Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  Вучићевић сеје страх у држави
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

03. 12. 2015.

Аутор: Екипа Курира Извор: Курир

Вучићевић сеје страх у држави

Драган Ј. Вучићевић, власник и главни уредник Информера, не само што се извукао кривичне одговорности већ је и извршио прави „државни удар" тачније, удар на правосуђе!

 

Више јавно тужилаштво у Београду је, наиме, експресно одбацило пријаву коју је против њега и директора Информера Дамира Драгића поднео бивши директор Курира Александар Корниц. И чак му у истом обавештењу поручило да ће он бити кривично гоњен због „лажног пријављивања“, што је не само преседан већ и противзаконито, сматрају саговорници Курира.

Тужилаштво је, наиме, обавестило јавност да је одбацило пријаву за принуду против Вучићевића и Драгића.

Прекршена права

- Након разматрања извештаја који нам је доставила полиција у вези са обављеним проверама поводом кривичне пријаве Александра Корница, поднете против Дамира Драгића и Драгана Ј. Вучићевића због кривичних дела принуде, повреде слободе говора и јавног иступања и кривичног дела злоупотребе поверења, Тужилаштво је одбацило наведену кривичну пријаву јер је у предистражном поступку утврђено да Драгић и Вучићевић нису извршили кривична дела која су им пријавом стављена на терет, као ни било које друго кривично дело за које би се гоњење предузимало по службеној дужности. Уједно вас обавештавамо да ће против Александра Корница бити покренут поступак за кривично дело лажног пријављивања, за које је надлежно Основно јавно тужилаштво, које ће и поступати у том поступку - навело је Више јавно тужилаштво.

Војин Биљић, адвокат Александра Корница, каже да ће се жалити Суду за људска права у Стразбуру.

- Нећу коментарисати одлуку надлежног тужиоца у делу који се односи на оцену постојања кривичног дела јер сматрам да то представља искључиво уверење тужилаштва. Међутим, имајући у виду све околности овог случаја, сматрамо да је дошло до озбиљног крштења основних људских права Александра Корница - права на правично суђење по члану 6, став 1 Европске конвенције, права на психички и физички интегритет, права на приватност, али и осталих протестних гаранција. Напомињем да је Драган Ј. Вучићевић у току целог преткривичног поступка кроз медије чији је главни и одговорни уредник у знатној мери утицао на исход поступка, а да је реакција тужилаштва на такво поступање изостала - рекао је Биљић и додао:

- Како у Србији против овакве одлуке не постоје делотворна правна средства, а на то указује и пракса Уставног суда Србије, Корниц ће се директно обратити Европском суду за људска права, за који верујемо да ће дати коначну одлуку о томе да ли је он имао право на правично суђење. Да је овај поступак тужилаштва преседан сматра и адвокат Драган Палибрк, иначе некадашњи правни заступник и пријатељ премијера Александра Вучића.

Недопустиво

- Изузетно је кратак рок од тренутка када је Корниц поднео кривичну пријаву до одлуке тужилаштва да се она одбаци. Неуобичајено је. Уколико је тачно то што предочавате, да Корница нико у полицији није питао о околностима онога што је он навео у пријави, односно о Вучићевићу и Драгићу, онда је то недопустиво!

На питање зашто је у истом обавештењу тужилаштво навело да ће против Корница покренути поступак за кривично дело лажног пријављивања, каже: - То је крајње неуобичајено. Гоњење се предузима врло јасним актима - наредбом о спровођењу истраге, кривичном пријавом, а никако обавештењем у ком наводиш да ће бити покренут поступак. То је потпуно нелогично и могу да кажем незаконито. Да ти неког упозораваш да ћеш га гонити... То је недопустиво.

Хвали се на Твитеру

Д. Ј. Вучићевић није хтео да одговори на питања Курира да ли је и када саслушан у вези са кривичном пријавом коју је против њега поднео Александар Корниц. Такође, он није одговорио на питање да ли му је, као дугогодишњем новинару, познат сличан случај овако експресног одбацивања кривичне пријаве. Вучићевић је ликовао на друштвеној мрежи Твитер због овакве скандалозне одлуке тужилаштва.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси