Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Курира и Информера (2016)

09. 11. 2015.

Извор: Курир

Власт хоће мрак

После вишедневне хајке на Александра Родића, власник Курира изашао је јуче у јавност и рекао свима у лице да у Србији влада цензура и да он више неће трпети притиске власти.

Већ сутрадан, власник ТВ Пинк Жељко Митровић и уредник Информера Драган Ј. Вучићевић демонстрирали су грађанима Србије на Родићевом примеру шта чека сваког ко се усуди да изговори иједну критичку реч.

Хајка је почела након што смо пренели текстове КРИК о 24 стана Синише Малог. Родићу је с једног „битног телефона“ стигла следећа СМС порука: „Ти и ја се разумемо. КРИК ће сутра опет пустити нешто о Малом. Немој то да објавиш! Ни случајно!“.

Заједничка акција

Курир није хтео да поклекне под притиском из врха власти. Напротив, професионално смо обрадили ту причу, а наше друго издање Њузвик, пре КРИК, отворио још једну, трећу аферу о градоначелнику Београда. Одмах је уследила казна.

- „Ер Србија“ је отказала рекламну кампању у нашем листу. Дан након објављивања Њузвика с Малим на насловној страни, почела је синхронизована медијска кампања против Курира.

Информер је, по већ устаљеном рецепту, објавио фабриковану причу с Родићем на насловној страни, под насловом „Овај кретен хоће да буде премијер“, а ТВ Пинк је на сваких сат времена емитовао ту „вест“ као ударну. Затим су се ређале разне приче у Информеру и ТВ Пинк, како је Родић наводно рекеташ, затим како Курир не плаћа порез, како Родић руши власт по налогу ЦИА (!?), како је власник Курира опљачкао државу...

Јучерашњи четворочасовни линч уживо на ТВ Пинк био је само врхунац. Жељко Митровић и Драган Ј. Вучићевић убеђивали су вас у вишечасовном програму да Курир руши Александра Вучића и у исто време претили хапшењем.

Линч Пинка и Информера

Ређали су се саговорници који су износили најгнусније оптужбе на рачун нашег листа, на граници са шизофренијом, а међу њима је био и Мирослав Богићевић, тајкун коме је колико јуче власт скинула наногицу да би се појавио у емисији и блатио породицу Родић. Били су ту и многи „стручњаци“ који су се уживо укључили у вешто режирано коло, вођено од појединаца из власти. Ово нису прве претње хапшењем Родићу, али јесу прве јавне. Ипак, овога пута притисци неће проћи као у неким случајевима раније, што је Родић отворено признао.

Беспризорна кампања ТВ Пинк изазвала је Лавину реакција на Твитеру. Преносимо неке твитове.

Балша Божовић @Balshone

Доследни и храбри Тасовац позива Танјуг и Курир да поштују Закон о информисању. Пошто је више него очигледно да Пинк и Информер поштују

Небојша Медојевић @NebojsaMedojevi

Гледам овај Пинк. Најбоља форензика убијања нормалне Србије

Иван Нинић @INinic

Ако добро капирам, све иде ка томе да се Аца Родић обеси на Теразијама, а да се Богићевићу подигну споменик и црква о државном трошку!?!

Душан Машић @dusanmasic

Ако је @avucic спао на то да @djvucicevic објашњава народу шта се дешава, онда је у вееееликом проблему. Ово је гребање по дну кофе помија

Стеван Дојчиновић @StevanOCCRP

Једино не разумем коју корист Вучић има од тога што Пинк и ДЈВ покушавају да вештачки изазову хаос #rusenjevucica

Афера „Пајтићево летовање"

Власнику Курира више пута су стизале замерке, „молбе" и „сугестије" шта у новинама треба да објављује, а шта не. На пример, Куриру је из врха власти било замерено што је објавио изјаве лидера ДС Бојана Пајтића и поручено да би било корисније да га критикује због Летовања у Хрватској, „како то ради Информер".

Саша Радуловић @SasaRadulovich

Ако Вучића воле и Америка и Русија и Немачка и ЕУ и... ко стоји онда иза „балканског пролећа" и рушења Вучића?
Један одговор: Вучић

По истој матрици као штоје „ЕрСрбија" због писања Курира о Синиши Малом отказала све рекламе у Куриру, то смо доживели и пре годину и дана. Кад смо објавили текст против Ђукановића, пријатеља СНС, „Телеком", државна фирма, укинуо нам је све рекламе. У цивилизованом свету тоје притисак на медије.

Афера „хеликоптер“

Куриру је „са врха” сугерисано да не поставља питања о одговорности министра Златибора Лончара, да не инсистирамо на питању зашто није поштована војна процедура, иако смо имали информације да је министар Лично тражио да се хеликоптер подигне у ваздух, што је можда био један од узрока погибије седморо људи.

Реаговања

Слободан Георгијев, БИРН

Пинк брутално блати и оптужује

Пинк као телевизија с националном фреквенцијом на најбруталнији начин блати и оптужује. То је лудило у којем се налазимо. Али то није више питање ни за Жељка Митровића ни за Пинк, него за РЕМ (Регулаторно тело за електронске медије), који би морао да реагује.

У програму Вучићевић и Митровић износе отпужбе на рачун Родића и Курира а да се притом не чује шта они имају да кажу поводом Богићевићевих оптужби.

Борко Стефановић, ДС

Невиђена злоупотреба медија 

Ово је злоупотреба медија каква није забележена у последњих 15 година! Овакво инструментализовано коришћење националне френквенције у личне сврхе и у функцији подршке одређеној политици или лидеру, то јест вођи ове владе, није до сада виђено.

Није случајна злоупотреба човека који јејуче скинуо наногицу да данас даје изјаву, и то кроз такву форму да државни органи постају потпуни небитни, него се у медијима и врши истрага, и пролази полиграф, и просуђује, и пресуђује. Ово је пораз државе и огољено лице режима. Представници новинарских удружења требало би хитно да реагују, уместо да гостују у медијима.

Бранко Ружић, потпредседник СПС

Медији селективно објективни

Медијска слика у Србији је селективна објективност, политичке интригецентара моћи, жртвовање појединих политичара у складу с дневнополитичким потребама, полтронство српских медијских глодура према „владаоцима" из политичке и бизнис сфере. На све то држава не реагује применом позитивних правних прописа и зато је најодговорнија. Не бих да за господина Родића кажем „касно Марко на Косово стиже", али желим да верујем да се ради о катарзи која ће уродити плодом након његовогапела дугододишњим колегама из медија. Дај боже да се у медије уведе ред.

Бојан Пајтић, лидер ДС

Цензура опасна

ДС већ три године указује на то колико је цензура опасна за демократију, слободу и развој нашегдруштва. Добро је да је господин Родић изашао са чињеницама о притисцима на медије и, између осталог, на његове новине. Свака таква изјава водиће нас ближе нормализацији Србије као друштва и ближе пристојној Србији. Врло сам често на удару кампања режима и разумем под каквим притиском се налазио Курир. Потребно је да што више људи схвати да слобода нема цену, да се мора окончати ситуација у којој власт и тужи, и суди, и сатанизује, без иједног доказа и институције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси