Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  Употреба и злоупотреба медицинских картона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

01. 12. 2015.

Извор: Н1

Употреба и злоупотреба медицинских картона

У програму телевизије Пинк уредник Информера показао је и изнео детаље из медицинске документације бившег директора Курира Александра Корница. Због тога је повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић, наложио покретање поступка надзора у Клиници за психијатријске болести "Лаза Лазаревић".

 

Тек што је Курир објавио да је бивши директор тог листа Александар Корниц против власника Информера Драгана Ј. Вучићевића и директора тог листа Дамира Драгића, поднео кривичну пријаву због изнуде и подстрекивања, у ванредном програму Пинка, Драган Ј. Вучићевић Корница је назвао душевним болесником.

„Ово је доказ из клинике за психијатријске болести др Лаза Лазаревић, потврда да је Александар Корниц два пута лечен у Установи Лаза Лазаревић, 2014. и 2015. и да има две Ф дијагнозе“, казао је Вучићевић.

У Клиници за психијатријске болести др Лаза Лазаревић, кажу да тај документ нико није тражио, нити су га, тврде, неком дали: „На неке захтеве суда у одређеним околностима дају се одређени подаци, али то заправо није урађено у овом случају“, каже Славица Ђукић Дејановић, директорка болнице.

Шта је ту злоупотреба, пита дан касније министар здравља Златибор Лончар који је и сам био у студију Пинка. Иако је заштита података загарантована Уставом, министар не види ништа спорно што је јавности показана медицинска документација једног пацијента.

„Ја сам изашао као ресорни министар здравља и замолио да се не злоупотребљава човек који има здравствене проблеме. По уставу стоји да у одређеним ситуацијама не важе нека правила“, каже Златибор Лончар.

Та правила не важе, између осталог и у случају када је потребно заштитити безбедност државе. Међутим, датум на болничком документу показује, да су подаци о пацијенту Александру Корницу прикупљени девет дана раније, односно још 20 новембра.

„Повређен је закон о правима пацијената, дакле, он ексциплинтно предвиђа тајност тих података, односно могућност да се до њих дође, односно само на основу пристанка лица или на основу одлуке суда. Надзор над законом о заштити пацијената спроводи министарство здравља“, каже повереник за заштиту података о личности Родољуб Шабић.

Како су те информације доспеле у јавност повереник ће покушати да утврди надзором у Клиници за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић", у међувремену појашњава да је објављивање личних података у јавности кажњиво и казном затвора до три године, за службено лице које је те податке дало.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси