Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  “Информер” и Пинк: Линч Вучићевих критичара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

12. 11. 2015.

Аутор: Бранка Тривић, Ива Мартиновић Извор: Радио Слободна Европа

“Информер” и Пинк: Линч Вучићевих критичара

“Американци кренули да руше владу”, “ЦИА удара на Вучића”, Газда “Курира” Родић потпуно променио уређивачку политику и отворено напао Вучића и СНС”, “Ко, како и колико плаћа ЦИНС, БИРН и КРИК да измишљају афере и стварају хаос у Србији”.

Ово су само неки наслови таблоида “Информер” у последња три дана, а најављује се да ће се кампања и наставити. Овај таблоид објавио је да Европска комисија директно финансира рушење премијера Александра Вучића. Саговорници РСЕ очекују да ће се прљава политичко-медијска харанга против независних медија у наредним месецима тек распламсати.

Таблоид “Информер” поново је насрнуо на БИРН, КРИК, ЦИНС, критичке истраживачке портале који сваку, па, разуме се, и актуелну, власт стављају под лупу својих истраживања. Тако их опутжује за “злочиначку пропагандну акцију” чији је крајњи циљ “изазивање хаоса у Србији”. Преко тих медија, наводи овај таблоид, “стране владе већ годинама плаћају покушаје рушења наше владе”.

У првој епизоди најављеног серијала “о томе како се финансирају независни медији”, “Информер” је открио топлу воду да је Европска комисија почетком прошле године БИРН-у дала донацију од око 87.000 евра за истраживање о испумпавању воде из Тамнаве. Информација о поменом гранту може се видети на самом сајту БИРН-а, па није јасно шта је то “Информер” открио. Грантове ЕУ добија и сама Влада Србије, њена министарства, локалне самоуправе и друге институције.

Председник српске владе не само да се не дистанцира од таблоидног блата него му и даје шлагворте сопственим оптужбама медија да објављују лажи о њему и Србији.

Тако је Вучић почетком јануара оптужио БИРН да је лагао у истраживању о неправилностима тендера за избор фирми за посао испумпавања воде из поплављених копова рудника Тамнаве. Подсетимо, тада су изабране српска и румунска компанија које се тим послом никада нису бавиле.

“То су он који су лагали око ‘Ер Србије’, они који су добили паре од господина (Мајкла) Девенпорта иЕУ да говоре нешто против Владе Србије. Тим лажовима реците да су опет лагали”, грмео је почетком године Вучић.

“Информеру” је, дакле, сам премијер поклонио “франшизу”, па је тако у првој епизоди – јер најављује и наставке – тај таблоид само подгрејао Вучићеве бесне јануарске нападе на БИРН.

Ово таблоидно оргијање није ништа ново, али ће се у наредној фази ићи и на јаче притиске још драстичније кампање и то из више разлога, каже за РСЕ Гордана Игрић, регионална директорка БИРН-а.

“Верујем да ће се ићи у доста прљаву предизборну битку како би се критички глас у земљи потпуно затомио јер ова власт не подноси никакву критику. Друго, мислим да постоји један сентимент који се тренутно више развија у неком проруском правцу, где се жели показати како заправо западне земље и Европска унија помажу неке издајничке организације и стране плаћенике да би урушили ту владу. То је прилично алармантно јер ова влада још увек говори да жели да се Србија прикључи Европској унији. Или се то сада мало пољуљало или је само за унутрашњу употребу; за ширу популацију која тешко пати због економске ситуације, али и због тога – а то ме веома брине – што у главама чланова СНС-а није јасно дефинисано у ком правцу та партија жели заправо да води Србију, па се преко оваквих тонова и оптужби да неко прима грантове из иностранства жели постићи утисак да је реч о некој завери против Владе”, оцењује Гордана Игрић.

После низа текстова о контроверзним пословима градоначелника Београда и Вучићевог блиског сарадника, и могућег тешког сукоба интереса у коме се нашао, на мети Информера нашао се и КРИК, мрежа за истраживање корупције и криминала. Њен оснивач Стеван Дојчиновић за РСЕ каже да се управо ту крије разлог “Информерове” кампање против КРИК-а.

“Ово што се дешава је последња у низу тих кампања које се углавном воде преко тих провладиних медија, пре свих “Информера” и Пинка. Ми смо сигурни да је ово директно повезано са  серијалом текстова које смо објавили о Синиши Малом, а чак и ‘Курир’ пише да је био под притиском зато што је преносио та наша истраживања. Увек је најтеже доказати тај део приче да иза овога стоји власт, нема за то материјалних доказа за које можемо да се ухватимо, једино то можемо преко оваквих сведочанстава и ако, на пример, ‘Курир’ до краја буде отворио причу, именујући конкретне појединце из власти који су вршили притисак да се нешто објављује или не објављује. Ми само можемо да објављујемо наша истраживања и онда увек, по моделу, следи одговор у виду неке кампање против нас, углавном од тих медија који су по својој уређивачкој политици очигледно уз власт“, каже Дојчиновић, који одговара и на оптужбе „Информера“ да наплаћује информације које објављује:

„Кад је у питању наше финансирање, то је потпуно чиста и транспарентна прича, ви на нашем сајту као и на сајту БИРН-а, све то можете да сазнате, на сајту АПР-а такође, а и Пореска управа има податке о свакој донацији која је стигла“, каже Дојчиновић.

Кампања “Информера” против БИРН-а, КРИК-а, ЦИНС-а и других критичких истраживачких медија напад је на новинарство које не одустаје од онога што му је и мисија – да у име јавности буде контролор власти, оцењује за РСЕ председник НУНС-а Вукашин Обрадовић.

“Мислим да је то заправо кампања против оног дела новинарске сцене који се још труди да својим текстовима покуша да прикаже једну другу страну тренутне власти. Генерално гледано, то јесте кампања против новинара. Она ће повећати притисак на критичку јавност и на оне новинаре који желе да професионално раде свој посао. То ће бити последица ове кампање без обзира што сам потпуно сигуран да ‘Информер’ не може да открије ништа ново, ништа што је непознато јавности и свима онима који прате рад БИРН-а, ЦИНС-а и КРИК-а“, упозорава Обрадовић.

Упитана стоји ли Вучић главом и душом иза овог таблоидног блата или је користи, а и сам закувава, зарад својих унутрашњеполитичких и партијских потреба, Гордана Игрић каже да он у ствари и није оставио много простора за недоумице ове врсте:

„Мислим да премијер никад није заправо ни крио да постоје медији који су му јако блиски, тако да не видим како бих могла да диференцирам политику ТВ Пинка и ’Информера’ од вођења стратешке медијске политике у овој земљи. Ми треба да будемо свесни, а то су и разна наша ранија истраживања и показивала, да је већина медија потпуно зависна било од маркетиншких агенција, било од помоћи државе. Дакле, у јако су тешкој финансијској ситуацији и ја само тешко могу да раздвојим вољу премијера Вучића од кампање коју у овом тренутку воде ’Информер’ и Пинк“, каже Гордана Игрић.

А шта се ради кад се објави текст који се не свиђа премијеру, БИРН је осетио на сопственој кожи. Наиме, када је Вучић напао текст о тендерским неправилностима о додељивању посла српско-румунској фирми за испумпавање воде из рудника Тамнава, Белграде Инсигхт, бесплатна новина коју БИРН издаје већ седам година, једина у Београду на енглеском језику, брзином светлости склоњена је из Туристичке агенције Београда и са аеродрома “Никола Тесла”.

“Показало се и тиме, дакле, да не можеш да имаш никакву видљивост уколико те власт не подржава, али мислим да су те жестине напада на БИРН често због тога што БИРН заиста ради фунд раисинг, он добија разне пројекте, дакле, није тако финансијски уцењен као што су други медији у Србији да мора да послуша сваку ствар и да мора да угаси сваку критику”, указује Игрићева.

Иако поједини медијски сателити актуелне власти оптужују БИРН за блискост „жутима“, БИРН је једини медиј који је објавио како се користио новац грађана Србије за финансирање и контролисање медија управо док је Демократска странка била на власти. И како су маркетиншке аганције људи из власти, попут „Дирецт медиа“ Драгана Ђиласа, финансијски уцењивале или награђивале медије. Отикрили су, међутим, и то да је странка Александра Вучића, након освајања власти, преко високог партијског функционера Горана Веселиновића од својих претходника преузела домен медијског оглашавања.

За разлику од правно уређених и земаља консолидоване демократије, Србија је држава у којој је медијско оглашавање приватни посао власти јер у послу посредовања у продаји огласног простора у медијима водећу улогу имају маркетиншке агенције које су у власништву људи из врха власти. Продајом рекламног простора оне остварују огромне профите, али и нешто власти много значајније – уцењивање и контролу медија.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси