Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  Александар Родић: Вучићу, прекини притисак на медије!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

28. 11. 2015.

Извор: Курир

Александар Родић: Вучићу, прекини притисак на медије!

Александар Родић, генерални директор и власник Адриа медија групе, отворено је позвао премијера Србије Александра Вучића да прекине с притиском на медије. Ови брутални притисци, незабележени у новој историји Србије, директна су последица незадовољства слободном уређивачком политиком наших информативних издања, пре свега Курира и Њузвика.

 

- Позивам господина премијера Александра Вучића да прекине да се сакрива иза дневног листа Информер и његовог главног и одговорног уредника Драгана Ј. Вучићевића, као и иза Телевизије Пинк и њеног власника Жељка Митровића, и да хитно обустави спровођење линча и злоупотребу државних институција у ту сврху, с којима су он лично и његови најближи сарадници упознати или у којима директно учествују. Тај линч се најбоље огледа у реченици Драгана Ј. Вучићевића, који се представља као лични пријатељ премијера Александра Вучића, премијеровог брата Андреја Вучића и премијеровог кума Николе Петровића, а који је у свом дневном листу Информер 7. новембра написао: „Ако Родићи преживе, Србија неће!“

Убеђен сам да је господин Вучић свестан да је он премијер свих грађана Републике Србије, а не само председник своје странке, укључујући и оне који нису гласали за Српску напредну странку и оне који дубоко верују да су независне институције у Србији важније од појединаца који их представљају.

Тражим од премијера Србије да неодложно заштити уставни поредак и моментално прекине ванинституционалне притиске својих најближих сарадника на све органе Републике Србије, а све ради криминализације мене, моје породице, мојих сарадника и запослених у Адрија медија групи.

Ови брутални притисци, незабележени у новој историји Србије, директна су последица незадовољства слободном уређивачком политиком наших информативних издања, пре свега Курира и Њузвика, али и очигледан покушај застрашивања ради поновног увођења цензуре на домаћу медијску сцену.

Подсећам да су европски званичници закључили да су слободни медији у Србији изложени притиску политичке елите и предузећа повезаних с врхом државе, те да су позвали све одговорне да ову критику схвате озбиљно и напусте позицију притиска на медије. Уосталом, Влада коју представљате декларативно се залаже за слободу говора, независне медије, поштовање људских права и спречавање сваког вида злоупотребе институција. Позивам вас да одржите обећање које сте дали грађанима Србије - навео је Родић у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси