Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка поводом текста Иштвана Каића "Трећи метак Бранке Прпе" (2014)

25. 04. 2014.

Аутор: Јелка Јовановић Извор: Нови магазин

УНС спасао Политику

Комисија за жалбе Савета за штампу на данашњој седници није донела одлуку о томе да ли је лист Политика објављивањем текста 'Трећи метак Бранке Прпе' прекршио Кодекс новинара Србије, сазнаје Нови магазин незванично.

Комисија за жалбе Савета за штампу на данашњој седници није донела одлуку о томе да ли је лист Политика објављивањем текста 'Трећи метак Бранке Прпе' прекршио Кодекс новинара Србије, сазнаје Нови магазин незванично.

Иако је седам од присутних десет чланова Комисије сматрало да је Кодекс прекршен, доношење одлуке је блокирано због тога што је изостао глас једног од оснивача Савета - Удружења новинара Србије.

Жалбу против Политике због кршења Кодекса поднели су Весна Пешић, Никола Томић, Весна Малишић, Тамара Спаић, Бранка Михајловић, Бранка Прпа и Вукашин Обрадовић (http://www.savetzastampu.rs/latinica/zalbeni-postupci/1589).

“Објављивањем текста у којем се износи низ неистина, личних увреда и дисквалификација, као и података који спадају у домен приватности, нанета нам је професионална и лична штета, доведен у питање наш интегритет и, можда најважније - оптужени смо да опструирамо истрагу о убиству Славка Ћурувије, руководећи се притом идеолошким или политичким интересима”, наведено је између осталог у жалби.

Текст (Иштвана Каића) “Трећи метак Бранке Прпе”, објављен у листу Политика у скраћеном издању, а у знатно широј верзији на сајту тог листа 8. априла, изазвао је жучне полемике у стручној и широкој јавности. Подносиоци жалбе посебно су скренули пажњу на кршење одредаба о истинитости и одговорности извештавања.

Комисија, као и Савет, одлуке доноси консензусом, што значи да бар један представник сваког од оснивача мора гласати “за” да би одлука била донета. УНС представљају председница Љиљана Смајловић и председник Извршног одбора Петар Јеремић. Смајловић, која је истовремено и главна уредница Политике, није била на седници, а Јеремић није био сагласан да је Кодекс прекршен.

Жалба се, иначе, подноси против листа који је објавио спорни текст, не аутора.

Оснивачи Савета за штампу су Независно удружење новинара Србије, Удружење новинара Србије, Асоцијација медија и Локал прес. У комисији, која је извршни орган, два новинарска удружења имају по два члана, АМ три, ЛП једног, а још три члана бирана су по конкурсу из шире друштвене заједнице.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

29.04.

2014.

Živojin Cvetković [нерегистровани] у 09:54

KROZ PAKAO DO SLAVE

Komentar je poslat posredstvom Press službe!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси