Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  Тужилаштво покреће кривични поступак због дестабилизације земље
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

30. 11. 2015.

Извор: Политика, агенције

Тужилаштво покреће кривични поступак због дестабилизације земље

Необично драматичан недељни дан почео је у Србији вешћу без преседана да се премијер Србије добровољно подвргао испитивању на детектору лажи, да би додатну ноту озбиљности предвече унела несвакидашња изјава републичког јавног тужиоца да ће покретањем одговарајућег кривичног поступка спречити угрожавање уставног поретка и дестабилизацију земље.

 

Телевизија Пинк прва је у току преподнева јавила да се Александар Вучић у МУП-у Србије изјашњава о оптужбама које је против њега јуче изнео „Курир”.

Овај београдски таблоид тврдио је у тексту на насловној страни да је премијер Вучић, са својим братом Андрејем и уредником „Информера” Драганом Вучићевићем, као и директором тог листа Дамиром Драгићем, покушао да наговори бившег директора „Курира“ Александра Корница да лажно оптужи власника овог листа Александра Родића.

„Курир“ је препричао садржај кривичне пријаве коју је Корниц поднео полицији, не нудећи доказе за његове тврдње, по којим је Корниц од људи које оптужује примио 120 евра у готовини, као и обећања да ће добити чланство и функцију у Српској напредној странци.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић на послеподневној прес-конференцији је објаснио да је премијер Србије у полицији одговарао на питања да ли је икада срео Александра Корница, који се с њим у тексту наводно састао у неком подруму, да ли му је икада нудио новац, страначку функцију или било шта друго да би лажно оптужио некога и да је полиграф показао да је премијер говорио истину када је на сва ова питања одречно одговорио.

Недељни политички потрес дошао је после вишедневних спекулација о томе да ли Србији прети државни удар, како је на телевизији Пинк пре седам дана громогласно устврдио уредник „Информера“ Драган Вучићевић, који је тим поводом од премијера затражио да не иде на пут у Кину, којој је Вучић био у посети током радног дела седмице.

Међутим, јучерашњи дан био је и врхунац једног великог политичког и таблоидног обрачуна који је почео пре више од месец дана, неуспешним покушајем непријатељског преузимања „Политике“ од стране власника „Курира“. Александар Родић објавио је да је купио наш лист, односно спорна потраживања немачког ВАЦ-а од „Политике“, која су иначе предмет судског спора у Есену. Редакција „Политике“ реаговала је енергичним одбацивањем и саме идеје да један озлоглашени таблоид какав је „Курир“ постане власник најстаријег и најугледнијег листа на Балкану, проглашавајући то неподношљивим репутационим ризиком за наше новине.

„Курир“ је тада ступио у неку врсту прљавог рата против наше редакције, да би јавност од власника тог листа сазнала да је премијер Србије обавестио немачки ВАЦ да Родићи нису погодни купци за „Политику“. То је изгледа био и окидач за почетак рата „Курира“ против премијера и Владе Србије јер је негде у то време дошло до радикалног преокрета уређивачке политике „Курира“, која је у први мах постала наглашено критична према члановима Владе и водећој странци, да би јуче први пут уследио и директан напад на премијера.

Редакција „Курира“ је негде у исто време с променом уређивачке политике почела и да се жали на притиске власти, а последњих дана су новинари тог листа тврдили да Александру Родићу, члановима његове породице и новинарима стижу претње „после јавне харанге” коју, како наводи, недељама спроводе „Информер” и Пинк. Александар Родић је у међувремену престао да тврди да је купио „Политику“, поготово када је оптужен да је изнудио милион евра од Мирослава Богићевића у пословима препродаје „Политике“ још 2009. године, за време власти Демократске странке. Испоставило се да он у ту трансакцију заправо ни динара свог новца није уложио.

После објављивања лажне вести о куповини дела „Политике”, Александар Родић се извинио Србији због „улепшавања стварности” у којој је рекао да је учествовало 80 одсто медија а потом је 9. новембра објавио саопштење: „Ако је неко некога рекетирао, онда су то мене рекетирали Мирослав Богићевић, Горан Веселиновић уз подршку Александра Вучића. Током 2013. године Богићевић и Веселиновић тражили су ми да опростим своја потраживања према Мирославу Богићевићу или, ако користимо њихове термине, отели су ми компанију за коју неће да ми плате нити да је врате! Фебруара 2012. сам под притиском тадашње ДС власти и на захтев Богићевића с њим закључио уговор о продаји акција у мојој компанији која је с ВАЦ-ом потписала Уговор о откупу потраживања према ’Политици’. Богићевић се обавезао да ми за то плати 3,5 милиона eврa да би стекао потраживања према ’Политици’ од укупно 15,3 милиона евра. Пре недељу дана представници немачког ВАЦ-а су ме обавестили да им је Вучић преко посредника поручио да је против тога да ВАЦ своја преостала права и потраживања прода мени. Вучић им је рекао да ја нисам власник ’Курира’ и да немам пара да им платим. Очигледно је и ’Политици’ и српској Влади и тајкунима Богићевић бољи као власник ’Политике’ јер ’уцењен’ кривичним поступком који се против њега води због штете коју је нанео српским државним банкама у вредности више стотина милиона евра.”

Али, нападајући све одреда и пласирајући разне неистине, Родић је покушао да се промовише како је управо он тај који треба да буде носилац отпора према оваквој власти и чувар и челник промовисања медијских слобода.

Тако се пожалио јавности како власт користи државне установе не би ли прогонила Адрија медија групу јер, како тврди, хоће да оживе финансијске грехе његовог оца Радисава Раје Родића. А прећуткује да је Више тужилаштво почетком 2009. покренуло истрагу да су Радисав и Александар Родић утајили скоро десет милиона евра, на име неплаћања пореза, тиме оштетили буџет, али и бројне државне и приватне фирме и банке. Александар Родић је 19. фебруара 2010. у Вишем суду саслушан у својству окривљеног, донето је решење о проширењу истраге, а читав случај одмах је потом завршио у политичкој „фиоци”!

У покушају да се, иза очију јавности, прода „Политика” таблоиду „Курир”, кључну улогу су имали бивши министар правде и најближи сарадник Бориса Тадића Душан Петровић, државни секретар у министарству правде Слободан Хомен као и специјални саветник у Министарству правосуђа и кум Александра Родића Душан Бјелопетрoвић.

Дирекција полиције Министарства унутрашњих послова позвала је прекјуче власника „Курира” Александра Родића да пријави претње које су му, како је објавио тај лист, упућене, а Родић је одговорио саопштењем да МУП у његовом случају поступа другачије него с другим грађанима. Полиција му је прекјуче одговорила да чак ни позив за саслушање о кривичним пријавама и претњама смрћу не може да му уручи јер није на адресама на којима је званично пријављен.

-------------------------------------------------------------------------------------

Вучић прошао детектор лажи на оптужбе „Курира”

Председник Владе Србије Александар Вучић прошао је полиграфско тестирање, поводом оптужби које су о њему изнесене у дневном листу „Курир”, изјавио је на конференцији за новинаре Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова.

„На основу захтева Вишег тужилаштва у Београду МУП Србије примио је обавештења од председника Владе Србије Александра Вучића на околности оптужби које су против њега изнесене у дневном листу ’Курир’. Александар Вучић се добровољно подвргао детектору лажи и све оптужбе изнете у данашњем броју ’Курира’ је негирао”, рекао је Стефановић.

Министар полиције је додао да је премијер Србије одговарао на питања: Да ли је икада видео Александра Корница, за кога се у спорном тексту наводи да се с њим састајао и у некаквом подруму? Да ли се са њим икада било где састао? Да ли му је икада нудио страначку функцију? Да ли му је икада нудио новац или било шта друго у замену за неистинито сведочење, односно да некога лажно оптужи?

„На сва питања премијер Александар Вучић је одговорио са ’не’ и детектор лажи је показао да говори истину”, рекао је Стефановић.

Према речима министра полиције, Александар Вучић никада није срео Александра Корница и никада с њим није седео било где, а понајмање у кафани.

„Вучић је човек који ретко иде у кафане, па чак и са члановима породице га ретко можете затећи у ресторану. Очигледно је да су лажи које су пласиране против председника Владе имале за циљ да дестабилизују нашу земљу и због тога ће МУП у сарадњи с Тужилаштвом спровести детаљну истрагу која ће показати ко је и с каквим циљем изнео овакве информације. Полиција ће саслушати и Александра Корница”, казао је Стефановић.

(Александар Бојовић)

-------------------------------------------------------------------------------------

Стефановић: Синиша Милић пиведен због надзирања Вучићеве куће

Полиција је привела Синишу Милића (42), бившег припадника полиције Републике Српске и Србије, родом из Шековића, који је

у последња 24 сата осам пута затечен како обилази и надзире кућу премијера Александра Вучића, изјавио је Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова.

„То лице је последњих година у вези с барско-будванском криминалном групом и бивши је припадник обезбеђења Луке Ђуровића, извршиоца најтежих кривичних дела, који је убијен 2013”, навео је Стефановић и додао да је Ђуровић био у блиској вези с Луком Бојовићем.

Према речима министра полиције, Синиша Милић је приликом привођења био у возилу „ауди а-8”.

„Након привођења он је неколико пута променио исказ, а последњи пут је рекао да то ради за нечији рачун. Максимално су појачане мере безбедности због озбиљности ситуације и за премијера и друге државне функционере за које се сматра да могу бити угрожени”, казао је Стефановић.

Министар полиције је рекао да када припадник једне тако озбиљне криминалне групе осам пута за 24 сата буде затечен код премијеровог дома онда је јасно да то не ради из добрих намера.

(Александар Бојовић)

-------------------------------------------------------------------------------------

Заштитити уставни поредак

Српско Тужилаштво поручило је синоћ да ће, у сарадњи с другим државним органима, спречити дестабилизацију земље покретањем одговарајућег кривичног поступка. Републички јавни тужилац Загорка Доловац изјавила је Танјугу да Више јавно тужилаштво у Београду проверава све наводе који су изнети у јавности на рачун премијера Александра Вучића, као и основаност и истинитост кривичне пријаве коју је поднео Александар Корниц. „Тужилаштво такође захтева да се утврди ко је и с каквим циљем ове информације изнео у јавност. Тужилаштво ће у складу са својим законским овлашћењима заштитити уставни поредак и владавину права тако што ће брзо и ефикасно у сарадњи с другим државним органима спречити дестабилизацију земље покретањем одговарајућег кривичног поступка, о чему ће јавност бити благовремено обавештена”, нагласила је Доловац.

-------------------------------------------------------------------------------------

Дачић: Беспризорни напади на Вучића

Министар спољних послова Ивица Дачић и министар за рад Александар Вулин оценили је да беспризорни напади на премијера Александра Вучића потврђују да је циљ такве хајке дестабилизација Србије.

„Беспризорни напади на премијера Александра Вучића у данима када је управо завршио најуспешнију посету Кини у неколико последњих деценија, када је донета историјска одлука о отварању првих поглавља у преговорима с Европском унијом и у предвечерје Министарског савета Оебса када ће Србија бити дипломатска престоница света, потврђују да је циљ такве хајке дестабилизација Србије”, рекао је Дачић, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

------------------------------------------------------------------------

Адвокати: Полиграф није доказно средство

Београдски адвокати Слободан Ружић и Зора Добричанин Никодиновић рекли су данас агенцији Бета да полиграф није доказно средство и да он само служи полицији током истражног поступка.„Не ради се ни о каквом доказном средству. Већ дуже време траје злоупотреба полиграфа у политичке сврхе. Полиграф служи у оперативном раду полиције, највише ако се имају индиције да је неко нешто урадио, јер да јесте доказно средство, користио би се у кривичном поступку. То зна свако ко је завршио правни факултет”, рекао је Ружић.

Добричанин Никодиновић је рекла да је велики противник полиграфа, јер је врло подложан манипулацији.

„Полиграф апсолутно није доказно средство, јер није прописан Закоником о кривичном поступку. Постоји низ метода да се полиграф обмане, а врло је подложан манипулацији оних који постављају питања, јер могу да их формулишу тако да добију одоговор какав желе”, рекла је Добричанин Никодиновић.

Она је казала да свим својим клијентима саветује да не иду на полиграф.

„На то ћу пристати онда када то буде прописано ЗКП-ом, када будем могла да контролишем питања, ток испитивања и на крају када будем могла као бранилац видим резултате испитавања. Без тога, то је само популистичка метода која служи углавном у медијске сврхе и као забава за народ”, рекла је Добричанин Никодиновић.

Она је казала и да непристајање на полиграф није званична отежавајућа околност, али да се и тиме манипулише.

„Пристанак на полиграф или његово одбијање званично није отежавајућа околност, али се тиме манипулише, то се увек наводи у кривичној пријави и то је мотив онима који се испитују да пристану на њега”, објаснила је Зора Добричанин Никодиновић.

Овај београдски адвокат рекла је да се више пута дешавало да две супротстављене стране, које говоре супротне ствари прођу полиграф, као и да то показује „апсурдност и непоузданост резултата полиграфа”.

Агенција Бета је пример овога нашла током суђења Дарку Шарићу, оптуженом за трговину наркотицима. Он је 2014. прошао полиграф тврдећи да му је случај наместио бивши начелник Управе криминалистичке полиције Родољуб Миловић, да би касније Миловић такође прошао на полиграфу негирајући те оптужбе.

„Ја сам се давно упознала са полиграфом, још пре 30 година. Тада нам је о њему причао Остоја Крстић из републичког МУП-а, који је био највећи стручњак за полиграф. Он је ишао по свим правним факултетима у земљи и 'правнијадама', а он нам је још тада показао начине да се полиграф обмане. Ја сам велики противник полиграфа баш због свог вишедеценијског знања о њему”, рекла је Добричанин Никодиновић.

Она је изнела пример о томе зашто се полиграф не признаје на суду.

„Још пре 30 година нас је Остоја Крстић упознао са примером човека који је осуђен због убиства јер је бурно реаговао на питање о томе, само да би се после неколико година појавио прави убица, који је знао детаље убиства које је само прави убица могао да зна. Први осуђени је провео неколико година у затвору, а бурно је реаговао на полиграф јер је био угледан човек, а имао је љубавницу у згради у којој се десило убиство и на ту адресу је наравно бурно реаговао”, рекла је Зора Добричанин Никодиновић.

Ружић и Добричанин Никодиновић често се на суђењима налазе на супротним странама, као, на пример, на суђењима за убиство новинара Славка Ћурувије или француског навијача Бриса Татона. (Бета)

------------------------------------------------------------------------

НУНС: Тихо увођење ванредног стања

Председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић оценио је да је у Србији на делу „тихо увођење ванредног стања.

„Све ово што се дешава у једном ширем аспекту мени личи на ширење атмосфере страха и панике и, на неки начин, на тихо увођење ванредног стања. Ја другачије не могу да тумачим оволики број наоружаних особа иза министра унутрашњих послова. То до сада нисмо имали прилике да видимо, чак ни у много гора времена”, истакао је Обрадовић за „Курир”.

Он је рекао да је запањен чињеницом да је Драган Ј. Вучићевић у телевизијској емисји „махао” нечијим здравственим картоном, а министар здравља потврдио здравствено стање неке особе, чиме је направљен тежак етички и законски прекршај.

------------------------------------------------------------------------

Бранко у видео-клипу Курира зове се Саша

На видео-клипу под називом „Погледајте како Вучићевић изнуђује лажне доказе против Александра Родића!”, који је објављен на сајту „Курира”, види се како Александар Корниц разговара са особом која се наводно зове Бранко, чија је слика у углу видеа и кога је наводно Андреј Вучић одредио као везу да договори лажно сведочење против Александра Родића.

Насловна страна Курира

– Имам неке информације, је л’ хоћеш да шаљем теби на мејл или Вучку – пита на почетку видеа Александар Корниц.

– Пошаљи нама на онај мини кенгур, је л’ знаш – одговара извесни Бранко.

– Да, да прочита, је л’ си ти спреман да сведочиш – пита наводни Бранко.

– Да изађеш на телевизији – додаје

– На телевизији – пита Корниц.

– Да, сам си рекао кад смо били...

– Види, ја сам у с...у невиђеном, знаш и сам. Треба ми мала помоћ од вас па ћемо се договорити – каже Корниц.

Међутим, испоставља се да је Бранко у ствари грађанин Саша Обрадовић, човек који нема везе са овим случајем.

„Тај Бранко је наводно веза између Корница и осталих људи који се помињу у тексту и који преноси информације и налоге.

Бранко, како ће се испоставити, не постоји. Тај човек се појавио јуче у полицијској станици Раковица и изјавио како се зове Саша Обрадовић. Он нема никакве везе ни с једном политичком странком. Не познаје Александра Корница. Он је породични човек који нема везе с овом причом. Дошао је збуњен јер га је неко близак позвао и јавио му је да се његова слика појавила на сајту „Курира”. Ово је још један крупан доказ да је читава прича измишљена. И ово ће бити предмет рада надлежних органа јер се ради о злоупотреби”, рекао је министар полиције Небојша Стефановића гостујући на телевизији Пинк.

Саша Обрадовић је у изјави за „Пинк” рекао да нема никакве везе с овим случајем и да не познаје Александра Родића и остале, као ни Александра Вучића. Он је додао да је потресен и да ће тужити „Курир” јер се, како каже, играо туђим идентитетом.

(Александар Бојовић)

------------------------------------------------------------------------

Шта каже закон

У кривичном законику под чланом 309 пише „да ко у намери угрожавања уставног уређења или безбедности Србије позива или подстиче да се силом промени њено уставно уређење, свргну највиши државни органи или представници тих органа, казниће се затвором од шест месеци до пет година”.

„Политика” је позвала републичко јавно тужилаштво и поставила питање о ком је конкретно кривичном делу реч. Из тужилаштва су одговорили да не могу сада да дају више детаља а да ће јавност благовремено обавестити о току истраге.

------------------------------------------------------------------------

Лончар: Корниц злоупотребљен

Министар здравља Златибор Лончар поновио је да је бивши директор „Курира” Александар Корниц, који је оптужио премијера Александра Вучића за наводне притиске и уцене, човек са озбиљним здравственим проблемима и да је злоупотребљен. „Апелујем на све да се престане са злоупотребом људи који имају здравствене проблеме. Они нису криви. Не треба се тиме играти, тим људима мора да се помогне”, рекао је Лончар за ТВ Пинк.

Лончар сматра да у случају Корница треба укључити вештаке који би изнели потребне процене, јер се ради о осетљивим стварима.

Упитан да ли су такви људи опасни, он је одговорио: „Ти људи су много опаснији од оних који немају те здравствене проблеме. Последице могу да буду несагледиве”, рекао је Лончар.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси