Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  Корниц тера Родића у затвор?!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

02. 12. 2015.

Аутор: Екипа Информера Извор: Информер

Корниц тера Родића у затвор?!

Газда „Курира" Александар Родић могао би ускоро да буде оптужен за два озбиљна кривична дела и прети му казна до пет година затвора!

 

Припремљен извештај

Наиме, Александар Корниц, бивши директор „Курира" који је премијера Александра Вучића оптужио за изнуду и организовани криминал, у наставку тужилачке истраге мораће да каже ко га је, кад и како наговорио да изнесе лажне оптужбе у јавности. Ако се утврди да је Родић био подстрекач, газда „Курира" биће суочен с озбиљним кривичним делима - подстрекивање на лажно пријављивање и изазивање нереда и паника.

Наши извори упућени у истрагу кажу да ће тужиоци наложити поновно саслушање Корница одмах пошто се заврше потребна психијатријска вештачења и токсиколошке анализе.

- У полицији су саслушани Вучић, Корниц, али и главни уредник и директор Информера Драган Ј. Вучићевић и Дамир Драгић. За Корница је наложено и психијатријско вештачење, а по налогу тужилаштва узета му је и крв за токсиколошке анализе, што је оправдано с обзиром на историју болести коју има. Чим се то заврши, тужиоци ће од полиције тражити да га опет саслуша и  суочи са резултатима истраге. Оно што је, међутим, кључно јесте то да ће Комиц тада морати да каже ко га је, кад и како наговорио да изнесе лажне оптужбе против премијера. Према ономе што смо до сада сазнали, то могу бити или Александар Родић или одговорни уредник „Курира“ Милан Лађевић... - преноси саговорник Информера из истраге.

Родић и Корниц се нису оглашавали овим поводом, док у Вишем јавном тужилаштву кажу да ће јавност „благовремено бити обавештена о даљим корацима".

- Полиција је поступила по захтевима за прикупљање потребних обавештења и доставила извештај. Размотрићемо извештај и наставити поступање у овом предистражном поступку - рекла нам је јуче тужитељка Наташа Кривокапић додајући да у овом тренутку нема више информација.

Адвокат Светозар Вујачић, на другој страни, сматра да је Родић починио најмање два кривична дела.

- Према Кривичном закону, тачније члановима 334 и 343 тог закона, и према ономе што смо до сада сазнали, Родић је по свему судећи починио кривична дела подстрекивање на лажно пријављивање и изазивање панике и нереда. За свако то кривично дело предвиђена казна је до пет година затвора, док би, у случају сабирања казни, она могла да износи и до десет година... истиче Вујачић, додајући да би Родић могао да се терети и за индиректно угрожавање безбедности премијера.

- Што се тиче Корница, ако се докаже да је душевно болестан, неће одговарати за своје поступке. Ипак, његови помагачи које открије свакако могу и морају да одговарају... - наглашава Вујачић.

Истражити позадину

Његов колега Небојша Авлијаш подвлачи да у овом случају треба испитати неколико ствари.

- Прво се мора утврдити да ли су Корницове изјаве тачне. Ако је тачно да се Корниц сад одриче ауторства над кривичном пријавом, случај добија другу димензију... Тада је неопходно утврдити под којим околностима је он и коме тачно дао изјаву, да ли је био подстрекиван, поткупљен, застрашиван, да ли му је прећено и ко је то све и зашто радио - закључује Авлијаш.

Родић о Богићевићу у полицији причао пет сати

Александар Родић, који је прекјуче саслушан по налогу Специјалног тужилаштва у вези с кривичном пријавом коју је поднео против власника „Фармакома" Мирослава Богићевића, испитиван је чак пет сати, сазнаје Информер!

- Родић је поднео кривичну пријаву против Богићевића, али је та пријава контрадикторна, нејасна и пуна рупа. Саслушање се одужило од тренутка кад су истражитељи почели да се интересују о милион евра које је Родић наводно узео од тајкуна. Осим што му та питања очигледно нису пријала, Родић није успео да објасни ни све послове с Богићевићем... - преноси наш извор.

Корницов адвокат има објашњење

Због астме не може на полиграф

Адвокат Војин Биљић, заступник Александра Корница, изјавио је да није тачно да је његов клијент одбио да оде на детектор лажи.

- Корниц не може да се полиграфски тестира зато што има астму, а за то је донео и потврду. Противили смо се полиграфу јер имамо право на то, али је то у изјави министра Стефановића искоришћено у негативном контексту - наводи Биљић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси