе и слабовиде особе ни на овим изборима неће моћи да искористе своје уставно право и самостално гласају. Уколико се одлуче да изађу на предстојеће изборе, неко други ће морати уместо њих да закoружи кандидата и листу. То се може закључити из одговора који је Републичка изборна комисија доставила УНС-у на питање да ли ће бити побољшани услови за гласање особа са инвалидитетом.

Пре четири године Републичка изборна комисија (РИК) је у сарадњи са Центром за самостални живот особа са инвалидитетом започео сарадњу на унапређењу доступности изборних места особама са инвалидитетом. Формирани су тимови за процену приступачности, а на сајту РИК-а доступан је извештај о процени приступачности за 2021/2022. годину.

Овај извештај за 8116 бирачких места појединачно наводи какви су прилази и улаз у бирачко место, да ли постоји паркинг, да ли врата омогућавају несметан улаз у објекат, да ли је кретање у бирачком месту прилагођено особама са инвалидитетом и да ли постоји комуникација са слепим и глувим особама.

У одговору УНС-у РИК је навео да су за овај изборни процес “уложили посебне напоре да се обезбеде адекватне просторије за бирачка места како би се спречила гужва, осигурала тајност гласања и омогућио лак и независан приступ бирачима са физичким инвалидитетом”.

Додају да је донета Одлука о изменама и допунама Упутства о начину одређивања бирачких места, којом је, између осталог, прописано да податке о приступачности прикупљају и обрађују општинске или градске управе.

Из РИК-а кажу да је већина општинских и градских управа доставила извештај са подацима о приступачности бирачких места, а да РИК ускоро очекује да отпочне анализу, те да ће прецизни подаци о томе у којој мери су просторије за гласање приступачне знати у наредном периоду.

РИК наводи да су предузели посебне мере за едукацију бирача и да су припремили Водич за бираче који су особе са инвалидитетом како би их едуковали о њиховим правима и начину остваривања тих права на предстојећим парламентарним изборима.

Градским и општинским комисијама је препоручено да на бирачким местима на којима су уочене гужве приликом гласања на прошлогодишњим изборима, повећају број бирачких места или да предложе просторије веће површине. За ове изборе незнатно је повећан број бирачких места -  8268 их је било за изборе 2022. године, а за ове предвиђено је 8273 бирачких места.

Након састанака са организацијама особа са инвалидитетом, а посебно са Градском организацијом глувих Београда, РИК је израдио Информативни постер за особе са инвалидитетом који ће се налазити на сваком бирачком месту. Скенирањем QР кода на овом постеру глуве и наглуве особе моћи ће да се упознају са начином гласања на српском знаковном језику.

Препоруке о комуникацији и начину пружања подршке бирачима - особама са инвалидитетом

По речима професорке Правног факултета Универзитета у Новом Саду у пензији др Маријане Пајванчић, постоје посебне обавезe чланова бирачких одбора које се односе на гласање особа са инвалидитетом. Прошле године објављен је Приручник за рад бирачких одбора у оквиру којег су препоруке о комуникацији и начину пружања подршке бирачима који су особе са инвалидитетом.

Овим приручником бирачки одбори се информишу о начину уређивања бирачког места ради комуникације и пружања помоћи особама са физичким и интелектуалним инвалидитетом, слепим, слабовидим, глувим и наглувим особама. 

Изглед бирачког места

У приручнику се наводи да пре отварања бирачко место треба уредити да буде прилагођено особама са инвалидитетом, као и да прилаз бирачком месту мора бити приступачан.

Бирачки одбори проверавају да ли је просторија довољно осветљена да бирачи могу видети лице члана бирачког одбора са којим разговарају и да без потешкоћа могу да прочитају гласачке листиће.

Одбори такође треба да се побрину да су улазна врата довољно отворена да бирачи који користе инвалидска колица, штаке, штап или ходалицу могу лако да уђу. Уколико врата не могу бити стално отворена, неко од чланова бирачког одбора треба да их отвори када на бирачко место приступи бирач који је особа с инвалидитетом и користи инвалидска колица, штаке, штап или ходалицу.

Ако на зидовима или плафону постоје ниско-висећи елементи који слепим или слабовидим бирачима могу сметати при уласку и кретању, чланови бирачког одбора дужни су да их уклоне или да при уласку и кретању ових бирача кроз бирачко место омогуће да им ти елементи не сметају.

Такође, ако особе са инвалидитетом имају потребу да напишу или нацртају неко упутство у вези са гласањем, морају им бити доступни папир и оловка.

Мора се проверити да на бирачком месту има довољно места за кретање бирача у инвалидским колицима. Ако нема, потребно је све непотребне предмете изместити са бирачког места.

Гласачке кутије треба да буду постављене довољно ниско да особа са инвалидитетом може лако да убаци гласачки листић. Ако то није случај, бирачки одбор треба да се постара да се бирачу помогне да гласачке листиће несметано убаци у одговарајуће гласачке кутије.

Комуникација са гласачима-особама са инвалидитетом

Чланови бирачког одбора треба да имају у виду да немају све особе видљив инвалидитет. Зато треба сваком бирачу да приступају са пажњом и пруже помоћ, ако им затраже, наводи се у приручнику.

У комуникацији треба да користе одређену терминологију- особа са инвалидитетом, слепа или слабовида особа, глува или наглува особа, корисник/корисница инвалидских колица, наводи се.

Пружање помоћи на бирачком месту особама са инвалидитетом

Чланови бирачког одбора особе са инвалидитетом треба да питају да ли им је потребна помоћ. Ако је бирач повео помагача, треба са уважавањем да се односе према помагачу. У комуникацији, чланови бирачког одбора се обраћају особи са инвалидитетом, а не помагачу. Такође, треба да имају стрпљења када објашњавају поступак гласања.  

Ако примете да бирач са физичким инвалидитетом има потешкоће при при уласку на бирачко место, пише у приручнику, треба да пруже помоћ, ако је потребно и ослонац при уласку у просторију.

Чланови бирачког одбора не треба да се ослањају на инвалидска колица, не дирају их без дозволе бирача, а ако дуже од једног минута разговарају са бирачем који користи инвалидска колица, треба да са спусте тако да са бирачем разговарају на нивоу очију.

Обавезе чланова бирачког одбора када на бирачко место уђе слепа или слабовида особа

Када на бирачко место дође слепа или слабовида особа бирачки одбор је дужан, прописује приручник, да се представи, а ако је потребно да привуче пажњу гласачу, да га поздрави и лагано додирне по рамену.

Бирачки одбор је дужан да понуди помоћ слепом или слабовидом бирачу и његовом помагачу и упути их до места на коме се гласа (то подразумева помоћ при провери УВ-лампом, утврђивању идентитета, утврђивању да ли је уписан у изводе из бирачког списка, потписивању у извод из бирачког списка лично или уз помоћ помгача, довођењу до паравана за гласање и места на коме се налазе гласачке кутије).

Комуникација са глувим и наглувим особама на бирачком месту

Члан бирачког одбора је дужан да разговара директно са бирачем, чак и ако је у присуству помагача или тумача за знаковни језик.

Ако бирач не разуме или не чује неку реч, треба покушати са сличном речи.

У случају да је потребно привући пажњу глувом или наглувом бирачу, члан бирачког одбора треба да лагано махне руком или га додирне по рамену, пише у приручнику.

Члан бирачког одбора увек треба да гледа бирача директно у лице и говори му полако и разговетно, истиче се.

Комуникација са особама са интелектуалним инвалидитетом

Бирач са интелектуалним инвалидитетом може имати помагача при гласању.

У разговору, наводи се у приручнику, члан бирачког одбора га гледа директно, говори полако и разговетно и користи једноставне и јасне изразе како би му објаснио поступак гласања.

Члан бирачког одбора, стоји у приручнику, треба да буде спреман да напише или нацрта објашњење како би том бирачу помогао да разуме поступак гласања.

У комуникацији са особама са интелектуалним инвалидитетом треба избегавати буку и повишен тон, јер могу бити посебно осетљиве, подсећају аутори приручника.

Пси водичи, факсимил и отисак прста

Републичка изборна комисија усвојила је 2016. године Објашњење према коме бирачи који се крећу уз помоћ лиценцираних паса водича могу са псом ући на бирачко место и гласати.

По речима Маријане Пајванчић, у том случају морају да поседују доказ о стеченим знањима, способностима и вештинама за кретање са псом водичем и доказ о завршеној обуци за пса водича.

Слепе и слабовиде особе, као и особе са телесним инвалидитетом могу користити печат са угравираним потписом (факсимил) или печат који садржи податке о идентитету бирача.

Уколико не поседују факсимил, уместо њих се потписује помагач са којим је особа са инвалидитетом дошла на гласање. За факсимил или печат који садржи податке о идентитету бирача не треба имати никакав посебан документ, већ само личну карту или другу јавну исправу којом бирач доказује свој идентитет (нпр. пасош).

Ако је особа са инвалидитетом неписмена, не поседујe факсимил или није дошла са помагачeм, може се „потписати“ отиском прста. 

 

 

 

 

*У домаћем законодавству и међународним конвенцијама које је наша земља ратификовала користи се термин “особа са инвалидитетом”. Међутим, поједина удружења грађана, међу којима је и Академска инклузивна асоцијација, сматрају да је синтагма “особа са хендикепом” адекватнији превод термина „person with disabilities“. Термин „особе са хендикепом“ упућује на ширу групу људи, односно, на све којима је потребан неки вид подршке у функционисању, а притом не садржи корен речи "invalidus" који означава онеспособљеност.

___________________________________________________________________________

Рад Удружења новинара Србије (УНС) подржава Шведска у оквиру програма Београдске отворене школе „Млади и медији за демократски развој“

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси