Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

05. 12. 2015.

Аутор: Ивана Шароњић Извор: Курир

ХАЈКА НА ОЉУ

Владајући СНС јуче је наставио хајку на уредницу РТС Оливеру Ковачевић, а харанги против ове новинарке, али и критичког извештавања медија уопште, придружили су се министар Александар Вулин и његов Покрет социјалиста.

Коментаришући изјаву Ковачевићеве, која је рекла да би полиција требало да саслуша и уреднике Информера и ТВ Пинк, а не само Курира, Вулин је практично поручио новинарима да би требало да затворе очи пред свим што не иде у прилог власти.

Шта вас брига?!

- Шта вас брига кога тужилаштво саслушава? Политичари немају права гласа, а онај ко себе сматра новинаром сме да каже шта хоће - рекао је Вулин, чији се Покрет социјалиста претходно већ огласио саопштењем у ком је нападнута Оливера Ковачевић.

Такође, Вулин је критичко извештавање медија оценио као напад на институције.

- Стално чекамо да институције крену нешто да раде, а када почну нешто да раде, ви имате сталне нападе и на политичаре и на институције - рекао је министар рада.

Након њега, поново се огласио СНС, који је дан раније Ковачевићеву оптужио за „брутално политичко мешање“.

Овог пута напредњаци су поновили захтев да се се објави колика је њена зарада на РТС.

- Поново питамо РТС: колика су просечна примања, не плате, у последња три месеца која је од Јавног сервиса добила Оливера Ковачевић - наведено је у саопштењу напредњака.

Овакво бахато и осионо понашање представника власти осудила су новинарска удружења и представници опозиције.

УНС је подсетио да је Ковачевићева уједно и председница Суда части овог удружења.

Познати манири

- Поводом критика које су на њен рачун изнели СНС и Покрет социјалиста, УНС снажно подржава њено право да слободно јавно износи своје мишљење саопштило је ово новинарско удружење.

УНС сматра да изјава коју је Оливера Ковачевић дала Куриру не може да представља „брутално мешање у рад истражних органа", поручили су из овог удружења.

Посланик СДС Константин Самофалов каже да му нису непознати манири Вулиновог деловања кад је реч о ставовима који нису по мери власти.

- У питању је манир гушења слободе изражавања на сваком месту - каже Самофалов.

Он истиче да та странка најоштрије осуђује напад владајућих странака на новинаре, које, како је рекао, спроводе „медијску инквизицију“

Интернационални секретар ДС Владимир Тодорић каже да уредница РТС нема потребе да се правда због своје изјаве.

- СНС подређује цео државни апарат страначким интересима, укључујући и правосуђе. Овај период владавине СНС биће запамћен као најцрње време за слободу говора у Србији, а мислим и у Европи - каже Владимир Тодорић.

Ковачевићева, као ни РТС нису хтели да се оглашавају поводом овог случаја.

ЧОМИЋЕВОЈ ИСКЉУЧЕН МИКРОФОН У СКУПШТИНИ

Посланици ДС Гордани Чомић јуче је искључен микрофон док је у Скупштини Србије критиковала најновије потезе власти, укључујући и нападе на Оливеру Ковачевић.

Она је оценила да су критике на рачун уреднице РТС покушај да се ућуткају медији.

- То је порука свима нама - ћут и куш, и Оливери Ковачевић, и вама, и мени, само што то не делује - рекла је Чомићева, наводећи да је изјава Ковачевићеве њено право, а да је чак и њен посао да истражује о чему је ту реч.

Он је рекла да види нервозу у владајућој коалицији и да „опо што иде у телевизијским емисијама није добро".

- Неко ко у десетак дана има вести о државном удару, о силним непријатељима који руше Владу, тешко да је добро. Ако имате после во-Ију да кажете да је све то била само шала, онда тек није добро - рекла је Гордана Чомић. Додала је и да разуме вољу да се опозиција ућутка и омаловажи, после чега јој је искључен микрофон.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси