Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Курира и Информера (2016)  |  Сервер: Власт је ударила на слободу медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

10. 11. 2015.

Аутор: Јована Радовановић Извор: Курир

Сервер: Власт је ударила на слободу медија

Поводом медијског линча на породицу Родић и дневни лист Курир реаговао је и експерт за Балкан Данијел Сервер, професор универзитета „Џонс Хопкинс" у Вашингтону.

 

Он је потврдио да није први пут да чује о притисцима на медије у Србији и на Балкану.  

Хајка  

Пријатељи у Србији обавестили су ме о најновијем удару на слободу штампе.

„Адрија медија група", у чијем су власништву и Њузвик Србија и таблоид Курир, недавно је објавила резултате проистекле из истраживања корупције, а одговор провладиних медија био је немилосрдан. Састојао се у објављивању кућних адреса чланова породице Родић, уз провокативну опаску: „Ако господин Родић преживи, Србија неће".

Желим да станем у одбрану слободе говора која нигде на Балкану још није ваљано успостављена, написао је Сервер и додао да му уредници и новинари често саопштавају да су подвргнути непосредном или посредном притиску владиних званичника који имају моћ да укидају рекламирање у медијима својих неистомишљеника.

Председник НУНС Вукашин Обрадовић осудио је хајку телевизије Пинк и констатовао да је она у духу уређивачке политике њеног власника, који је користи у личне сврхе.  

Реч је о озбиљној злоупотреби националне фреквенције о којој би морао да се огласи РЕМ. Међутим, познајући њихов начин рада, верујем да се то неће догодити. Ово што се дешава, тај рат Курира с једне и Пинка и Информера с друге стране, заправо огољава медијску сцену и показује како она функционише. НУНС је на то упозоравао, истакао је Обрадовић и додао да није реч борби за професију и бољу медијску сцену, већ о сукобу две интересне групе због тржишта. 

Генерални секретар УНС Нино Брајовић сматра да не сме бити спорно да се на националној фреквенцији износе подаци, па и оптужбе о којима, у интересу најширег грађанства, треба да се расправља. Међутим, изнете су тешке оптужбе које подразумевају и право друге стране да изнесе своје аргументе.  

Председник Савета РЕМ Горан Караџић за Курир је рекао даје ово тело на прошлој седници, на основу пријаве Александра Родића, покренуло поступак изрицање мере телевизији Пинк, те да очекује да се емитер изјасни о поступку и да ће тај случај процесуирати на следећој седници.

Ви тврдите да је закон био прекршен и то је вероватно тачно, али ја не желим да прејудицирам да ће та одлука бити било каква, девет чланова Савета гласа. То је једино што могу да вам кажем. 

Подршка полиције

Независни полицијски синдикат Србије упутио је писмо подршке власнику Курира Александру Родићу уз поруку да „истраје у борби за правду и објективно извештавање".

Министар Тасовац 

Не може преко медија да се води истрага и да се пресуђује

Министар културе и информисања поручио је да се никад не сме дозволити да медији преузму на себе улогу тужилаштва или суда. 

Уколико Министарство културе и информисања посматрате као симбиозу тужилаштва, суда, Српске православне цркве и Централног комитета, дакле некога ко треба да води истрагу, осуђује, даје духовне и моралне оријентире за понашање цело купне медијске сцене, онда се ми ту не слажемо, одговорио је Тасовац на покушаје водитеља телевизије Пинк да га наведу да се укључи у хајку на Курир.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси