Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  Родић: Вучић је у име Богићевића преговарао са мном о Политици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

10. 11. 2015.

Извор: Курир

Родић: Вучић је у име Богићевића преговарао са мном о Политици

Ако је неко некога рекетирао, онда су то мене рекетирали Мирослав Богићевић и Горан Веселиновић уз подршку Александра Вучића - одговара власник „Адрија медија групе" (АМГ) Александар Родић на лажне оптужбе власника „Фармакома" Мирослава Богићевића.

Родић наводи да су му током 2013. Богићевић и Веселиновић (члан Српске напредне странке који, као власник неколико маркетиншких фирми, контролише оглашавање у медијима) тражили да опрости своја потраживања према Мирославу Богићевићу.

- Ако користимо њихове термине, отели су ми компанију, за коју неће ни да ми плате нити да је врате! - наводи Родић и објашњава околности које су претходиле нечувеној медијској хајци којој је изложен последњих дана, заједно с члановима своје породице.

- Фебруара 2012. сам, под притиском тадашње власти ДС и на захтев Богићевића, с њим закључио уговор о продаји акција у својој компанији, која је са ВАЦ потписала уговор о откупу потраживања према „Политици". Богићевић се обавезао да ми за то плати 3,5 милиона евра да би стекао потраживања према „Политици" од укупно 15,3 милиона евра. Закључили смо уговор, он је дао менице као гаранцију - истиче Родић, који први пут јавно објављује детаље својих пословних активности, суочен с лажним оптужбама и клеветама.

Он наводи да је Богићевић имао своје адвокате, који су све проверавали, као и да су после месец дана потписали протокол којим је потврђено да је све своје обавезе извршио.

- По доласку СНС на власт, Богићевић се зближио с Веселиновићем и Вучићем. Сви заједно од мене су тражили да Богићевићу опростим више од пола дуга. Кад сам ја то прихватио, они су изиграли договор, само су куповали време. Чак сам у мају 2014, на захтев Богићевића, с њим закључио поравнање, према којем он признаје дуг, а које смо оверили пред судом у Београду. Међутим, ни то није испоштовао. Једине претње и једини притисак вршени су на мене да морам Богићевићу да опростим дуг, а да он задржи компанију за коју није платио! Тако је било, открива власник АМГ.

Он наводи да су се Вучић, Веселиновић и Богићевић у септембру 2013. у просторијама Владе Србије тајно састали с представницима немачког ВАЦ, а о чему су њега Немци касније обавестили.

- Веселиновић је покушао да Богићевића представи као власника потраживања и удела у „Политици" и да ме на тај начин изиграју. О свему поседујем писане доказе. Суд у Шапцу је, по мом предлогу, у марту 2014. донео одлуку да ми је Богићевић дужан 412.747.687,5 динара. Државни извршитељ Србије ме је известио пре недељу дана да Богићевић нема имовину и да је све отуђио и сакрио и да нећу моћи од њега да наплатим дуг - наводи Родић.

Докази које поседује говоре да је Богићевић чак и своју кућу преписао на унука како би избегао заплену имовине ради наплате дугова које је направио према држави, али и према Александру Родићу.

- Пре недељу дана представници немачког ВАЦ обавестили су ме да им је Вучић преко посредника поручио да је против тога да ВАЦ своја преостала права и потраживања прода мени. Вучић им је рекао да ја нисам власник Курира и да немам пара да им платим - наводи даље Родић и закључује:

- Очигледно је и „Политици" и српској влади и тајкунима Богићевић бољи као власник „Политике" јер је уцењен кривичним поступком који се против њега води због штете од више стотина милиона евра коју је нанео српским државним банкама. Верујем да је због те позиције чак натеран да да лажну и бесмислену изјаву од пре два дана. Зато је он идеални власник медија - пошто мора да слуша шта му се каже да не би био у затвору.

Власник АМГ додај е да му се Богићевић у претходне три године десетине пута извињавао што не враћа дуг.

- Жалио се како га власт рекетира и како му је Синиша Мали уништио фирме и од мене је тражио помоћ. То је требало да га питају на детектору лажи - да ли га ј е Синиша Мали терао да своје компаније прода Цанету Суботићу? Ово је једина истина о овим догађајима! закључио је власник АМГ. Подсетимо, Богићевићу је после само пет месеци кућног притвора скинута наногица, након чега је одмах оптужио Родића за наводно рекетирање. Он је оптужен да је преко 42 кредита „Фармакому МБ" прибавио противправну имовинску корист од 3,9 милијарди динара.

Горан Веселиновић

Узнемирили га Родићеви наводи

Мирослав Богићевић није се јављао на позиве Курира, док је Горан Веселиновић одбио да коментарише Родићеве наводе. Видно узнемирен, повишеним тоном, он је новинару Курира поручио:

- Не желим да му одговорим ни на једно питање. Нећу да дозвољавам себи да ми ви постављате питања и да објављујете шта хоћете. Ономе ко објављује неистине о мени не желим да дајем никакве одговоре - истакао је он.

Макс Винтерфелд: То су били преговори две приватне фирме

 Макс Винтерфелд, некадашњи представник ВАЦ у Србији, рекао је за Курир да је он лично иницирао преговоре с Александаром Родићем након одлуке ВАЦ из 2011. о повлачењу из свих послова у југоисточној Европи.

- Моја улога је била да нађем потенцијалне купце за ВАЦ-ове послове у Србији. Од 2011. Курир се штампа у „Политикиној" штампарији, што само говори о поверењу које је Курир тада имао  у „Политику". Пошто је крајем те године ВАЦ донео одлуку да прода све у југоисточном делу Европе, ушли смо у преговоре. Питали смо Родића да ли хоће да купи наш удео у „Политици" пошто ми већ излазимо из Србије, не улазећи у удео државе. То су били преговори две приватне фирме - рекао је Винтерфелд.

МИРОСЛАВ БОГИЋЕВИЋ:

• Да ли сте током 2013. тражили Александру Родићу да вам опрости сва потраживања?

• Да ли сте са Александром Родићем, на свој захтев, у његовој компанији, која је од ВАЦ откупила потраживања према „Политици", закључили уговор о продаји акција?

• Да ли сте са Александром Родићем у мају 2014. на свој захтев закључили поравнање о дугу, у којем признајете дуг, а које је оверено пред судом у Београду?

• Да ли сте се заједно с Гораном Веселиновићем и Александром Вучићем у септембру 2013. тајно састали с представницима немачког ВАЦ?

• Да ли сте се у претходне три године на десетине пута извињавали Александру Родићу што не враћате дуг?

• Да ли сте се жалили да вас власт рекетира, да вам је Синиша Мали уништио фирме и да ли сте од Александра Родића тражили помоћ?

ГОРАН ВЕСЕЛИНОВИЋ:

• Да ли сте током 2013. тражили од Александра Родића да опрости потраживања према Мирославу Богићевићу?

• Да ли сте се заједно с Богићевићем и Вучићем у септембру 2013. у просторијама Владе Србије тајно састали с представницима немачког ВАЦ?

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: 

•Да ли сте с Богићевићем и Веселиновићем од Александра Родића тражили да се Богићевићу опрости више од пола дуга?

• Да ли сте заједно се с Богићевићем и Веселиновићем у септембру 2013. у просторијама Владе Србије тајно састали с представницима немачког ВАЦ?

• Да ли сте преко посредника поручили да сте против тога да ВАЦ своја преостала права и потраживања прода Александру Родићу?

• Да ли сте рекли да Александар Родић није власник Курира и да нема пара да им плати?

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси