Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  ПАКОВАЊЕ: Полиција чешља само уговоре с Куриром
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

05. 12. 2015.

Извор: kurir.rs

ПАКОВАЊЕ: Полиција чешља само уговоре с Куриром

Управа за борбу против организованог криминала МУП Србије наставља да врши притисак на „Адрија медија групу“ и Курир - спроводећи истрагу у Градској управи Зајечара, инспектори су им затражили само уговоре с нашом компанијом, иако су се оглашавали у скоро свим осталим медијима, сазнаје Курир!

- Инспектори СБПОК затражили су само документацију која се тиче „Адрија медије“, а Град Зајечар и друге градске институције имају уговоре о оглашавању и с листовима Блиц, Ало, Информер, Вечерње новости и телевизијама Пинк, РТС, Н1, Б92, Хепи... Запослене у Градској управи изненадила је овако селективна истрага - каже наш извор.

Драган Добрашиновић, председник Коалиције за надзор јавних финансија, овај потез тумачи као још један притисак власти на нашу компанију.

- Где год се спроводи селективна истрага, долази се до селективне правде, а селективном правдом долази се до неправде. Ово ми личи на тако нешто. Ако су већ истраживали финансирање медија, требало је урадити темељну истрагу, уколико је то уопште предмет истражног поступка. Ту скоро ништа није у реду. Проблем је овде што се полиција и правосуђе стављају у функцију обрачуна с неким медијима. Све ово изгледа као злоупотреба државних институција у функцији обрачуна с једним новинама - сматра Добрашиновић, додајући да је апсолутно небитно да ли је реч о Куриру или неком другом медију.

Владимир Гоати, председник „Транспарентности Србија“, такође каже да је реч о селективној правди.

- Уколико је тачно да су тражили само уговоре са „Адрија медијом“, онда је на делу селективна правда, која је, укратко речено, неправда. Ако они из читаве те палете узму само уговоре с вашом компанијом, то је притисак јер се некоме сигурно не допада оно што радите. Остаје да се анализира због чега тачно се то ради - рекао је Гоати.

Градоначелник Зајечара Велимир Огњеновић није хтео да коментарише ову ситуацију.

Председник Скупштине града Саша Мирковић раније је, говорећи о притиску на одборнике у Зајечару, рекао да се „Информер од Града Зајечара и градских институција новчано окористио“.

Вукашин Обрадовић, НУНС
И ЕКОНОМСКИ ПРИТИСКАЈУ КУРИР

Председник УНС Вукашин Обрадовић каже да је крајње необично да СБПОК ради тај посао.

- Пословање сваког, па и „Адрија медија групе“, треба да буде контролисано, али оно што целу медијску сцену оптерећује јесте то што се најчешће с политичких прелази на економске притиске. Овде ми све личи на додатни притисак на Курир. Очигледно је да ситуација са „Адрија медија групом“ и Куриром добија неке нове димензије и ову чињеницу треба посматрати и из тог угла. Индикативно је да се проверава само пословање са „Адрија медијом“ - рекао је Обрадовић.


МУП
ПО НАЛОГУ ТУЖИОЦА

У СБПОК МУП Србије јуче нису хтели да одговоре на конкретна питања Курира у вези са чим се спроводи истрага у Градској управи Зајечара и због чега нису затражили и уговоре о оглашавању које имају са осталим медијима.

Уместо тога, најпре су нам поручили да „су само радили по налогу Тужилаштва за организовани криминал“, а онда нам поново проследили мејл од 30. 11. 2015. у ком се наводи:

„Обавештавамо да су полицијски службеници поступили искључиво по налогу Тужилаштва за организовани криминал, које је затражило да се изузме документација везана за проверу навода око коруптивних радњи у тој општини“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси