Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  Лагао за државни удар: Хоће ли Вучићевић одговарати због изазивања панике?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

03. 12. 2015.

Извор: www.kurir.rs

Лагао за државни удар: Хоће ли Вучићевић одговарати због изазивања панике?

Главни уредник Информера Драган Ј. Вучићевић требало би да одговара или да, у најмању руку, буде саслушан због ширења панике након што је и премијер Србије Александар Вучић негирао његове тврдње да се спремао државни удар, тврде правници и представници новинарских удружења.

Гостујући на РТС у понедељак, Вучић је одбацио тврдње о државном удару и завери да се он свргне које је Вучићевић данима пласирао преко ТВ Пинк и Информера.

Државо, шта чекаш?

- Вучићевић је пре десет дана изнео неке ствари које нису баш потпуно истините. У овом случају не мислим да је било државног удара, није било ни снаге ни воље за то - рекао је Вучић.

У Републичком јавном тужилаштву јуче нису одговорили на питање Курира да ли су контактирали са Вучићевићем, док адвокат Ненад Вукасовић оцењује да би овај државни орган морао да реагује.

- Сваки грађанин који се у тренутку изношења таквих теза осетио узнемиреним има пуно право на кривичну пријаву против особе која је данима ширила панику, упозоравајући премијера да не сме да путује и тврдећи да Србијом шета озбиљна криминална група и да је у току државни удар. Својим телевизијским гостовањем он је узбудио целокупну јавност - каже Вукасовић.

Он објашњава да би тужилаштво по хитном поступку мора да реагује како би се у будућности овакви испади пресекли.

- Републички јавни тужилац дужан је да покрене поступак и да позове Вучићевића на информативни разговор. На основу тог саслушања тужилац би требало да одлучи о пријави, коју доставља МУП и који даље обавља разговор. Након тога следи кривична пријава и тужилаштво наставља с истрагом - каже Вукасовић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцењује да се потпуно слаже с премијером Вучићем, који је рекао да није било државног удара.

Глас разума

- Гледао сам емисију и имам да поручим само једно: Премијер је поступио рационално што је одбацио наводе о државном удару - истиче Анђелковић.

Иначе, председник НУНС Вукашин Обрадовић и раније је позвао надлежне државне органе да испитају наводе Драгана Ј. Вучићевића.

- Сигуран сам да овакве изјаве могу да изазову различите врсте реакције код гледалаца ТВ Пинк па чак и панику код неких екстремнијих слојева у друштву - рекао је Обрадовић.

Према српским законима, за изазивање панике и нереда, односно за проношење лажних вести, запрећена је казна затвора од шест месеци до пет година.

Драган Ј. Вучићевић јуче није одговарао на питање Курира да ли сматра да Србији и даље прети државни удар.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси