Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  Вучић: Напали ме јер не дам да отму 'Новости' и 'Политику'
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

02. 12. 2015.

Аутор: Е. И. Извор: Информер

Вучић: Напали ме јер не дам да отму 'Новости' и 'Политику'

Председник Владе Србије Александар Вучић поручио је на РТС да газда „Курира" Александар Родић води бруталну кампању против њега јер не може да поднесе то што му премијер не дозвољава да отме „Новости" и „Политику"! Део интервјуа у којем је Вучић говорио о такозваној медијској мафији преносимо уз редакцијску опрему и скраћења.

 

РТС: Изашло је у „ Куриру" да сте учествовали у изнуди и уцени бившег директора „Курира" Александра Корница да лажно оптужи власника листа. Ви сте доборовољно, на сопствени захтев били на полиграфу...

АВ: Шта се тачно ту догодило? О државном удару намерно су критички говорили медији и део јавности, који само гледају како да се подсмехују, који увек имају неку примедбу на све. Они иначе седе у топлим собама и критикују, углавном не радећи ништа. Ко је рекао „државни удар"? Ваш колега новинар. Са својим колегом новинаром полемишете све време.

РТС: У јавности и један број аналитичара је одобрио такву тезу.

АВ: Јесте, један број аналитичара се кандидује и на листи Влашке странке, па сутра иде да скупља паре за неке друге странке.

РТС: Господине Вучићу, ваши министри такође говоре, рецимо министар одбране, да сте најугроженији човек у земљи у овом часу.

АВ: То је логично, ја сам премијер.

РТС: И министар Стефановић говори да тајна рука повезује невидљиве центре моћи...

АВ: Ништа ту није нека новост... Дакле, о чему се овде ради? Новинар Драган Ј. Вучићевић, са којим иначе не делим политичке ставове, пре десетак дана је то рекао.

РТС: Постоји утисак у јавности да сте вас двојица блиски. 

АВ: Не брините, нећу да се ограђујем и нећу да говорим лоше о њему, зато што је то популарно... Дакле, Вучићевић и ја не делимо исте политичке ставове, јер ја сматрам да је добро да Србија буде на европском путу, а он је искључиво за пут према Русији. О њему немам шта лоше да кажем, сматрам га часним и пристојним човеком. Замерам му то што је господина Владана Батића напао на онакав начин, али видим да се после извинио, што је добро... Заиста мислим да је он нормалан и пристојан човек. Нећу да учествујем у кампањи против њега, пошто мислим да је много бољи новинар од оних који се обично спрдају са њим.

РТС: Јуче смо имали конференцију за штампу, где је министар полиције, у присуству дугих цеви...

АВ: То је, иначе, страшна замена теза, али да се вратимо на то од јуче. На оно што је говорио Вучићевић, тог првог дана он је изнео неке ствари које нису сасвим истините. Државни удар подразумева да до мењања власти долази изнутра од стране државне управе, јавне администрације и саме Владе, а не вољом народа, значи није револуција нити се догађа на изборима. У овом случају неко је можда могао да види неке елементе, а ја мислим да није било државног удара. Не мислим да је било ни снаге ни воље...

РТС: Ни намере?

АВ: Не бих о томе, јер овде постоји перманентна намера да се урушава Влада Србије. То је другачије нешто од државног удара, али да постоје намере да се урушава Влада, у то нема никакве сумње. То ћу доказати на безбројним примерима.

Међутим, шта се јуче догодило, пошто је реч о конкретној ствари која се тиче нечега што има везе са мном? Објављена је моја потерница на насловној страни „Курира"... Ви објављујете цео дан у свом програму како они из „Курира" кажу да Вучића нису поменули, већ да су поменули само кривичну пријаву против неког Дамира, не могу да му се сетим презимена. 

РТС: Против директора и власника Информера...

АВ: Јесте. Наводно, против њих двојице. Цекајте, је л' овде пише „Вучићевић и Вучић" или пише неки Дамир? Је л' ја ово добро читам? Је л' пише Вучић? Пише. Дакле, они су рекли да сам се ја нашао с неким човеком, нећу да улазим у то ко је он и шта је он.

РТС: Али су улазили министри током јучерашњег дана, говорили су о дијагнози.

АВ: И то вам је највећи проблем, а није највећи проблем да таквог човека, за ког сте знали да је такав, злоупотребљавате на такав начин, да га снимате и да производите аферу за целу државу где чете председника Владе да оптужите да је криминалац и да некога поткупљује са 120 евра.

РТС: Шта је у позадини тог догађаја?  

АВ: Суштина је управо то да су намере много озбиљније, јер ако сте били намерни да такав идиотлук искористите, где је постојала могућност да неко каже: „Еј, чекај, бре, о чему причаш, за тренерке и 120 евра, па зашто ради председник Владе?". То значи да се некоме много журило с таквим нападом. Ово није политички напад.

РТС: Него?

АВ: Све ћу вам одговорити. Ово није критика, није политички напад, ово је најтежа могућа оптужба за конкретно кривично дело. Ја тог човека никад у животу нисам видео, појма немам ко је. Не знам о чему се ради. И не само што је била моја обавеза, јер је тужилаштво захтевало прикупљање обавештења од МУП, где сам позван да дам исказ, већ сам ја тражио додатно да одем на полиграф. Иначе, против тога се води једна страшна кампања, зашто? Сви лажови беже од детектора лажи. Што би се поштен човек плашио да тога, ако кажу да је то као детектор за метал, па што не прођеш тај детектор за метал, што се плашиш? Што си се, Пајтићу, плашио детектора лажи, што су се други плашили? Кад је овај (Корниц) дошао у полицију на саслушање, прво што је изговорио било је: „Нећу на полиграф"! Па што нећеш ако си све истинито рекао? Ја се не плашим, никад га у животу нисам видео. Нисам био с мојим братом и Вучићевићем заједно у некој кафани никад или једном у животу пре неколико година. Све је ноторна лаж. Да видите каква је то организација! Тај стручњак је дошао у полицију и још по ходницима је викао то за полиграф. Ишао је и викао као манијак по СИВ-у.

РТС: Говорите о бившем директору „Курира".

АВ: Да о њему. Ти који су у његово име писали кривичну пријаву научили су га да не сме да каже ни у ком дану је то било, ни у којој недељи, ни у ком месецу. А зашто? Зато што се у сваком тренутку зна где се налазим. Видите, ово је мој дневни распоред, различитим бојама је приказано шта је у Влади, шта је ван и тако од осам ујутро до 22.30h. Мени се свакога тренутка зна где се налазим, људи мене прате, не могу да се сакријем нигде. Зато он није хтео да каже, јер шта год да је рекао може лако да се провери где сам ја био тог дана.

Онда је на крају рекао да не зна ни и ком годишњем добу је то било! Да би онда, видим да су неки објавили, рекао: „Можда Вучић тамо и није био, можда је то била моја имагинација". О свему томе говорим не зато што би неко много поверовао у то, него зато што нећу да дозволим било коме у Србији да ме повезује са било каквим криминалом, јер се борим против криминала и корупције, гадим се криминалаца и корумпираних бараба! Прогоним их на све могуће начине и прогонићу их и нећу да дозволим да падне сенка не само на моје поштење већ на поштење свих оних људи који се против таквих боре. Овим сам показао сам да могу да одем као сваки обичан грађанин. Полиграф је иначе врло непријатна ствар кад вам покаже све те штипаљке, па вас свежу око груди, стомака, па питања и све се мислите... Али ту нема велике игре. Мора да се покаже шта је истина, шта није. И они који не верују у то у 999 случајева од 1.000 се испостави као истина. Чак и у том једном случају кажу да не ради машина, зато што су му исте реакције на све, а они му спреме контролна питања. Е зато лажови беже од полиграфа, зато по новинама воде кампању...

Поставља се питање зашто. То не може у Немачкој да се деси Ангели Меркел, ни Валсу у Француској, нити Ренцију у Италији. Могу да их критикују за неки закон или кажу не ваља то што си урадио, ружан си, глуп си, али то „дао си 120 евра и тренерку да поткупиш некога да изврши криминално дело", то се никоме није догодило. Е то је веома крупна ствар, то није за игру. Зато ми је данас било смешно ово лицемерје и коментари „појавили су се људи са цевима", па појавили су се у свим европским градовима, свуда и увек у нашој земљи. Ови људи су стајали с пиштољима у футролама... Извините, коме смета српска полиција? Зашто? Чега су се уплашили? Нећу ја да чувам власт са шест одсто, као што је чувају неки други, нећу ни са 26 као, што сам вам рекао.

РТС: Управо такве оптужбе су се појавиле и то од стране опозиционих странака.

АВ: Нису ту само опозиционе странке, ту су сви они који би да побегну од теме, који се не питају како је могуће да неко злоупотреби здравствено стање овог човека да би изрекао најтеже оптужбе на рачун државе и премијера. Не интересује их то примарно питање и најважније, него питају „а како је могао новинар да изнесе податке о нечијем здравственом стању". А како је неко ко је знао за његово здравствено стање могао да га злоупотреби за много опасније кривично дело и за много опаснију ствар? При чему о овом првом нећу уопште да говорим да је у реду. Зашто се то ради? Због неколико ствари. Прво, ја нећу да дозволим да држава буде рекетирана! Нећу да дозволим да било ко ни Владу ни Србију уцењује: „Супер, ако ми дате 'Политику' и 'Новости', биће све у реду, ако не дате, биће овако". Говорим о ономе што сви знате, да су са ДС завршавали лоповску варијанту отимања 'Новости' и 'Политике' пре неколико година, оно што не може Свети Петар да распетља ко је шта крао. Ево сад је тај поступак у току.

РТС: Говорите о дневном листу „Кирир" и Александру Родићу.

АВ: Говорим о листовима „Политика" и „Новости" и о марифетлуцима врха ДС, Мирослава Богићевића, Родића и Душана Бјелопетровића. То сви знате и сви се праве блесави. Нико нема храбрости и нико неће да им се супротстави.

РТС: То је посао за државне органе да испитују такву врсту злоупотреба.

АВ: Ма је ли... А није за државне органе да испитују какво ће оружје да носе. Пошто вам то прија због друштвених мрежа, а ово не прија. Проблем је у томе што нико томе не сме да се супротстави. Знате шта ми је рекао Ивица Дачић: „Мајсторе, могу да мислим ово или оно, али свака ти част на храбрости, јер нико то не би смео". Свако се плаши да ли ће име да му се појави ту или неће, а ја се не плашим. Ни ту ни било где друго. То цела Србија зна.

Интервју гледало 1,9 милиона људи

„Упитник" на РТС у коме је гост у понедељак увече био премијер Вучић била је убедљиво најгледанија ТВ емисија у Србији тог дана, показала су званична мерења. Интервју са председником Владе гледао је тачно 1.933.451 гледалац, док је „Дневник 2" имао 1.694.923, а најгледанији ријалити програм тог дана „Фарма" 1.168.348 гледалаца.

Љиљана Смајловић „Политика"

Драго ми је што премијер није пристао на уцене Родића. Испоставило да је Родић покушао да се домогне „Политике" уз лажи и застрашивање, а без уложеног динара. Треба све расветлити и испитати Бориса Тадића и Душана Петровића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси