Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  Европска комисија и „Случај Курир”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

05. 12. 2015.

Извор: Политика, Бета

Европска комисија и „Случај Курир”

Европска комисија (ЕК) прати развој везан за извођење пред суд издавача и уредника српског листа Курир и „верује да ће српска влада и српска политичка средина наставити да подржавају владавину закона”, изјавила је јуче портпарол у ЕК Маја Коцијанчич и додала да се очекује да ће се у Србији обезбедити слобода изражавања, као и да ће се претње и физичко насиље осуђивати и на то реаговати.

Коцијанчич је тиме одговорила на питање новинара како Комисија у Бриселу гледа на то да су издавач и главни уредник Курира саслушавани у суду пошто су критиковали рад владе и премијера, имајући у виду да ће ових дана бити отворена прва поглавља у преговорима о чланству Србије у ЕУ. 

Маја Коцијанчич је указала на то да је Европска комисија у недавно објављеном годишњем извештају подвукла важност независности медија и „очекивања да Србија створи услове у којима би слобода изражавања била обезбеђена без ометања, на претње и физичко насиље би се реаговало и то би било осуђивано”. 

Очекивања Европске комисије су да у Србији „регулаторна тела делују независно, да боље могу да подрже независност уређивања медија”, ставила је до знања портпаролка Коцијанчич. 

А кад је у питању случај медија Курир, додала је она, „такође се надамо да ће се новинари и масовни медији понашати независно и поштовати све професионалне стадарде, као и да ће реформе које их се тичу бити спроведене онако како то треба да буде у земљи која је кандидат за чланство у Европској унији”. 

Маја Коцијанчич је од новинара хрватских медија замољена да изнесе став Европске комисије о томе да Србија ускоро треба да отвори прва поглавља у преговорима о чланству с ЕУ, док је Хашки суд ове недеље обелоданио тајни налог везан за оптуженог за ратне злочине Војислава Шешља, о који се, како је речено, Београд оглушио. 

Портпаролка високе представнице ЕУ Федерике Могерини и европског комесара Јоханеса Хана је одговорила да се „то има на уму”, нагласивши да се „велика важност даје решавању питања ратних злочина, помирењу у региону и сарадњи с Хашким судом”. 

„Поново подсећамо Србију на обећање да ће делати не само у прилог своје европске интеграције, већ и регионалне сарадње и помирења”, закључила је Маја Коцијанчич. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси