Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

30. 11. 2015.

Аутор: Екипа Курира Извор: Курир

Полицијско застрашивање

Власт у Србији не преза ни од чега с циљем да застраши грађане и медије. Тако се јуче министар унутрашњих послова Небојша Стефановић пред новинарима појавио са до зуба наоружаним полицајцима у фантомкама, док из СНС најављују митинг у Београду „уколико се не зауставе покушаји рушења премијера".

 

Стефановић се, наиме јуче на ванредној конференцији за новинаре у Палати Србија појавио заједно с малтене целим водом полицајаца, од којих су поједини били наоружани аутоматским пушкама и носили фантомке.

Та сцена запрепастила је целокупну јавност у Србији, оставивши је у неверици, с обзиром на то да се не памти такав начин обраћања највиших државних званичника.

Само који сат касније огласили су се новосадски напредњаци, који су најавили да ће позвати чланство странке и грађане на скуп у Београду уколико се не зауставе покушаји рушења премијера.

- Уколико у року од 24 сата не престану политичко-мафијашки покушаји рушења легално и легитимно изабраног премијера Александра Вучића, позваћемо целокупно чланство СНС, као и грађане Србије да се окупимо у Београду и да се не разилазимо док се целокупна ситуација не разреши - наведено је у саопштењу новосадског одбора СНС.

Према оцени саговорника Курира, појављивање специјалаца је скандалозан начин застрашивања свих који се усуде да мисле другачије.

Такође, они истичу да критика на рачун премијера не представља рушење државе, као ни легално изабраних органа власти.

Ширење панике и страха

Председник НУНС Вукашин Обрадовић оцењује да понашање представника државе личи на ширење атмосфере страха и панике.

- Све ово што се дешава у једном ширем аспекту мени личи на ширење атмосфере страха и панике и на неки начин тихо увођење ванредног стања. Другачије не могу да тумачим оволики број наоружаних особа иза министра унутрашњих послова. То до сада нисмо имали прилике да видимо, чак ни у много гора времена - истиче Обрадовић.

Аналитичар Ђорђе Вукадиновић констатује да је прес конференција Небојше Стефановића била „фарсичан покушај да се ретроактивно оправдају апсурдне тврдње о државном удару“.

Шпанска серија у власти

- Све то више личи на шпанску серију која се већ неко време одиграва у врху власти и којој се, нажалост, још не види крај. Најава „митинга подршке“ личи не само на оно што смо гледали деведесетих већ и пре тога, из времена Тита и Енвера Хоџе, кад се „радничка класа“ позивала на „спонтано" окупљање у знак подршке великом вођи закључује Вукадиновић. Бивши оперативац Службе државне безбедности Божо Спасић каже за Курир да је нејасан декор који је стајао иза министра и да је нејасно чему су полицајци служили.

- Није у питању прослава Дана полиције или државник празник, па да сви они полицајци стоје у паради. Нејасно је откуд 30 полицајаца иза министра полиције. Да ли је то сила која у ствари стоји иза председника Владе или служи да се застраши народ? Толико се драматизује да нашој јавности није јасно о чему се ради, а у питању је само конференција за новинаре, на којој се цео врх полиције сјатио да саопшти две чињенице - истиче Спасић.

Иначе, Стефановић је на поменутој конференција за новинаре изјавио да се премијер Александар Вучић добровољно пријавио и подвргао детектору лажи, који је прошао.

Прошао полиграф

- Полиција ће спровести детаљну и брзу истрагу, која ће показати ко је и са каквим циљем организовао ширење лажи против премијера и покушај дестабилизације земље. На сва та питања одговорио је са „не“ и детектор лажи показао је да премијер говори истину. Премијер никад није срео Корница, нити је икад седео с њим било где, а понајмање у кафани - рекао је Стефановић.

Стефановићеви сарадници нису дозволили новинарима Курира да поставе питања на конференцији, а министар такође није одговорио на накнадно постављена питања због чега се на конференцији појавио с наоружаним специјалцима.

Шта је Вучић одговарао на полиграфу

Стефановић је рекао да су због оптужби изнетих у листу Курир Вучићу постављена следећа питања, на која је он одговорио негативно.

-Да ли је икада видео Александра Корница, бившег директора Курира?

-Да ли се икада са њим састао?

-Да ли му је нудио новац, функцију у странци или било шта друго за давање лажног исказа?

На сва та питања премијер је одговорио са „не" и детектор лажи је показао да говори истину - рекао је Стефановић.

Адвокати упозоравају

Полиграф користе у политичке сврхе

Адвокати упозоравају да полиграф није доказно средство и да он само служи полицији током истражног поступка.

- Већ дуже време траје злоупотреба полиграфа у политичке сврхе. Полиграф служи у оперативном раду полиције, највише ако се имају индиције да је неко нешто урадио, јер да јесте доказно средство, користио би се у кривичном поступку - каже адвокат Слободан Ружић.

Адвокатица Зора Добричанин Никодиновић истиче да је велики противник полиграфа, јер је врло подложан манипулацији.

- Полиграф апсолутно није доказно средство, јер није прописан Закоником о кривичном поступку. Постоји низ метода да се полиграф обмане, а врло је подложан манипулацији оних који постављају питања, јер могу да их формулишу тако да добију одговор какав желе - каже Добричанинова.

Небојша Стефановић

Ухапшен јер је посматрао Вучићеву кућу

Небојша Стефановић изјавио је па конференцији за новинаре да је ухапшен бивши припадник полиције Србије и Републике Српске С. М. (45) јер је затечен у посматрању породичног дома премијера Србије Александра Вучића.

- Приведени С. М. је осам пута затечен у посматрању породичног дома Вучића у последња 24 часа и више пута је мењао исказ, а последњи пут је наговестио да је посматрао за нечији рачун. У току је истрага шта су разлози оваквог поступања - рекао је Стефановић новинарима у Палати Србија.

Та особа је, према његовим речима, и бивши припадник обезбеђења Луке Ђуровића, извршиоца најтежих кривичних дела, који је убијен 2013. године.

Ђуровић је, како је подсетио Стефановић, био у блиској вези с Луком Бојовићем.

Стоп атмосфери линча!

„Адрија медија група" позвала јејуче у саопштењу премијера Александра Вучића да прекине да ствара атмосферу застрашивања и линча запослених у овој новинско-издавачкој кући, њихових породица и власника АМГ Александра Родића и његове породице.

„Запослени у АМГ су свакодневно изложени оптужбама да дестабилизују земљу, покушавају да изврше државни удар и сруше премијера, чиме се директно угрожава безбедност сваког од њих. На овај начин се у Србији ствара атмосфера деведесетих, у којој су сви који су објективно и непристрасно извештавали - били издајници", наводи се у саопштењу.

„Ако ико врши државни удар, онда су то они који своје позиције, без страха од закона, користе за лични обрачун са неистомишљеницима", поручује се у саопштењу „Адрија медије".

Загорка Доловац

Више јавно тужилаштво покренуло поступак

Републички јавни тужилац Загорка Доловац изјавила је синоћ да Више јавно тужилаштво у Београду проверава све наводе о премијеру Александру Вучићу, као и основаност и истинитост кривичне пријаве коју је поднео Александар Корниц.

- Тужилаштво такође захтева да се утврди ко је и са каквим циљем ове информације изнео у јавност. Тужилаштво ће у складу са својим законским овлашћењима заштитити уставни поредак и владавину права тако што ће брзо и ефикасно у сарадњи са другим државним органима спречити дестабилизацију земље покретањем одговарајућег кривичног поступка, о чему ће јавност бити благовремено обавештена - нагласила је Доловац.

РЕАГОВАЊА

Борис Тадић, СДС

Злоупотреба медија

- Реч је о злоупотреби медија у политичке сврхе и апелујемо на надлежна  регулаторна тела и институције да према одређеним медијима реагују санкцијама. У Србији се путем медија дуже време креира атмосфера ванредног стања.

Драган Шутановац, ДС

Министарство силе

-Као никада до сада у Србији је злоупотребљено министарство силе. Порука свима онима који мисле другачијеје врло јасна.

Слободан Георгијев, БИРН

Ствара се атмосфера панике

-Држава је много моћнија и од Курира и било ког другог, али се из неког разлога ствара атмосфера панике.

Иван Минић, новинар

Државни органи да утврде

-То је тема коју би требало да утврде надлежни органи, с обзиром на то да је она од великог значаја за јавност. Ако се покаже да је све то тачно, то је забрињавајуће за функционисање државе.

Владимир Гаљак, адвокат

Инструментализација правосуђа

- Овде је реч о еклатантном примеру злоупотребе правосуђа од стране извршне власти. Имајући у виду да се не саслушавају окривљени по Корницовој пријави, а то су Драган Ј. Вучићевић, који гостује цео дан на ТВ Пинк, и Дамир Драгић, док се са друге стране хапсе браћа, односно Марко Корниц, брат Александра Корница. У овом случају реч је о огромној злоупотреби институција. Такође је помало чудно да је премијер први позван да да изјаву иако није нити окривљен, нити је предложен као сведок.

Борислав Стефановић, ДС

Злоупотреба медија

-Режим Александра Вучића и његових слуга на најгори могући начин злоупотребљава медије и државне  институције, и то кроз живе телевизијске преносе. Држава не може да буде било чија приватна ствар, па ни премијерова, а закон мора да се поштује и да буде исти за све. И у овој ситуацији, као и у свакој претходној, на било коју критику или оптужбу против њега, премијер покреће целокупан државни апарат уз медије који су му наклоњени и од тога прави телевизијски шоу.

Сандра Рашковић Ивић, ДСС

Није нормално

-Није нормално да премијер учествује у новинском рату. Његово присуство на састанцима показује да постоје подобни медији - они који говоре о државном удару и они други - неподобни.

Божо Драшковић

Питање етике и закона

-То што је Лончар урадио је супротно лекарској етици. То је злоупотреба моћи онога који заузима неку позицију. Суштински, то је питање етике и питање законског оквира.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси